Appelcake wecken zonder oven

Op dit moment zijn mijn kippen flink aan de leg, te veel eieren om direct op te eten. Daarom kreeg ik het idee om deze te verwerken in een recept dat lang houdbaar blijft.

Met de goede tip van Jackie Crince dat je beslag rauw “au bain-marie” inmaken kan, bedacht ik mij: “Dit is een mooi moment om een heerlijk appelcake te wecken.” Het beslag hoeft dan niet eerst in de oven gebakken te worden, maar zal direct in de potten worden geweckt.

Welke type weckpot heb ik nodig?

Je hebt de WECK stortmodel weckpotten nodig om cake te wecken, omdat deze weckpotten aan de bovenkant wat breder zijn dan aan de onderkant. Dit zorgt ervoor dat de cake mooi kan rijzen en gemakkelijk uit de weckpot gestort kan worden. Het stortmodel (ook wel konische genoemd) zijn er in verschillende maten. Ik heb het model van van 0,8 liter gebruikt, ik kan met dit recept 4 weckpotten vullen.

Recept

Ingredienten


  • 600 gram bloem
  • 600 gram boter
  • 500 gram suiker
  • 18 gram bakpoeder
  • 12 eieren
  • 3 grote appels

1. Prak de boter zacht met een vork.

2. Voeg de eieren 1 voor 1 toe en zorg dat deze goed zijn opgenomen voor je het volgende ei toevoegd. Nadat alle 12 eieren in het beslag zijn gemengd, mix dan nog even goed alles door elkaar.

3. Voeg de suiker toe en mix dit met de hand tot een romige massa. Als je over electriciteit beschikt is de keukenrobot een ideaal hulpmiddel om het perfecte beslag te maken.

4. Zeef de bloem en voeg deze samen met de bakpoeder aan het mengsel toe. Roer alles door elkaar tot er een glad mengsel ontstaat.

5. Schil de appels, snijd deze in blokjes en roer deze door de mix heen.

Stereliseren van de weckpotten

Dit kan op meerdere manieren, maar mijn voorkeur gaat uit naar een grote pan op het vuur met water en zout. Laat hier de weckpotten met ringen en deksels minimaal 5 minuten schoonkoken.
Laat ze daarna aan de lucht drogen op een schone theedoek.

Het vullen van de weckpotten

Besmeer de binnenkant van de weckpot met boter en strooi er bloem, paneermeel of geraspte nootjes in. Vul nu de pot tot de helft met het cakemengsel. Dit kan met behulp van een trechter. Zorg dat de bovenkant van de pot schoonblijft en sluit de deksel met ring en klemmen af.

Het wecken

Je kan gebruik maken van een inmaakketel of van een gewone pan. Ik kies voor een grote pan en leg een theedoek op de bodem. Vul de pan met water tot vlak onder de weckpotdeksel. Breng het water met de deksel op de pan aan de kook.

Haal na 2 uur op 100 graden de potten met een weckpotten tang uit de pan. Zodra de potten op kamertemperatuur zijn, kunnen de klemmen eraf.

De weckpotten die vacuum zijn, kun je ongeveer 6 maanden bewaren. Is er een weckpot die tijdens het proces toch niet goed afgesloten is, dan blijft de cake tot wel 3 dagen goed om er heerlijk van te genieten.

Share the love

Deze inhoud is eigendom van Back to basic Sweden.
Dupliceren is NIET toegestaan!!