Berkenthee

6 tips waarvoor je berkenblad kunt gebruiken

De berk staat bekend om zijn heerlijke sap, maar wist je dat je de bladeren ook heel goed kunt gebruiken?

De eerste knoppen komen aan de berkenboom. Dat luidt het einde van het berkensap tapseizoen in. Dat was het dan, tot volgend jaar berkenboom. Wacht eens even, dit is nog niet het einde. Want wist je dat ook het blad van de berkenboom voor een aantal dingen bruikbaar is.

6 tips waarvoor je berkenblad kunt gebruiken

1. Berkensalade

De jonge knoppen en bladeren van de berk kun je verwerken in een heerlijke frisse salade. Ze bevatten veel vitamine C, waardoor het een goed middel is tegen voorjaarsmoeheid.

Berkenblad salade

2. Konijnenvoer

De jonge twijgen en bladeren zijn ook gezond voor konijnen. Want naast vitamine C bevat het ook kalium en calcium, waardoor jouw konijn een mooie gezonde vacht zal krijgen. Zolang het blad helder groen is kun je het geven. Maar zodra de bladeren in de herfst bruin kleuren, wordt het blad giftig.

3. Berkenblad thee

Berkenthee van verse of gedroogde jonge bladeren en knoppen is ideaal als voorjaarskuur. Naast de vooraf genoemde vitamines en mineralen bevat het tannine, etherische oliën en flavonoïden, wat als een antioxidant werkt.

Berkenthee kan helpen bij het voorkomen van virale infecties en het reguleren van het immuunsysteem. Thee van berkenknoppen werkt vocht afdrijvend. Het stimuleert de werking van de nieren, zodat giftige stoffen sneller uit het lichaam verdwijnen.

4. Wasmiddel

Berkenblad bevat saponinen, ook wel zeepstoffen genoemd. Het heeft een reinigende werking, al is deze zachter dan die van gewone zeep. In de tweede wereldoorlog werd het bij gebrek aan zeep door de mens die er kennis van hadden als vervanger gebruikt.

Ook op de zelfvoorzienende thuisboerderij gebruiken wij vers berkenblad om ons wasgoed te reinigen. Scheur een flinke hand vol volgroeide bladeren in stukken, hierdoor komt de zeep beter vrij. Vermijd jong blad om groene vlekken te voorkomen.

5. Even chillen

Het bladerdek van de berkenboom biedt schaduw op een warme zonnige dag. Heb je er twee bij elkaar in de buurt, dan kun je er een hangmat tussen hangen om er vervolgens een aangenaam middagdutje in de buitenlucht onder te doen.

Berkenboom hangmat

6. Heerlijk genieten

Je hebt vast wel eens gehoord dat wanneer je tegen planten praat ze beter groeien. Wat zal een knuffel dan wel niet doen? Dat wordt een mooie boom vol groene bladeren, waar je de hele zomer van kunt genieten.

boomknuffelaar
Share the love

Deze inhoud is eigendom van Back to basic Sweden.
Dupliceren is NIET toegestaan!!