Mag ik een blokhut bouwen op bosbezit

We zaten met precies dezelfde vraag. Ook wij dromen van een paar hectare bos met daar midden in een eigenhandig gebouwde tiny house blokhut waar we off the grid en zelfvoorzienend kunnen leven. Het antwoord wat ik hierop kan geven is ja en nee. Het klopt dat de wetten op het platte land wat soepeler zijn als het om bouwen gaat. Maar ook hier gelden nog steeds regels.

Vergunning vrij, maar niet regel vrij.

Attefalshus (tiny house)

Als je verwijst naar vergunning vrij bouwen van een attefalshus, ook wel bekend als tiny house (30 vierkante meter), dan gelden er nog steeds strikte regels.

Een van deze regels is dat er een hoofdgebouw aangesloten op het grondstuk aanwezig moet zijn. Tevens moet je de bouw aanmelden en informeren naar de voorschriften in jouw regio. Lees hier meer over bouwvoorschriften en wonen in een attefalshus.

Sinds 2021 mag het attefalshus, mits er een geregistreerd hoofdgebouw op het grondstuk aanwezig is, permanent bewoond worden.

Zelf een blokhut bouwen van gerecycled materiaal in de bossen van Zweden. Een milieu bewust keus. Het boek “Tiny house built with recycled materials” biedt een bron van inspiratie met uitleg en foto’s.

Utedass (bijgebouw)

Een utedass is een klein bijgebouw dat afhankelijk van de grondbestemming, zonder een vergunning en meldingsvrij gebouwd mag worden. De maximale maten zijn 15 vierkante meter gemeten vanaf de buitenmuren en 2,5 meter hoog.

Een utedass mag niet permanent bewoond worden. Het is dan ook niet mogelijk om je op dit bouwtype te registreren voor het bevolkingsregister.

Grondstuk zonder bestemmingsplan

Back to basic Sweden bezit een grondstuk buiten de bebouwde kom in de bossen zonder bestemmingsplan. Het hoofdgebouw staat bij de gemeente geregistreerd. Omdat de regels en wetten per regio sterk kunnen verschillen, is het raadzaam eerst contact met de gemeente op te nemen.

Na een telefoontje met de Kommune Arvika heb ik de bevestiging gekregen dat ik onbeperkt utedassen mag bouwen. Tenzij ik toestemming heb van de eigenaren van het aanliggende grondstuk moeten deze zich ten minste 4,5 meter of meer van de kavelgrens bevinden.

Meer informatie:

Conclusie:

Op een grondstuk met bestemmingsplan waar geen geregistreerd woongebouw of vrijetijdswoning staat mag geen (bij)bouwsel geplaatst worden zonder vergunning of toestemming van de gemeente. Zelfs als je al een woonhuis op een andere kavel bezit. Om te bouwen op landbouw of bosgrond heb je dus eerst toestemming of een vergunning nodig.

Een stuk soepeler zijn de regels op een grondstuk zonder bestemmingsplan. De regel en wetgeving wijkt per regio af. Dus je zult hierover de betreffende gemeente moeten contacteren.

De gulden middenweg als oplossing

De goedkoopste en meest zorgeloze oplossing is om een flinke lap grond met een bestaande (oude) woning of fritidshus in het bos te kopen en vervolgens binnen de wet en regelgeving je eigen droom tiny house te bouwen.

Het is mogelijk om een fritidshus permanent te bewonen als ingeschreven burger met persoonsnummer. Afhankelijk van de gemeente bestaat er wel een kans dat het gebouw ‘bewoonbaar’ moet worden gemaakt. Wat dit precies inhoudt, hangt van de regio af en met een beetje pech kunnen deze kosten al snel zeer hoog oplopen. Dus ook hierover kan je het beste met jouw Komunne contact opnemen.

Is het niet belangrijk voor jou om ingeschreven te staan dan is een fritidshus (vakantiewoning) een goede oplossing. Deze liggen vaak in afgelegen gebieden. Je moet dan wel een geregistreerd woonadres hebben om al je zaken te kunnen regelen.

Rekeningen en briefpost kun je gewoon in de brievenbus ontvangen. Is je nieuwe (vakantie)woning nog niet aangemeld als postadres? Dan leggen wij via onderstaande link uit hoe je deze kunt aanvragen en een brievenbus plaatst.

Share the love

Deze inhoud is eigendom van Back to basic Sweden.
Dupliceren is NIET toegestaan!!

Scroll naar boven