Stappenplan bouwvergunning aanvragen in Zweden
Wil je gaan verbouwen en moet je een vergunning aanvragen in Zweden? Volg dan het stappenplan om de aanvraag zo soepel mogelijk te laten verlopen.
Vraag bij de plaatselijke bouwcommissie of er een bouwvergunning nodig is
Weet je nog niet of er een bouwvergunning nodig is voor jouw verbouwing? Neem dan contact op met de lokale bouwcommissie in de gemeente waar het pand zich bevindt. Ook kan je contact opnemen met een ambtenaar van de administratie die de bouwcommissie ondersteunt. Als zij denken dat je een bouwvergunning nodig hebt, kan je doorgaan en een aanvraag indienen. De commissie zal je in redelijke mate begeleiden en adviseren.
migratieadvies.nl
Belasting | Pensioen | Overheid
Stuur de aanvraag en alle documenten in
Je dient een vergunningsaanvraag in bij de lokale bouwcommissie in de gemeente waar de maatregel moet worden uitgevoerd. De aanvraag moet schriftelijk zijn en de informatie, tekeningen en andere documenten bevatten die de gemeente nodig heeft om de aanvraag te kunnen verwerken en een beslissing te kunnen nemen. Om snel een beslissing te kunnen krijgen, is het belangrijk dat de documenten correct en duidelijk zijn. Formulieren voor het aanvragen van een bouwvergunning zijn verkrijgbaar bij jouw gemeente.
In de aanvraag moet je meestal voorstellen indienen wie de inspectiemanager moet zijn. De inspectiemanager moet bijdragen aan de naleving van de plannings- en bouwwetgeving en je onder andere helpen bij het voorbereiden van voorstellen voor een inspectieplan, ervoor zorgen dat dit plan wordt gevolgd en dat de nodige inspecties worden uitgevoerd.
Bouwcommissie voert eerste evaluatie uit
Zo snel mogelijk nadat jouw aanvraag door de bouwcommissie is ontvangen, voeren zij een eerste beoordeling van de zaak uit. Zij beoordelen of de verbouwing een bouwvergunning vereist. Bij de eerste beoordeling wordt ook gecontroleerd of de aanvraag compleet is met alle benodigde documenten. Ook de kwaliteit en duidelijkheid van de tekeningen worden beoordeeld.
Als de aanvraag onvolledig is, kan de bouwcommissie jou als aanvrager opdragen om de aanvraag binnen een bepaalde tijd aan te vullen met wat er nog ontbreekt. Een onvolledige aanvraag kan betekenen dat er een stukje informatie of een tekening die nodig is voor de beoordeling volledig ontbreekt. Het kan echter ook zo zijn dat de tekeningen niet gedetailleerd genoeg zijn of niet van goede kwaliteit.
Zelf je houten huis bouwen
In het boek ‘Learn to timber frame‘ leer je hoe je zelf veilig een stevige houtframe constructie opzet. Je loopt het volledige process door, waarbij je begint met het uitzoeken van het juiste hout en eindigt met het bouwen van een kleine woning.
Met behulp van kleurrijke foto’s, gedetailleerde tekeningen en duidelijke stap-voor-stap instructies, leer je hoe je een timber-frame constructie opzet dat geschikt is als tinyhouse, workshop of studio. Ontdek hoe je de constructie kan vergroten en uitbreiden met een loft, ramen, deuren en verhoogd dak.
Het Engelstalige boek is hier verkrijgbaar en ook geschikt voor beginners.
Je ontvangt een ontvangstbevestiging
Zodra jouw aanvraag als compleet wordt beschouwd, stuurt de bouwcommissie je zo snel mogelijk een ontvangstbevestiging. De ontvangstbevestiging bevat bijvoorbeeld informatie over de verwachte verwerkingstijd, wat er gebeurt als deze tijd wordt overschreden en de mogelijkheid om in beroep te gaan tegen de beslissing.
Bouwcommissie beoordeelt jouw aanvraag voor een bouwvergunning
De beoordeling van een aanvraag voor een bouwvergunning verschilt afhankelijk van of het project zich buiten of binnen een gebied bevindt dat onder een gedetailleerd ontwikkelingsplan valt. Bijvoorbeeld, de bouw van een nieuw gebouw buiten een gedetailleerd ontwikkelingsplan vereist dat er een zogenaamde locatiebeoordeling wordt uitgevoerd. Dit betekent dat er wordt beoordeeld of de locatie geschikt is om te ontwikkelen op de manier waarop de aanvraag betrekking heeft. Als er gebiedsvoorschriften zijn, moet het project daar ook aan voldoen. Er moet mogelijk ook worden beoordeeld of de locatie betekent dat de locatie een gedetailleerde ontwikkelingsplanning moet ondergaan.
Binnen het uitgewerkte ontwikkelingsplan is al een overeenkomstige locatietoetsing gedaan voor het gebied dat onder het plan valt. Bij een toetsing van een bouwvergunning binnen een uitgewerkt ontwikkelingsplan wordt dus geen nieuwe locatietoetsing gedaan. In plaats daarvan wordt bij de toetsing gekeken of aan de planconformiteitseis is voldaan, dat wil zeggen of de uitgangssituatie en het project overeenkomen met het uitgewerkte ontwikkelingsplan. Daarnaast wordt ook gekeken of de plaatsing en het ontwerp van het project op het perceel voldoen aan bepaalde eisen van de “Planning and Building Act”.
Toetsing van de eisen waar het project aan moet voldoen
Voor bouwvergunningen binnen en buiten het gedetailleerde ontwikkelingsplan omvat de toetsing ook een beoordeling of het project voldoet aan een aan de volgende eisen:
- geschikt ontwerp en plaatsing
- aanzienlijke negatieve impact
- geschiktheid voor het doel
- een goede vorm, kleur en materiaal impact
- toegankelijkheid en bruikbaarheid
- plotindeling
- voorzichtigheid
- verbod op vervorming.
De bouwcommissie maakt uiterlijk tien weken nadat de aanvraag is afgerond een besluit over de bouwvergunning bekend. Als de bouwcommissie meer tijd nodig heeft om de zaak te onderzoeken, kan dit langer duren, maar in totaal niet meer dan 20 weken.
In sommige gevallen moet de bouwcommissie belanghebbenden, zoals omwonenden, die bij de aanvraag betrokken zijn, op de hoogte stellen en hen de gelegenheid geven om hun zienswijze in te dienen.
Bouwcommissie beslist over jouw bouwvergunning
Als het project aan alle eisen voldoet, beslist de bouwcommissie over het verlenen van een bouwvergunning. Als niet aan de eisen wordt voldaan, moet de bouwcommissie jouw aanvraag afwijzen.
Zodra je jouw bouwvergunning ontvangt, moeten de buren en andere belanghebbenden op de hoogte worden gebracht. Dit kan via een betekening of via een kennisgeving. De beslissing wordt ook bekendgemaakt in Post- och Inrikes Tidningar (Zweedse staatscourant). Als niemand in beroep gaat, krijgt de beslissing over de bouwvergunning rechtskracht. Dit betekent dat er geen beroep meer kan worden aangetekend tegen de beslissing. Dit geldt echter op voorwaarde dat de bouwcommissie de beslissing correct heeft verzonden en bekendgemaakt.
Als de bouwcommissie jouw aanvraag voor een bouwvergunning afwijst, kan je hiertegen in beroep gaan. Het beroep wordt naar de lokale bouwcommissie gestuurd, die beslist of er een heroverweging moet plaatsvinden en of het beroep tijdig is ontvangen. Vervolgens stuurt de commissie het beroep en de documenten in de kwestie door naar het “county administrative board”, dat het beroep beoordeelt. Het “county administrative board” kan er vervolgens voor kiezen om de beslissing van de bouwcommissie te wijzigen of jouw beroep af te wijzen.
Het besluit tot bouwvergunning vervalt indien je niet binnen 2 jaar met de bouwwerkzaamheden bent begonnen, of indien je de bouwwerkzaamheden niet binnen 5 jaar hebt afgerond, te rekenen vanaf de datum waarop de bouwvergunning rechtskracht heeft gekregen.
Je mag niet met de bouwwerkzaamheden beginnen voordat je een startgoedkeuring van de bouwcommissie hebt ontvangen. Het is dus niet voldoende om een goedgekeurde bouwvergunning te hebben om met de bouwwerkzaamheden te kunnen beginnen.
Bron: Boverket
Dit artikel hoort bij:
Verbouwen en renoveren – Aanvraagproces
In het volgende artikel leggen we uit hoe het aanvraagproces voor een sloop- of bouwvergunning in zijn werking gaat. In een aantal gevallen hoef je geen vergunning aan te vragen en is een melding voldoende. Ook hier gaan we verder op in.
Verbouwen en renoveren – Regels en wetten
Voor bouw, sloop en terreinverbetering is in Zweden meestal een vergunning of melding nodig.