tuinkas bram

Over Bram Eijgenhuijsen
Permacultuur en zelfvoorzienend leven in Zweden

“Geen ego, maar eco.” Het motto van Bram Eijgenhuijsen. Hij vertelt over permacultuur en het zelfvoorzienend leven in Zweden op zijn thuisboerderij Heimdalls gård.

Je kent hem misschien al van zijn vlogs op youtube en de serie ‘Bram vertelt’. Bram Eijgenhuijsen woont zelfvoorzienend in Zweden. In een interview met Back to basic Magazine vertelt hij meer over zich zelf en het leven op zijn thuisboerderij Heimdalls gård.

Over Bram Eijgenhuijsen

Hej hej!
Ik ben Bram Eijgenhuijsen, 30 jaar, en ik kom uit het oosten van Nederland, rondom Hardenberg! En nu woon ik samen met mijn schapen, eenden en hond op een prachtig stuk land in zuid Zweden.

Ik heb meerdere opleidingen achter de rug, waaronder permacultuur, bos- en natuurbeheer. Ook heb ik heel veel vrijwilligers werk gedaan in het buitenland, wat mij enorm geïnspireerd heeft om dit wat ik nu doe te doen.

Bram Eijgenhuijsen heimdalls gård
Bram Eijgenhuijsen

Het motto van Bram: “Geen ego, maar eco”

Bram legt uit: “Deze filosofie is eigenlijk een permacultuur basis principe. Niet denken aan jezelf, maar aan de hele kringloop van de natuur en hoe jij hier als mens zijnde een rol in kan spelen. In plaats van ontnemen, voegen we iets toe!”

Permacultuur is gebaseerd op observatie van natuurlijke processen en hoe je met de natuur mee kunt werken en haar vóór je kunt laten werken. Het is een beproefde ecologische manier van tuinieren die steeds meer navolging vindt. Biodiversiteit is daarbij een belangrijk uitgangspunt.
Permacultuur is een uitstekende manier om slim en in ecologisch evenwicht te tuinieren.

Het zelfde schip maar een nieuwe koers

De stap naar een zelfvoorzienend leven was voor Bram een logische keuze. Alles wat hij heeft gedaan bracht hem op dit pad.

“Na veel reizen, vrijwilligerswerk, en een heleboel projecten bezocht te hebben was ik al aardig onder de indruk van wat zelfvoorzienend leven nou inhoudt,” vertelt Bram. “Zelf heb ik ook een moestuin gehad, dieren verzorgt, en op boerderijen gewoond en gewerkt. Ik was dus al redelijk bekend met het fenoneem, maar zelf een boerderij starten heb ik nog nooit gedaan, dit was dus nieuw voor mij!”

heimdalls gard sneeuw
De thuisboerderij Heimdalls gård

Zweden is voor mij de juiste keus.

“Na een tijd in Portugal geweest te zijn, om te kijken hoe mensen dat daar deden, ben ik er achter gekomen dat in Portugal er gewoon te weinig water is om veel dingen te kunnen doen, en ook het gebrek aan echte verandering van de seizoenen speelde mee.. Ik wou een land met echte seizoenen, stabiele economie, een taal wat goed te leren valt, en toch niet te ver van Nederland.

Uiteindelijk is het dus Zweden geworden!”

Zelfvoorzienend leren leven betekent investeren in kennis envaardigheden

Zelfvoorzienend (leren) leven doe je niet van de een op andere dag. het opdoen van kennis en vaardigheden zijn hierin belangrijke bouwstenen.

Met instemming vertelt Bram: “Het ligt eraan wat je mee telt. Mijn opleidingen hebben hier zeker mee te maken. Maar het leren timmeren en kennis over boerderijen was al eerder aan bod gekomen. Het specifiek zelfvoorzienend kennis opdoen, is nu ongeveer 5 jaar geleden dat ik daarmee echt aan de slag ben gegaan.”

De weg naar financiële onafhankelijkheid

“Ik ben met al aardig wat dingen zelfvoorzienend op weg, vlees 95% van eigen land of door te ruilen met de buren, of ik vang het zelf.

Ik heb een diepe waterput op mijn terrein, die nooit droog staat, zelfs niet met de droogte van afgelopen jaar!

Groentes was moeilijk afgelopen jaar, door de droogte, maar toch een heleboel tomaten, paprika’s, bieten, uien, aardappels etc. Waar ik tot nu toe nog steeds wekelijks van eet.

Eigenlijk het enige wat ik nu nog koop uit de winkel, is wat yogurt, muesli, koffie, specerijen, rijst, pasta en dierenvoer, af en toe wat specifieke groentes, ohja en soms wat lekkers voor mezelf uiteraard.

Andere bezigheden waarmee ik mezelf bezig houd, is vooral kunst maken, houtbewerking en tekenen, daarmee verdien ik ook een gedeelte van mijn geld mee.

Voor de rest zijn alle utilities hier buiten off grid, compost wc, buiten douche en buiten keuken, ik heb dit ook binnen, maar in de zomer doe ik alles buiten, alles wordt verwarmd door de zon of door houtstoken, ik heb ook een aardekelder voor mijn groentes en potten eten.”

De volgende stap naar nog meer vrijheid

In het opbouwen van een zelfvoorzienend leven zijn de mogelijkheden voor het uitbreiden van je kennis en vaardigheden oneindig. Ook heeft Bram nog een aantal wensen op zijn ’to do’ lijstje staan: “Uiteindelijk wil ik nog mijn jacht licensie halen hier in Zweden, en zonnepanelen, alleen is dat beide erg duur, dus nog even sparen!”

Een leven zonder geld, is dat mogelijk?

Hoe graag we ook zouden willen. Een 100% zelfvoorzienend leven zonder geld lijkt met de huidige samenleving (nog) niet mogelijk. Bram vertelt wat hij doet om aan de financiële verplichtingen te voldoen.

“Ik ben enorm flexibel qua inkomsten: Ik geef online en real life cursus over permacultuur en zelfvoorzienend leven; Verhuur vakantie huisjes; Daarbij maak ik kunst wat ik verkoop; Ik ben op YouTube ook aanwezig en ik werk ook af en toe als boomverzorger.”

Permacultuur heeft en belangrijk aandeel in het leven van Bram

Permacultuur is helemaal Bram’s ding. In een paar regels vat hij samen wat permacultuur inhoud.

“Permacultuur is permanente agricultuur, iets wat blijvend is, omdat je samen werkt met de natuur, en de natuur is een systeem dat nooit verliest. Geen ego, maar eco.”

permacultuur

De Tips van Bram voor de permacultuur beginner

Heb je nog een aantal beginnertips voor het toepassen van permacultuur in een zelfvoorzienend leven?

“Zeker!” antwoord Bram. “Koop boeken, ga bij mensen langs met een permacultuur tuin, doe een cursus, dat is vaak vele malen beter dan alleen maar YouTube filmpjes kijken.”

Voedselbossen zijn een goed voorbeeld van permacultuur. Ze staan volop in de belangstelling, omdat het bijdraagt aan een duurzame voedselproductie.

Bossen kennen een hoge biodiversiteit en verrijken de bodem; ze zijn volledig zelfvoorzienend en klimaatbestendig.

Leer meer over Bram Eijgenhuijsen in zijn Vlog @heimdallsgard

Sinds Bram op zijn zelfvoorzienende thuisboerderij Heimdalls gård woont, is hij begonnen met een nieuwe hobby, vloggen .

“Eigenlijk is mijn vlog meer gewoon een soort van dagboek, je ziet wat er die week gebeurd is op de boerderij, zo realistisch mogelijk, dus niks mooier gemaakt dan dat het is, de mooie en de slechte kanten.”

Wil je meer over Bram weten? Volg hem dan op zijn youtube vlog @heimdallsgard. Zijn vlog is ook te vinden in ons Magazine onder de serie tag ‘Bram vertelt‘.

Bron: eigen

Tekst (interview) : Back to basic Sweden
Citaten (onbewerkt) : Bram Eijgenhuijsen
Foto’s: Bram Eijgenhuijsen
Inleiding: Back to basic Sweden
Opmaak: Back to basic Sweden

Share the love

Deze inhoud is eigendom van Back to basic Sweden.
Dupliceren is NIET toegestaan!!