Boven op bushcraft shelter op de uitkijk staan

Survival-Bushcraft Experience
Informatie & Lesprogramma

We don’t like class rooms,
we don’t learn from books.
Straight into the action,
forgetting about our fears.
Hunger for adventure,
that is who we are
.”

Survival-bushcraft en bugout training

Onze motto: “de beste manier om het te leren is door het te doen.”

Dus geen elle lange verhalen, klaslokalen, PowerPoints of in de achtertuin kamperen, maar direct in de praktijk onder begeleiding van een ervaren instructeur.

Boek nu vanaf €50,- p.p. per dag

Survival code
De 5 gouden regels

1. Voorkom dat je in een echte survival situatie terecht komt: Een echte survivalist zal zijn leven niet opzettelijk in gevaar brengen en altijd zorgen voor een goede backup.

2. Wees voorbereid: Laat niets aan het lot over. Verbreed je bushcraft en survival kennis, lees, leer, sport en oefen regelmatig op een veilige manier in de praktijk.

3. Informeer een contact persoon: Laat altijd je route weten en vertel wat je plannen zijn, voordat je op avontuur uit trekt. Spreek af wat de uiterste melddatum is en welke actie te ondernemen wanneer deze overschreden is.

4. De wil om te overleven: Mocht je toch in een echte survival situatie terechtkomen, dan is een goede mindset van levensbelang. Zodra je opgeeft verklein je je kansen aanzienlijk en kun je zelfs een gevaar vormen voor anderen in de groep.

5. ESCAPE: Evaluate, Stay Calm,  Anticipate, Plan and Escape. Paniek is een slechte raadgever. Blijf kalm en geef jezelf de tijd om de situatie te beoordelen. Schat je kansen in en baseer daarop een ontsnappingsplan en voer deze met volle overtuiging uit.

Let op!!
Als je jouw contact persoon goed hebt ingelicht, wordt er waarschijnlijk naar je gezocht wanneer je jezelf niet op tijd hebt thuis gemeld. In dit geval is het in de eerste instantie verstandig om op de zelfde locatie te blijven. Zo is de kans groter dat je gevonden wordt en kan ontsnappen uit de noodsituatie.

Programma

De introductie

We beginnen 10.00 uur ’s morgens met onze kennismaking onder het genot van een op houtvuur gekookte bosthee. Tijdens de introductie bespreken we de hygiene-natuur etiquetten en de toepassing van het materiaal dat mee gaat.

Van slechts een deken en een touw gaan we geïmproviseerde noodrugzak maken om losse items die niet direct nodig zijn me te dragen. Hierbij leer je een variant van de opzetknoop toepassen die we in dit geval als schuifsteek zullen gebruiken.

Het mes, kompas en vuurstaal zullen we op het lichaam meedragen. Verlies ze niet, want zonder deze items zul je jouw kans op oveleven aanzienlijk bemoeilijken. Zodra de rugzak bepakt is, is het tijd om in het bos te gaan verdwalen.

Belangrijk! Zorg dat je voor aankomst stevig ontbeten hebt en goed gehydrateerd bent.

Materiaal inbegrepen bij de cursus

 • Leger tarp-poncho
 • fleecedeken
 • touw

De poncho zal als beschermingslaag dienen tegen weer en wind. In een handomdraai kan het als een tarp gebruikt worden om er een bivak mee op te zetten. De ideale tool voor wanneer je in een noodsituatie terecht komt.

De fleece deken biedt in de nacht naast extra isolatie, vooral bescherming tegen insecten zoals de mug. Met behulp van touw zul je deze items tijdens de introductie omvormen tot een handige rugzak waarin je wat extra materiaal kunt meedragen.

Het survival pakket

 • 1 x mes
 • 1 x fire flint
 • 1 x kompas
 • 1 x nooddeken (verplicht)*

Dit pakket dragen mijn partner en ik ieder avontuur met ons mee. Het neemt minimaal ruimte in beslag en vergroot je overlevingskansen in een noodsituatie aanzienlijk.

Klik hier voor huurprijzen.

Waarom is het Survival pakket niet inclusief?

Door het pakket los aan te bieden, geeft Back to basic Sweden jou de mogelijkheid om in plaats van te huren je eigen materiaal mee te brengen en in het veld uit testen.

Kleding advies

 • Stevige hoge wandelschoenen categorie B, bijvoorbeeld Lowa Renagade.
 • Goede wandel sokken.
 • T-shirt sneldrogend, bv 50/50 – poly/cotton.
 • Licht gewicht thermoshirt van bijvoorbeeld merino wol met lange mouwen en halsrits.
 • Trui met hoodie of (in voor- en nazeisoen, beide)
 • Licht fleecevest met capuchon.
 • Lange (cargo) hikebroek met riem; snel drogend, comfortabel en met een paar extra zakken.
 • Pet of hoed.
 • Buff, shemagh.
 • handdoek en schone kleding voor bij terugkomst.

Het is niet de bedoeling om er als een marinier bij te lopen, maar houd wel rekening met de kleuren. Tinten zoals kaki, bruin, groen en blauw zijn ideaal om in het bos weg te blenden. Donkere kleuren vallen weliswaar minder op, maar trekken daarentegen meer insecten aan en worden warmer in de zon.

Katoen, wol of polyester?

Wees extreem voorzichtig met vuur wanneer je kleding uit synthetische stoffen bestaat. Het is licht en droogt snel, maar vat makkelijk vlam en laten lelijke brandwonden achter. Het voordeel van katoen is dat het minder snel stinkt en moeilijk vlam vat, maar de droogtijd is aanzienlijk langer en de stof voelt extra koud en zwaar als het nat is. Poly-katoen mix 60/40 biedt een goede middeweg.

Merinowol gedragen in dunne lagen is wanneer je het kan verdragen een uitstekende keus als basis laag en voor wandelsokken. Het is minder kwetsbaar bij vuur en gaat van nature geurtjes tegen. Handig als je de kleding voor langere tijd moet dragen. Het biedt een uitstekende temperatuurregeling en behoudt zelfs een deel van zijn functie wanneer de stof vochtig is.

Wol kan tot wel 90% van zijn gewicht in vocht opnemen. Dit heeft als nadeel dat wanneer de stof nat is zwaar wordt en veel tijd nodig heeft om te drogen. Om dit te verminderen hebben de fabrikanten ook Merinowol kleding gemixed met synthetishe materialen.

Licht gewicht fleece van hoge kwaliteit is een goed alternatief voor warmer wol en werkt fantastisch als isolatielaag. De stof voelt aangenaam, is van zich zelf vuil afstotend en droogt snel.

En bijna vergeten, ook geen W.C. papier.

De ren je bagage zul je in de homestay of je auto achterlaten. Geen backpack, slaapzak, matjes, gastoestel, muggen spray, sigaretten en noem maar op.

Telefoon en fotocamera

Tijdens de tour mag je een kleine camera of mobieltje meenemen om foto’s te maken, maar deze blijft wel op vliegtuig stand om batterij te sparen voor noodgevallen.

Daarnaast is in veel delen van het gebied het GSM bereik zo goed als nul. Informeer daarom belangrijke contact personen dat je tijdelijk niet bereikbaar bent.

Nood contact

Weet je regel 3 van de survival code nog?

Annet zal tijdens ons avontuur als nood contact functioneren. Wanneer ik mij niet binnen 24 uur na verwachte terugkomst meld, zal zij automatisch actie ondernemen en jouw persoonlijke nood contact informeren.

Let op!! Zorg dat jou nood contact daadwerkelijk op de hoogte is van jou plannen.

Genoeg gepraat, het is tijd om op pad te gaan.

Het terrein

Zodra we de voordeur uitstappen lopen we direct het bos in. We halen meteen het kompas te voorschijn om niet te verdwalen, want het grootste deel van de route is ver weg van begaanbare paden. Dit kan je verwachten:

 • dichte bossen
 • open vlaktes
 • steile heuvels
 • valleien
 • rivieren
 • beekjes
 • kleine meren
 • moerassen
 • kapgebieden
 • jachtroutes
 • prachtige vergezichten

Het terrein is soms moeilijk begaanbaar, hierdoor moet je rekening houden met een gemiddelde looptijd van 1 tot maximaal 3 kilometer er uur.

Wilde dieren

Het bos word bewoond door wilde dieren. Je vindt er oa.:  Elanden, herten, de bruine beer, wolven, wilde katten, roofvogels, midgets*, muggen*, etc. Met een zeldzaam geluk spotten we zelfs een witte eland.

Sommigen dieren kunnen bij direct contact levensbedreigend zijn. Vooral wanneer je tussen de moeder en haar jongen komt. Houdt in het bijzonder afstand van of nog beter vermijd contact met beren, elanden, wilde katten en wolven.

*Midgets en muggen kunnen een vervelende plaag zijn. Ik raad aan om een vest met muts en buff of shemagh als gezichtsbedekking mee te nemen.

De Survival-bushcraft training

Het gebruik van touw

In je noodpakket zit touw, een onmisbaar hulpmiddel in noodsituaties. Je kan het bijvoorbeeld gebruiken om shelters mee te bouwen, voedsel weg te houden van wilde dieren of het handvat van je mes te vervangen wanneer het gebroken is,

Je zal diverse handige knopen leren toepassen waarmee we o.a. onze rugzak en noodbivak zullen maken. Bij de driedaagse curses leer je deze knopen toepassen in het zetten van vallen.

Touw vlechten van natuurlijke materialen

Een andere onmisbare techniek in de basiskennis van het survivallen en bushcraften.

Je gaat leren touw vlechten van natuurlijke vezels. Je leert waar je op moet letten om een stevig touw te kunnen maken. Daarna gebruiken we het  om bijvoorbeeld een houten tangetje te maken dat we later als eetgerei kunnen gebruiken. Bij de driedaagse cursus zullen we het touw gebruiken om een val op te zetten.

Knopen leggen

Goede knopen leren leggen is een andere belangrijke basis techniek in een survival situatie. Je gebruikt ze om gereedschappen te maken, constructies op te bouwen, vallen te zetten of zelfs een gebroken been mee te spalken. Er is niks vervelenders dan een knoop die niet blijft zitten. Maar nog erger is een knoop die niet meer los komt wanneer dit snel nodig is.

Shelter maken

Met ondersteuning van de leger tarp-poncho, touw en natuurlijke elementen zullen we een tijdelijk shelter bouwen. Afhankelijk van wat we tegenkomen improviseren we bijvoorbeeld van hout staken om de tarp vast te zetten, gebruiken we een omgevallen boom , natuurlijke holte of stammen om een frame op te zetten.

Bij slecht weer kan het zijn dat we noodgedwongen twee dagen vast op een locatie in het bos zitten om het uit te zitten en te overleven.

Water en voedsel

Water is van vitaal belang, maar ook zonder voedsel zal je lichaam al snel beginnen met het kanibaliseren van het weefsel om de motor op gang te houden. Eerst zullen al je vetreserves verbranden, dan de proteïnen waardoor de spieren langzaam verteren. Uiteindelijk zijn de organen aan de beurt met de dood als gevolg.

Proteïne is naast water een van de belangrijkste bouwstoffen voor je lichaam.  Zonder dat kan het weefsel in je lichaam niet herstellen. Je zult na de eerste dag de eerste signalen in de vorm van honger, desorientatie en verlies van concentratie opmerken.

Als vuistregel kan een gemiddelde persoon:

 • 2 minuten zonder zuurstof
 • 2 dagen zonder water
 • 2 weken zonder voedsel

Omgaan met honger

Je gaat ontdekken hoe het is om te overleven met weinig voedsel. Je zult onder begeleiding en op een veilige manier antwoord krijgen op de volgende vragen:

Wat heeft het voor een effect op mijn gemoedstoestand en prestaties?  Wat doet het met mijn lichaam? Hoe ga ik met mijn energie verdeling om?

Zo kunnen een paar besjes en wat warme kruiden thee al een psychologische opkikker zijn. En dat is exact wat we gaan doen. Beschikbare voedsel verzamelen en thee maken uit de natuur.

Je lichaam kan meer hebben dan je denkt, maar geef tijdig aan als je het gevoel hebt dat je de grens gaat bereiken. Houdt er rekening mee dat een escape route tot enkele uren kan duren.

Voedsel verzamelen

Afhankelijk van het seizoen zullen we op zoek gaan naar:

 • framboos
 • bosaardbei
 • bosbessen
 • wilgenroosje
 • sparscheuten
 • dennenknoppen

Hoewel deze vorm van voedsel zo goed als geen proteïne bevatten, zullen de suikers en vitaminen een flinke opkikker geven.

Jagen

Heb je een driedaagse extreme survival geboekt, dan ga je ook leren om vallen te zetten. Wegens wettelijke voorschriften zullen we de vallen niet in de praktijk kunnen toepassen en dus na de demonstratie weer moeten afbreken.

Water zoeken en drinkbaar maken

Water is van levensbelang. Een mens kan gemiddeld twee dagen zonder.

Op de drie daagse extreme survival hebben we maar 1,5 liter per persoon. We  zullen dus een manier moeten vinden om water te verzamelen en zuiveren om het drinkbaar te maken.

Mochten we om de een of andere reden er niet in slagen om tijdig voldoende water te kunnen zuiveren, dan heb ik in het extra noodpakket een waterfilter.

Vuur maken

Vuur maken, het geeft een oergevoel van euforie als je erin slaagt. Het is noodzakelijk om voedsel te kunnen koken en water drinkbaar te maken. Bovendien gaat er niets boven een warm kopje kruidenthee voor een mentale boost.

Je leert welke materialen ideaal zijn als tondel en wat de beste manier is om een vuur voor te bereiden. Met behulp van een flint en mes ga je het vuur starten. Met deze kennis kan je straks zelfs op een natte dag gezellig om het kampvuur zitten.

Mocht je er een keer niet in slagen, schaam je niet. Het overkomt zelfs de beste wel eens. Maar treur niet, als je echt honger hebt, smaken zelfs rauwe noodles super lekker.

let op!! Het komt voor dat de overheid bij extreme droogte wegens brandgevaar een algemeen vuur verbod oplegt. In dat geval moeten we naar alternatieven grijpen. Een bosbrand veroorzaken is levensbedreigend en willen wij niet op ons geweten hebben. Het wordt bovendien zeer zwaar bestraft.

Hygiëne en etiquetten

De belangrijkste regel: “Laat behalve je voetstappen geen sporen achter.”

Had je het al opgemerkt? We gaan op pad zonder toiletpapier. Na dit avontuur weet je alles over de hygiëne en etiketten van het toiletgebruik in de natuur.

Op een mooie warme dag kan je misschien een duik in het meer nemen, maar als het weer het niet toelaat zal je weinig optie hebben om je op te frissen. Vieze handen zijn van de dag en geurtjes onvermijdbaar. Maar gelukkig zal de neus snel wennen.

Bug-out training

Een bug-out is een ander woord voor panic escape bij bijvoorbeeld een natuurramp of militaire inval. Hierbij pak je wat je pakken kan en maak je dat je weg komt.

Vaak wil je in dergelijke situaties contact met mogelijke vijanden vermijden. We zullen dan ook de gehele tour weg van de paden blijven en er alles aan doen om niet opgemerkt te worden. Indien nodig kan het zelfs zijn dat we onze route moeten omleiden.

Voor dit scenario stel je je eigen bug-out tas op jouw manier thuis samen.  Deze breng je mee om veilig onder begeleiding van een instructeur 2 tot 3 dagen met overnachting in het bos te testen.

Onderweg ga je overleven met alleen de spullen die je hebt meegenomen. Ook leer ik jou hoe je deze middelen kan toepassen in de basis technieken van het survivallen.

Bij terugkomst zullen we de training evalueren. Je krijgt tips over het inrichten van je rugzak en belangrijke dingen die je nog kan bij leren.

Communiceer en geef tijdig aan wanneer je het gevoel hebt dat je de situatie niet meester bent. Er is altijd de mogelijkheid om de training te onderbreken.

Houd er rekening mee dat het enkele uren kan duren totdat we safe ground bereikt hebben.

De prijzen voor de Bug-out training zijn gelijk aan die van de outdoor survival.

Wil je minder extreem, dan zijn er in overleg aanpassingen mogelijk.

Extra korting in combinatie met een homestay

Gun jezelf een backup en een bed bij terugkomst. Wanneer je een pakket met een homestay bij ons hebt geboekt, heb je automatisch extra korting op de bushcraft/survival cursus.

Annuleringsverzekering

Net als bij de homestay experience kan je wanneer je via onze website boekt bij ons een annuleringsverzekering afsluiten.

U kunt bij annulering tot wel 75% van het bedrag terug krijgen. En het beste is nog wel dat u geen reden hoeft op te geven. Wel zo handig in deze tijd.

Bekijk hier de voorwaarden.

Goed humeur, humor en positieve instelling.

Een positieve instelling, goede mindset en zelfs humor is de basis waarmee jij je overlevingskansen aanzienlijk vergroot. Op het moment dat je bij de pakken neer gaat zitten of je wilskracht verliest zijn je kansen zo goed als verkeken en kun je wanneer je niet alleen bent zelfs een gevaar vormen voor anderen.

Mindset:

 • Kijk naar wat kan met de middelen die je hebt ipv te verlangen naar iets wat je niet hebt.
 • Ontdek de mogelijkheden, onderneem en creëer.
 • Blijf niet hangen in het negatieve maar gebruik het als een leerschool om een positief doel te bereiken.

Oefening baart kunst

Maak van de drie mindset punten een gewoonte om ze toe te passen. Behalve dat je er veel profijt van zult hebben in een noodsituatie, zal je ontdekken dat je met weinig middelen zelfs in het dagelijks leven mogelijkheden en geluk kunt creëren.

Kennis is macht, zeker in een noodsituatie. Ontwikkel je skills, blijf studeren en pas het toe in de praktijk, totdat de vaardigheden een gewoonte wordt. Op het moment dat je het nodig hebt is het te laat om te leren.

Je hoeft geen Rambo of Bear Grills te zijn, maar zorg wel ervoor dat je lichaam in een goede conditie is. Eet gezond en sport regelmatig. Iemand die slecht in vorm is, zal sneller uitgeput raken en opgeven.

Wat is het verschil tussen survival en bushcraft?

Bushcraft is een vorm van ‘survival’ in een natuurlijke omgeving. Terwijl survival een veel breder vlak heeft. Denk aan een bug-out, virus uitbraak, oorlogsgebieden, natuurrampen, urban survival en zo door. Voor sommige onder ons, waaronder ik zelf is zelfs het gewone stadse en bedrijfs leven al een vorm van survival.

Bij bushcrafting ontwikkel je vaardigheden, zodat je kunt overleven in een of meerdere natuurlijk omgevingen. Hierbij gebruik je zo veel mogelijk uitsluitend natuurlijke hulpmiddelen.

From survive to thrive

Het ultieme bushcraften is om skills te ontwikkelen zodat je langdurig kan overleven met slechts de middelen die de natuur biedt. Dan spreken we niet langer meer van survival maar van thriving.

Algemene voorwaarden

Deelname aan een activiteiten van Back to basic Sweden is geheel op eigen risico.

Back to basic Sweden kan door de deelnemer op generlei wijze aansprakelijk worden gesteld bij ongeval, schade aan lijf en persoonlijke bezittingen of de gevolgen die hieruit voortvloeien. Bij betaling en/of deelname gaat u automatisch akkoord met deze en de algemene voorwaarden.

Wees op de hoogte van de risico’s. Controleer de voorwaarden van uw verzekeraar of bergsporten en off-trail hikes gedekt worden.