De 4 gouden tips voor het vermeerderen van planten

“Soms moet je een risico nemen met het vroeg uitplanten om het seizoen lang genoeg te maken.”

Ik ben Robbert Hoffman van Hoffman zaden. Woon in het uiterste noorden van Limburg. En ben sinds een aantal jaren professioneel bezig met het telen voor de vermeerdering van zaden. Hobby matig tuinieren heb ik vrijwel mijn hele leven al gedaan maar van het 1 komt het ander en ruim 2 jaar terug heb ik mezelf ingeschreven bij de kamer van koophandel en ben ik Hoffman Zaden begonnen.

Mijn team bestaat uit:


Eigenaar: Robbert
Kweker: Robbert
PR: Robbert
Reclame: Robbert
Social media: Robbert
Vertegenwoordiger: Robbert
Verzendingen: Robbert
Verpakken: Robbert

Dit is een beetje als grap bedoelt maar echt een team heb ik niet. Eigenlijk vervul ik bijna alle functies zelf wat het soms wel behoorlijk hectisch kan maken. Wel heb ik mijn vrouw Marjolein die er voor zorgt dat alles buiten de tuinen om ook blijft draaien zodat ik mezelf kan bezighouden met de kweek en verkoop. Ook helpt ze mij met het aanplanten, oogsten en met het schonen, drogen, verpakken en verzenden van de zaden. Sinds begin van het jaar heb ik een boekhouder in de hand genomen zodat ik dat stukje niet zelf hoeft te doen, dit is het enige stukje van het ondernemen waar ik zelf totaal geen genoegen uit haal.

Hoe heb je jou kinderen kennis laten maken met het kweken van de gewassen?

Ik heb 2 kinderen, Bram van 7 en Saar van 5. Hun hebben eigenlijk altijd wel interesse gehad voor wat papa allemaal aan het doen was. Ik vraag ze eigenlijk altijd wel of ze mee willen helpen met het zaaien van planten. Soms doen ze mee en soms is de iPad belangrijker. Zelf heb ik er nooit druk achter gezet en heb alles op zijn beloop gelaten, wil je helpen heel graag, wil je het niet dan zijn we even goede vrienden. Wel zorgen we er voor dat wanneer we naar de tuin gaan er altijd wel iets voor hun te doen is. Besjes plukken, aardbeien plukken etc. Als er niks te plukken is dan zorgen we dat we zelf iets mee nemen. Zo hou je het leuk en gezond voor hun. Gaan ze een keer op een plantje staan dan leg je ze uit dat dit niet de bedoeling is en de volgende keer zullen ze beter opletten. Mijn tip is dus ook hou het leuk en gezellig.

Wat zijn jou gouden tips betreft het vermeerderen van planten?

1. Proberen proberen en nog eens proberen.

2. Begin op tijd met het zaaien van de planten, soms moet je een risico nemen met het vroeg uitplanten om het seizoen lang genoeg te maken. Planten moeten namelijk de tijd hebben om na het produceren van de vruchten nog lang blijven staan om de zaden te laten rijpen.

3. Maak misbruik van de zomerse temperaturen, zet planten die speciaal zijn voor de winter al vroeg in het jaar. Dan schieten ze meteen door en zullen ze hetzelfde jaar nog zaden produceren. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de winter wortels. Deze
hebben normaal 2 zomers nodig om zaden te produceren maar dat kun je op deze manier in 1 jaar doen.

4. Neem de tijd om zaden goed te behandelen na het oogsten, laat ze goed drogen? Doe de bonen, erwten, peul zaden gedurende een aantal weken in de diepvries om de insecten te doden. Sla alles netjes op bij een lage temperaturen in het donker. Het is toch zonde om de zaden waar jij zoveel tijd in hebt gestoken kapot gaan omdat ze slecht verwerkt en opgeslagen zijn.

Is er nog iets wat je wil vertellen?

Ik heb altijd genoeg om te vertellen als het gaat over het kweken van plantjes, het probleem is eigenlijk altijd dat ik niet op kan houden met praten dan. Ik sluit dit dus af met een uitdaging voor iedereen die dit leest. Wanneer je iets gaat proberen betreft het kweken van planten en je komt er niet uit, ga zelf eens zoeken naar het antwoord op internet of in boeken (en dan niet op Facebook groepen). Pak de informatie er uit wat van toepassing is op jou situatie en ga daar mee aan de slag. Lukt het alsnog niet zie het dan niet als falen maar als een leermoment. Je hebt immers geleerd hoe het de volgende keer niet moet.

Waar ben ik te vinden?

Via mijn website www.hoffmanzaden.nl
Facebook: Hoffman Zaden
Email: info@hoffmanzaden.nl
Whatsapp: +31 6 53 88 84 54
Maar mocht je in de buurt zijn kom dan vooral een keertje langs in het mooie Gennep en ik geef je
met alle plezier een rondleiding door de tuinen.

Share the love

Deze inhoud is eigendom van Back to basic Sweden.
Dupliceren is NIET toegestaan!!