De aanbetaling was gedaan maar toch liep ik het huis mis

“Dit is helaas de manier waarop de zaken soms gaan in Zweden. Hoe moreel onjuist ik het zelf ook vind, is het geen reden om onze droom niet realiseren.

Wij volgen Roos en Eszter al bijna van begin af aan met hun zoektocht naar hun droomhuis in Zweden. Een avontuur met soms onverwachtse wendingen. Maar wat er ook gebeurt, zij laten zich niet uit de weg slaan. Wij hopen snel het goede nieuws van hun te horen. Veel succes!

Kan je onze lezers iets over jezelf vertellen?

Ik ben Roos Matla-Fodor, 27 jaar. Ik ben woonachtig in Värmland samen met mijn partner Eszter en onze hond Molly. Ik ben geboren in Friesland en daar ook het grootste gedeelte van mijn jeugd opgegroeid. Toen ik 19 was ben ik in Hoorn gaan samenwonen met Eszter. Voor de kost werkte ik in Nederland sinds 2019 als verloskundige. Eszter is op haar 14e vanuit Hongarije naar Nederland verhuisd en was werkzaam binnen de ict.

Waarom besloot je om naar Zweden te verhuizen?

Wij woonden in een rijtjeshuis in Hoorn met een postzegel als achtertuin, véél buren en vooral ook veel steen en beton om ons heen. Zowel bij mij als bij Eszter ontstond steeds meer de drang naar rust, ruimte en meer balans tussen werk en privé. We hebben nog een tijdje in het oosten en noorden van Nederland gezocht naar een boerderijtje, maar helaas door de oplopende huizenprijzen en de wens om niet aan een torenhoge hypotheek vast te zitten slaagde dat niet.

De wens om te emigreren was er al een tijd, maar lag in eerste instantie wat verder in de toekomst. Na in Zweden te zijn geweest ontstond steeds meer het verlangen om de stap naar een ander land wat sneller te maken. De stijgende huizenprijzen in Nederland hadden één voordeel: wij konden ons koophuis nu goed verkopen!  

Wat heb je gedaan om je voor te bereiden?

Wij zijn begonnen met een cursus Zweeds en hebben ons verder veel ingelezen op de website van Skatteverket en Zweden Forum op Facebook als informatiebron gebruikt even als ervaringen van anderen opgezocht op internet.

Heb jij en je partner het huis van jullie dromen gevonden?

Wij zijn iets langer dan een jaar op zoek binnen Zweden, maar hebben daarvoor ook een jaar binnen Nederland gezocht. In juli 2021 hebben wij voor het eerst een bod uitgebracht op een huis in Zweden. 

Wij willen graag een kleine boerderij met ruimte voor dieren, een moestuin en vooral rust. Verder zouden we graag, naast mijn werk in de zorg, een klein bedrijfje starten waarbij we vakantiewoningen te huur aanbieden (die we bij voorkeur gaan bouwen/verbouwen op ons eigen terrein) en activiteiten aan gaan bieden als wildplukken, kano- en wandeltochten enzovoorts. 

Helaas hebben we ons droomhuis wel gevonden, maar niet kunnen kopen, dus gaat de zoektocht weer door. Op dit moment wonen wij in onze camper en reizen zowel door Värmland als door andere delen van Zweden, deze vrijheid is ook een droom die uitkomt, maar niet op de manier die we aanvankelijk gedacht hadden. We bezichtigen wekelijks zo’n 2 á 3 woningen.

Hoe heb je de bezichtiging ervaren?

De bezichtigingen ervaren wij over het algemeen als zeer prettig. Het gaat wel heel anders dan in Nederland. Hier word je niet rondgeleid, maar krijg je bij de voordeur de brochure en mag helemaal je eigen gang gaan en zolang rondkijken als je wilt. De makelaar staat altijd klaar om vragen te beantwoorden, maar ons valt op dat zij lang niet alles kunnen beantwoorden.

We hebben we een keer een bezichtiging gehad waarbij de eigenaren ook thuis waren. Dit zorgde voor een ongemakkelijke situatie waardoor we niet goed hebben kunnen rondkijken. 

Ondertussen hebben we in Zweden zo’n 30 huizen bezichtigd, waardoor we steeds beter weten waar we op moeten letten en vaak al vrij snel zien of het iets voor ons is of niet. 

Hoe verloopt het contact met de makelaar?

Contact met makelaars is heel wisselend. De ene reageert super vlot en is meedenkend over bijvoorbeeld een andere bezichtigingsdatum dan de vastgezette datum, de andere makelaar is niet te bereiken. 

Over het algemeen is het contact met de makelaars professioneel. Toen wij het koopcontract gingen tekenen was alles goed voorbereid en kregen we uitgebreide uitleg over het contract, de procedure, onze verantwoordelijkheden en de verantwoordelijkheid van de verkoper. We hadden daardoor het gevoel echt goed te weten waar we onze handtekening onder zetten.

De taal is over het algemeen geen probleem, gezien bijna iedereen goed Engels spreekt. En ondanks dat we de Zweedse taal al aardig goed beheersen, zijn sommige technische dingen in het Engels toch beter te begrijpen voor ons. 

De aanbetaling was gedaan en het voorlopig contract al getekend, maar toen ging het toch mis. Wat is er gebeurd?

Wat er gebeurt is, is dat de verkoper nog niet had getekend, omdat hij woonachtig is in Noorwegen en op de dag dat wij tekenden niet kon komen. Op de dag dat hij zou gaan tekenen heeft hij een ander bod ontvangen. Wij werden gebeld met die mededeling.

We waren compleet overvallen hierdoor en hebben aangegeven even te moeten nadenken over een hoger bod. We hebben de makelaar een half uur later  meermaals geprobeerd terug te bellen, maar helaas zonder succes. Ze belde ons een aantal uren later terug dat er al getekend was met de andere partij. Wij hebben voor ons gevoel dus geen kans gehad om nog te reageren op het bod. 

Dit is helaas de manier waarop de zaken soms gaan hier in Zweden, hoe zuur dat voor ons ook is en hoe moreel onjuist ik het zelf ook vind.

Wat zou je volgende keer anders doen?

De volgende keer zou ik absoluut erop staan dat de makelaar een machtiging krijgt van de verkoper om te tekenen.

Heb je een goede tip voor nieuwkomers op de Zweedse huizenmarkt?

Onze ervaring is dat er vaak flink overboden wordt in Zweden. Wij beginnen dus per definitie al in een lagere prijsklasse met bieden dan dat we werkelijk kunnen betalen. Prijs jezelf dus  niet gelijk gelukkig als het perfecte huis te koop komt die nét binnen het budget past.

Let goed op welk verwarmingssysteem er in het huis zit. Elektrisch verwarmen kan behoorlijk in de papieren lopen. 

Waar kunnen onze lezers jullie avonturen in Zweden volgen?

Op instagram @theroadtolagom zijn wij te volgen.

Wil jij ook jouw ervaring delen?

Wil jij jou ervaring over het immigreren naar Zweden delen of heb je nog een aantal goede tips? Stuur het dan nu in naar info@backtobasicsweden.nl en maak kans dat ook jouw verhaal op ons blog gepubliceerd wordt.

Share the love

Deze inhoud is eigendom van Back to basic Sweden.
Dupliceren is NIET toegestaan!!