School zelfvoorzienend

De moestuin van juffrouw Ineke en haar kleuterklas

Het aanleggen van een eenvoudige moestuin is iets wat al in het onderwijs van de aller jongsten thuis zou moeten horen. Het is een leuke en leerzame manier om kennis te maken met het belang van een duurzame maatschappij voor het behoud van een schoon en gezond leefmilieu. En dat is precies wat Juffrouw Ineke ook dacht.

Juffrouw Ineke

Juffrouw Ineke en haar kleuterklas

“Met schaamrood op de kaken moet ik vertellen dat ik totaal geen groene vingers heb,” verteld juffrouw Ineke van basisschool Villa Vrolik. “En dan win ik via een poll van Back to basic Sweden ook nog eens een zadenpakket.” Ineke wil namelijk met haar kleuterklasje een moestuin beginnen. Maar al gauw komt er een kink in de kabel. De school gaat verbouwen; Plaats maken voor een moestuin staat niet op de planning.

“Annet van ‘Back to basic Sweden’ laat zich daar absoluut niet door van de wijs brengen. Na een aantal gesprekken, besluit ik alle excuses waarom het project niet van de grond zou kunnen komen, aan de kant te schuiven,” vertelt Ineke. “Laat je niet door de omstandigheden weerhouden. Begin desnoods klein om je droom waar te maken. Het zijn geen woorden maar daden die de boodschap uitbrengen, wie weet wat de toekomst brengt,” enthousiasmeerde Annet mij. “Vanuit Zweden heeft Annet het voor elkaar gekregen, dat ik in Hilversum met mijn kleutergroep het prille begin van een moestuin tot stand ga laten komen.”

Het eerste zaadje is geplant

Via een weggeefhoek weet Juffrouw Ineke een aantal bloembakken te bemachtigen. Thierry Thomasse, een van de ouders, doneerd een zak aarde. Met trots vertelt juffrouw Ineke: “De eerste zaadjes zijn geplant. De kleuters van mijn klasje zijn razend enthousiast en anders ik wel. Dit alles dankzij de bevlogenheid van Annet en Ter. Ik vind het reuze spannend en ben erg benieuwd hoe het project zich verder gaat ontwikkelen.”

Dat vinden wij ook. Back to basic Sweden vindt het een geweldig initiatief. En wat mooi dat er schoolouders zijn die het project ondersteunen. Wij hopen dat de verbouwing snel voorbij is en dat wanneer  basisschool ‘Villa Vrolik’ ziet hoe belangrijk deze ontwikkeling is, er in de toekomst een paar tegels uit de grond mogen om een moestuintje voor de kleuters aan te leggen.

We kunnen niet wachten op het volgende verslag. Wil je ook op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen over de moestuin van juffrouw Ineke en haar kleuterklas en andere onderwerpen? Wordt dan snel lid van onze Facebookgroep.

Moestuinieren voor kinderen

Luuk en Lotje moestuinieren, harken het zand, stoppen slaplantjes in de grond en zaaien radijsjes. Luuk plant zelfs een snoepjesboom. Maar of die zal groeien?

Met de kinderboeken van Ruth Wielockx maken uw kinderen op een leuke manier kennis met allerlei onderwerpen. Ze studeerde Voedings- en dieetleer aan de Universiteit van Leuven en Southampton.

De boekenserie Luuk en Lotje is verkrijgbaar bij bol.com

Share the love

Deze inhoud is eigendom van Back to basic Sweden.
Dupliceren is NIET toegestaan!!