daling huizenmarkt zweden

De prijs van een koopwoning in Zweden daalt fors

De inflatie in Zweden zorgt voor een sterke daling in de waarde van een koopwoning. Tel daar bovenop de gunstige koers van de Zweedse kronen ten opzichte van de Euro en een huiskopen in Zweden wordt zo wel heel voordelig.

Hoe ziet de prognose eruit voor de woningrente?

Er wordt verwacht dat de hypotheekrente in 2023 verder zal stijgen. De Riksbank zal de beleidsrente blijven verhogen om de inflatie te boven te komen, en dit betekent dat hypotheeknemers kunnen verwachten dat de gemiddelde driemaandsrente dit jaar zal stijgen tot ongeveer 4,6 procent. jaar. Als de inflatie nu geleidelijk afneemt, conform onze inschattingen, dan verwachten we dat de hypotheekrente in 2024 zal dalen, zegt Emma Persson.

Logo Bab - Belastingadvies buitenland

Hulp nodig bij uw migratie vanuit Nederland?
Vraag nu een oriëntatiegesprek aan.

Wat gebeurt er met de Huizenprijzen?

De huizenprijzen zijn in 2022 fors gedaald, maar hebben dit jaar veerkracht getoond. Tegelijkertijd verslechteren de economische vooruitzichten, zal de werkloosheid waarschijnlijk stijgen en worden de meeste mensen gedwongen nog meer prioriteiten te stellen in hun financiën. We zien daarom het risico dat de huizenprijzen in 2023 verder dalen, maar in mindere mate dan vorig jaar. Het grootste deel van de prijsdaling ligt dus achter ons. Hoe de rente en de arbeidsmarkt zich de komende tijd ontwikkelen, is doorslaggevend, zegt Emma Persson.

Handboek emigreren naar Zweden

Welke invloed heeft de onzekere wereldsituatie op de Zweedse woningmarkt?

Inflatie, zowel een gevolg van de pandemie als de oorlog in Oekraïne, heeft grote invloed op de hypotheekrente. Dit komt omdat het instrument van de centrale banken om de inflatie terug te dringen, bestaat uit het verhogen van de belangrijkste rente, wat van invloed is op de hypotheekrente, wat op zijn beurt weer van invloed is op de huizenprijzen. De oorlog heeft ook effect gehad op de energieprijzen, die ook van invloed zijn op de woonlasten. Velen vinden het ook moeilijker om grote financiële beslissingen te nemen als de toekomst onzeker is, zegt Emma Persson.

Onze huidige voorspelling is dat de ergste prijsdaling achter de rug is en dat er in de loop van het jaar steeds meer huizendeals zullen worden gesloten. Tegelijkertijd staan ​​huishoudens zwaar onder druk door stijgende rentes en hoge energieprijzen, waardoor velen nog steeds voorzichtig zijn met hun persoonlijke financiën. Een langdurige recessie en toenemende werkloosheid zouden de situatie op de woningmarkt kunnen verslechteren, zegt Marcus Svanberg.

Wie zijn de winnaars op de woningmarkt?

Het feit dat de prijzen lager zijn dan een jaar geleden is een voordeel voor de kopers. Degenen die hun eerste huis gaan kopen of upgraden naar een groter huis, zijn degenen die het meest profiteren van een lagere prijs. Huishoudens met kleine marges in de woningeconomie die in een elektrisch verwarmde villa wonen en een auto nodig hebben, zullen het ook in de toekomst zwaar krijgen, stelt Marcus Svanberg.

Hoe ziet de huizenmarkt er in verschillende delen van Zweden uit?

In de grote steden heeft de renteontwikkeling de grootste impact omdat zowel de huizenprijzen als de ‘loan-to-value’ ratio hoger zijn. Hier hebben we gezien dat de situatie nu enigszins gestabiliseerd is. In andere delen van het land zijn hoge energieprijzen en dure prijzen voor zowel voedsel als brandstof belangrijker. Energieverbruik is voor veel kopers belangrijk en het overwegen van een  investering in zonnepanelen  of een warmtepomp kan lonend zijn, vervolgt Marcus Svanberg.

Koers Zweedse kroon gunstig

Er is in de afgelopen jaren sprake van een sterke daling van de SEK ten opzichte van de Euro. Hier kun je als koper vanuit een Euroland je voordeel mee doen.

“De Zweden zullen hun eigen portemonnee voorrang moeten geven op de woonruimte in het geval van een huisvestingsdeal. Goed geplande moderne woningen op aantrekkelijke locaties zullen het aantrekkelijkst zijn, terwijl renovatieobjecten en woningen met dure of verouderde verwarming moeilijker te verkopen zijn,” zegt Marcus Svanberg.

Deze trend biedt voor nieuwe kopers (van buiten Zweden) momenteel de optie om goedkoop vastgoed te kopen. Vanwege de Zweedse recessie geldt dit helemaal als je gaat voor een ouder huis of een renovatieproject in landelijk gebied.

Bron: Länsförsäkringar

Share the love

Deze inhoud is eigendom van Back to basic Sweden.
Dupliceren is NIET toegestaan!!