De smokkelroute

Het Schip lost een 100 tal vrachtwagens, 2 zweedse-, 1 Duitse personenwagen en onze Micro Tiny-campervan.

Verborgen tussen al die grote moderne voertuigen lijken we net smokkelaars. Nou ja verborgen! Door de rood gepolijste kleur en die reusachtige skibox op zo een piepklein vierkante koekblik vallen we juist op.

In eerste instantie lijkt er geen controle te zijn. Totdat we na 2 kilometer aan het einde van de haven door de douane worden aangehouden. De coronatest is in orde, maar op de vraag:”Wat is je intentie in Zweden?” worden we naar de inspectielaan doorverwezen.

Misschien komt het door het antwoord:”Wij gaan ons spaargeld investeren in een Fritidshus met ons zelfgebouwde microcamper, waar we tot die tijd in zullen overnachten.”

Het contrast van de woorden ‘spaargeld investeren’ en ‘slapen in een zelfgebouwde microcamper’ met daar boven op een zelf gefabriceerde dakdrager van oude cv leidingen, doet de douanier zich letterlijk achter het oor krabben.

We moeten natuurlijk onze zakken en tassen leeghalen. Uit ieder vakje komt wel een mondkapje te voorschijn. “Wat zijn dat dan!?” ik zie een verborgen lach op het gezicht van de beambte. “Nou, dat zijn de mondkapjes die mijn vrouw maakt. Een beetje hobbieën zeg maar,” antwoord ik serieus. Geduldig legt hij uit dat in Zweden alleen maar mondkapjes in het openbaar vervoer verplicht zijn.Ze moeten ook ffp3 gekeurd zijn. De zelfgemaakte zijn helaas voor ons verboden om te gebruiken.

Dan moet ik nog uitleggen wat die slee in het dakkoffer doet. Ik kom er met;”Die is voor de extra stevigheid. Ja het is nou eenmaal een oud koffertje,” mee weg. Na alle ingewekte potjes met eten te hebben bewonderd, krijg ik nog wat tips mee voor het kamperen met de zweedse lavvu (tipi) die ook in de koffer ligt.

Natuurlijk moet ik nog uitleggen hoe het opmaken van het bed in de micro-camper werkt en ik vul aan:”Het is een hobby van me. Een dergelijke verbouwing doe je een nieuwe luxewagen natuurlijk niet aan.”

Het plaatje valt met een enthousiaste:”Ahaaaa!” samen. Of was het een:”Woehahaha?” De beambten vinden het in ieder geval te gek.

Dan krijgen we het verlossende woord:”You are good to go. Have a nice trip and good luck.”

Share the love

Deze inhoud is eigendom van Back to basic Sweden.
Dupliceren is NIET toegestaan!!