bushcraft experience snelslipknoop instructie 7

De snel-slipknoop
Eenvoudig, snel en krachtig

Bushcraft & Survival Experience
“Leren doe je door het te doen.”

Niets is vervelender dan een knoop die niet blijft zitten. Nog frustrerender is een knoop die je niet meer los krijgt.

Om mijn zware lange boomstammen veilig te voet te kunnen verplaatsen, ontwikkelde ik een knoop die zeker, eenvoudig te leggen en makkelijk onder spanning los te maken is. Niets is vervelender dan een knoop die niet blijft zitten. Nog frustrerender is een knoop die je niet meer los krijgt.

De lus werkt als een strop terwijl de knoop zekerder wordt naarmate de trekkracht ongeacht de richting toeneemt. Maar zelfs onder spannig is deze nog makkelijk los te trekken op het moment dat het nodig is.

Toepassingen van de knoop

Ik gebruik de schuifknoop veel op de off the grid thuisboerderij en tijdens de Survival-bushcraft experience om onder andere tarplijnen vast te zetten en voorwerpen te binden voor het hijsen. Met de twee uiteinden van een lang touw kun je stammen of boomtakken samenbinden. Hierdoor ontstaat er een band die je over de schouder kan dragen om de last veilig te verplaatsen.

Het draagcomfort van schouderband is afhankelijk van de dikte van het touw. Het gewicht dat je ermee kan tillen wordt bepaald aan de hand van de specificaties van het touw. Houd daarbij als vuistregel dat een knoop al snel de maximale trekwaarde kan halveren, dan zit je altijd goed.

Let op! Controleer bij het hijsen van materiaal en goederen dat het touw onbeschadigt is en blijf altijd ruim onder de last vandaan.

Leggen van de snel-slipknoop

De instrutie die je op de video ziet, is onderdeel van de Survival-bushcraft experience. Liever foto’s? scroll dan nog een stukje verder.

Stap voor stap instructie: leggen van de snel-slipknoop

Los halen van de snel-slipknoop

Share the love

Deze inhoud is eigendom van Back to basic Sweden.
Dupliceren is NIET toegestaan!!