
De veerkracht van hout
Ter: “Ik ben zeer te spreken over de veerkracht van hout.”
Maar dat kunnen we helaas niet over zijn gezicht zeggen. De veerkracht van het hout waar Ter normaal zo over te spreken is, werkt deze keer in zijn nadeel. Wanneer hij de boomstammen op de grond werpt, stuitert er een met een klap terug tegen zijn onderkaak.
Een beetje beduust en met een tollend hoofd wankelt Ter terug naar de boerderij. “Annet,” roept hij mij met een blazend geluid door de ietwat losse tand en ondertussen opgezwollen lip. “Ik durf niet in de spiegel te kijken,” wispelt ie terwijl er een dikke druppel bloed richting de onderkin sijpelt. “Neem jij de schade maar op!”
“Het lijkt mee te vallen met de kapotte binnenlip. Die twee losse tanden gaan ook niet uitvallen,” inspecteert ik proestend:”Maar die bokserlip gaat een blijvertje wezen!”
“Zo zie je maar weer, dat ongeluk in een klein hoekje zit,” Ter geeft een diepe zucht van opluchting: ” Soms moet je gewoon een beetje mazzel hebben. Het had erger kunnen uitpakken. Een rit naar het ziekenhuis is ver en zou een kostbare zaak zijn geweest. Tijd voor een oplossing.”
Ter laat er geen gras over groeien en gaat direct op zoek naar een oplossing. Als ervaren bushcraft en survival instructeur is hij een aantal handige knopen meester. Hij besluit een aantal knopen te varieren. “Kijk Annet, ik heb het,” roept hij mij enthousiast.
“Door een eigen brei te geven aan een variatie van de snelknoop en glijknoop bind ik de uiteinden van de balken met een enkele touw bijeen. Het touw dat de twee bindsels met elkaar verbindt, functioneerd als een schouderband om de last te dragen. De snelknopen kunnen met gemak de twintig kilo aan boomstammetjes dragen. Wanneer ik nu de boomstammen laat vallen, lig ik er niet meer zo snel onder of stuitert deze hoog genoeg terug om mijn onderkaak te raken,” legt Ter uit terwijl hij over zijn kin wrijft en vervolgt: “Het mooie is, met een lichte ruk trek je de knoop zelfs onder spanning eenvoudig los.”
“Ik noem het de snel-slipknoop.” zegt Ter nadenkend. En dan gaan er twee duimpjes de lucht in en vervolgt hij met een vrolijke toon: “Another job wel done T!”
Belangrijke vermelding! Blijf lachen. Dit verhaal is op waarheid berust. Een echt persoon (Ter) is hierbij betrokken en gewond geraakt. Maar geen zorgen, momenteel maakt hij het weer goed.






