Emigreren naar Zweden

Wat leuk zeg, je bent je dus aan het voorbereiden om naar Zweden te emigreren. En misschien zelfs wel off-the-grid in een blokhut, ver van de bewoonde wereld om een zelfvoorzienend bestaan op te bouwen.

Hier vind je een duidelijk overzicht met kanttekening, links en bronnen die veel van jou vragen zullen beantwoorden. Oorspronkelijk was deze informatie bedoelt voor mijn eigen emigratie naar Zweden. Op veler verzoek heb ik deze nu ook beschikbaar gemaakt in de kennisbank

Algemene informatie

Informeer bij de locale autoriteiten

Met nadruk adviseer ik u zich goed bij de gemeente (telefonisch) te informeren of de regels aansluiten op uw wensen, voordat u een stuk land koopt. Over het algemeen kunt u zich goed redden met de engelse taal.

Want iedere provincie en zelfs regio heeft zijn eigen voorwaarden. Zo mag je bijvoorbeeld aan de hoge kusten geen biologisch afbreekbaar toilet houden. Of mag u daarentegen in Värmland afhankelijk van het bestemmingsplan zonder vergunning een klein hutje in het bos bouwen.

Koop geen kat in de zak

Ga ook eerst zelf kijken. Een verplichte inspectie voor de koop is wettelijk vereist. U kunt iemand hiervoor machtigen. MAAR wij raden u dat ten hoogste af.

Foto’s en omschrijving zijn vaak mooier dan de werkelijkheid. Ook ziet u die windmolenpark, fabriek of berg afval die de vorige eigenaren naast het huis hebben gestort niet.

Bespaar uzelf een hoop ellende en ga inspecteren voor u het koopcontract tekent. Geloof me, u bent niet de eerste van een lange lijst die voor veel te veel een kat in de zak kopen.

Zorg ook dat uw zaken met de belastingdienst op orde zijn.

Het is belangrijk dat u uw zaken met de belastingdienst op orde heeft.

Een deel hiervan moet u al regelen voordat u zich uitschrijft. Zo kunt u een Digi-D na uitschrijving van het bevolkingsregister lastig aanvragen.

Tenzij u alles schriftelijk wilt doen, kunt u het beste ook uw nieuwe adres in het buitenland voor het uitschrijven doorgeven. Dit voorkomt veel frustratie en dure reisjes terug naar Nederland.

Misschien bent u al heerlijk aan het genieten van uw nieuwe huis en het kleine landje vergeten. Maar zet u schrap, de belastingdienst vergeet u niet.

Met een zware plof zal hij op uw deurmat vallen. De dikke blauwe envelop met het zware M-formulier. Dit is uw geluksdag, ik heb gewerkt als gecertificeerd ambtenaar bij de belastingdienst binnen- en buitenland.

profielfoto Annet, belastingadviseur van Bab - Belastingadvies buitenland.
Annet
Belastingadviseur.

Mijn naam is Annet, voormalig ambtenaar bij de Nederlandse belastingdienst voor particulieren binnen- en buitenland. Nu ook online met Bab – belastingadviesbuitenland.nl


Back to Basic Sweden wenst u veel succes met uw zoektocht en een goede verhuizing.

Deze inhoud is eigendom van Back to basic Sweden.
Dupliceren is NIET toegestaan!!