Bosbrand bestrijden

Bosbrand gevaar in Zweden

De bewoners van Zweden weten niet beter. Het land wordt in de zomer regelmatig geteisterd met lange extreme droogtes. Deze droogte brengt een gevaar met zich mee die veel nieuwkomers en toeristen niet verwachten, bosbrand!

De BBQ is een hot item in Zweden. Zodra de zomer begint hoor je de ene na de andere thuisexpert op de radio. Maar wanneer er weer eens sprake is van een extreem droog jaar, zul je ook regelmatig een andere discussie kunnen beluisteren: “Is barbecueën op dit moment wel zo verantwoord?”

Één asvonkje van de barbeque of een niet gedoofde peuk is alles wat nodig is om een inferno te veroorzaken. Woon je in Zweden of ga je er op vakantie, dan doe je er verstandig aan om de overheidswebsite ‘Krisinformaton.se‘ regelmatig te bezoeken of een waarschuwingsapp te downloaden

Bosbrand in Zweden

Bosbranden zijn sinds mensenheugenis een belangrijk onderdeel in de levenscyclus van de Zweedse naaldbossen. Na een brand zal het bos herboren worden. Hierdoor krijgen planten zoals het wilgenroosje, de framboos en zeldzame soorten de kans om te groeien. Uiteindelijk zal een nieuw bos de aardbodem overheersen, tot de volgende brand uitbreekt.

In een aantal natuurgebieden wordt deze cyclus nog steeds nagebootst. Onder gecontroleerde omstandigheden worden delen van het bos platgebrand. Je vindt hier een aantal zeldzame plantensoorten die elders door de opkomst van de boskap hun plaats in de cyclus verloren.

De komst van de mens en boskap

Het Zweedse naaldhout is ideaal voor de houtbewerkingsindustrie. Het is dan ook niet zo gek dat dit al lang geleden mensen aantrok die zich in Zweden gingen zettelen.

In de huidige tijd wordt 90% van de Zweedse bossen gebruikt voor de houtindustrie. Met daarbij de groeiende populatie in bosgebieden, is het natuurlijke proces van een bosbrand niet alleen ongewenst, maar zelfs levensbedreigend geworden.

Wat kan ik doen om brand te voorkomen?

Controleer regelmatig de waarschuwingen en adviezen van de overheid en houdt deze in acht. Deze kun je terug vinden op www.krisinformaton.se. Een andere optie is het downloaden van de app: ‘Brandrisk Ute (MSB)‘ In beide opties vind je informatie over wat te doen bij en hoe om te gaan met bosbrandgevaar.

Regelmatig wordt er in diverse regios een vuurverboden opgelegd. Het niet opvolgen van een verbod is niet alleen onverantwoord, het is zelfs strafbaar. Denk aan je medemens en voorkom levensbedreigende situaties.

Wees goed voorbereid

Het is een goed idee om een noodpakket samen te stellen voor rampscenario’s die in jouw gebied kunnen voorkomen.

Zorg dat de belangrijkste documenten zoals indentiteitspapieren en betaalmiddelen voor het grijpen klaar liggen. Dit vereenvoudigdt de situatie in geval van bijvoorbeeld een bosbrand, waarin waarschijnlijk alles vernietigd zal zijn.

Je kunt op de foto een voorbeeld van een noodpakket zien. Heb je moeite om zelf een pakket samen te stellen, dan kun je deze eventueel ook online bestellen.

Overheidsadviezen en opleggingen bij brandgevaar

Dit is een schermopname van de map met vuurverboden per regio uit de website van krisinformation.se op 14 juni 2023. Ten tijde van dit schrijven is er sprake van extreme maatregelen in grote delen van het land.

Zweden vuurverboden

De zes brandwaarschuwing niveaus van Zweden

Dit is een schermopname van de risicomap uit de MSB app ten tijde van dit schrijven, 14 juni 2023. Het is vergelijkbaar met de situatie van 2018, waarin extreme bosbranden woedden. Er is dan ook bijna in heel Zweden de hoogste alertheid afgegeven.

Map brandgevaar nivo
Share the love

Deze inhoud is eigendom van Back to basic Sweden.
Dupliceren is NIET toegestaan!!