Annet in de nieuwe moestuin

Het begin
van Back to basic Sweden

Onze droom

Hej, wij zijn Ter en Annet. Onze droom, een onafhankelijk zelfvoorzienend bestaan van de grond af aan opbouwen, waarbij het leven in harmonie met de natuur centraal staat. Zweden is daar bij uitstek het ideale land voor; Veel bos, weinig bevolking en relatief ‘goedkope’ grond.

Over ons

Het begin van Back to basic Sweden

Begin april 2021 vertrokken wij met onze Daihatsu mini-camper naar Zweden. 16 Mei kochten wij schuldenvrij een off the grid blokhut, gebouwd op bosgrond van ongeveer een halve hectare. Het is moeilijk bereikbaar en ligt diep verborgen in de bossen van Värmland. Ideaal om onze droom waar te maken. Gezien de locatie volgens onze makelaar een onmogelijk streven.

Meteen begonnen we met het uitgraven van rotsblokken om landbouwgrond vrij te maken. De stenen gebruikten we om de eerste landbouwterassen op de zonnige zuidhelling aan te leggen. Alles gebeurde met de hand.

Met het leggen van de eerste steen werd Back to basic Sweden geboren. Tot op de dag van vandaag werken wij met traditioneel handgereedschap, zonder gebruik van elektrisch of brandstof gedreven apparaten en machines.

Waarom wij met de website begonnen

De website ‘Back to basic Sweden’ werd begin 2021 in Nederland opgericht. Dit bood de ideale optie om onze vrienden en familie op de hoogte te houden. Wij gebruikten het ook om er informatie in op te slaan, voor onder meer onze emigratie naar Zweden.

Wij geloven dat het delen van informatie met de community een belangrijk onderdeel is voor de weg naar een zelfvoorzienend leven. Wat wij niet verwacht hadden en eigenlijk ook niet zo bedoeld was, is dat de website zoveel aandacht zou krijgen.

In het najaar van 2022 groeide de website naar meer dan 2.500 bezoekers. Dit was het moment om de website overzichtelijker te maken; Dit werd het begin van Back to basic Sweden – Magazine.
Lees meer over het magazine.

Terug in de tijd

Tijdens onze studie begonnen we een goed lopend bedrijf. Van de een op de andere dag besloten we het te verkopen en al onze bezittingen weg te geven. Vanaf die periode zullen wij 15 mooie jaren slechts uit onze rugzak leven. Samen reisden we de wereld rond; Ontdekte verborgen culturen; en (over)leefden in afgelegen gebieden. Soms sliepen we maanden achtereen onder een tarp of de blote hemel.

We moesten tussen de avonturen door extreem lange werkdagen maken onder vaak onerbarmelijke omstandigheden om onze levensstijl te bekostigen. De lonen lagen vaak niet hoger dan een paar euro per uur. Daar moest verandering in komen. Tijd om het roer om te gooien. De voorbereiding op een nieuw leven was begonnen.

Desalniettemin vinden wij de simpliciteit van een minimalistisch leven en de vindingrijkheid die het met zich mee brengt interessant. Het brengt rust wanneer je de behoefte mist om bezittingen te vergaren. Combineer dit met het verlangen naar een onafhankelijk zelfvoorzienend leven in balans met de natuur, ver weg van de druk van de samenleving en het eerste zaadje van een idee is geplant.

Off the grid in tarp

Van de droom werkelijkheid maken

Is het mogelijk om zelfvoorzienend te leven en zelfs off-the-grid? Welk land voldoet het meest aan onze wensen?

Notitie blokken vol met weken lang onderzoek tot diep in de nacht zouden ons het antwoord moeten geven. We lezen de een na de andere landswetten door; Maken ons bekend met de regels van de huizenmarkt en de mogelijkheden om landbouw te bedrijven in diverse klimaatzones. Stapels kladjes verdwijnen als propjes in de herbruik/knutselbak. Maar langzaam en zeker worden we wegwijs en kunnen onze wensen afwegen op de mogelijkheden. Ik vertrek naar Zweden.

Zelfvoorzienend en off the grid?

We besluiten om voor beiden te gaan. Voor langere tijd off the grid leven met niet meer dan de natuurlijke bronnen tot onze beschikking, zijn wij al gewend. De uitdaging om volledig zelfvoorzienend en daarmee onafhankelijk te worden is andere koek. Hierbij denken we aan voedsel verbouwen; Leven van natuurlijke bronnen; Ambacht en vaardigheden ontwikkelen; Een minimaal zelfstandig inkomen generen en leven van ruilhandel. Dit alles zonder aansluiting op het water-, stroom- en rioolnetwerk of gebruik te maken van op brandstof gedreven apparaten.

Naast het leven in balans met de natuur, is het doel van het Back to basic Sweden – project om de volgende vraag te beantwoorden: “Hoe zelfvoorzienend kun je binnen 5 jaar worden wanneer je vanuit je rugzak begint?” Lees meer ‘over ons project‘.

De aankoop van het landgoed

De beste en goedkoopste optie is om een bestaande woning te kopen met 0,5 tot 2 hectare grond in een moeilijk bereikbaar en afgelegen gebied, waar netwerkvoorzieningen zo goed als onmogelijk zijn. Wanneer het huis zich in landelijk gebied bevindt, zijn de regels en vergunningen voor renovatie een stuk flexibeler. Ook loont het zich om een woning van voor 1970 te kopen. Zolang de renovaties geen ruimtelijke uitbreiding betreft, wordt je vrijgesteld van de energielabel.

Eigenlijk somt de vorige alinea alle mogelijke wensen op. Nu nog een plekje vinden waar ik opslag verliefd op wordt.

Landbouw en het klimaat

Het klimaat is een belangrijk onderwerp in de keuze van het woongbied. Zweden is onderverdeeld in diverse klimaatzones. Dit heeft veel invloed op de landbouw mogelijkheden. Ook de breedte graad speelt een belangrijke rol. Hoe noordelijker des te kouder en langer de nachten in de winter. Dit beïnvloedt de diversiteit van de planten en de lengte van de kweekperiode,

Locatie: Back to basic Sweden bevindt zich in Noord Värmland
Klimaatzone: op de grens van 4-5

Het avontuur is begonnen

Het aftellen voor ons vertrek naar zweden is begonnen. De eerste bladzijde is geschreven en nog vele zullen volgen. Word lid van de community, vertel over je ervaringen en word deel van ons avontuur.

Welkom bij back to basic Sweden

join our community Back to basic Sweden
Join our facebook group Back to basic Sweden
Share the love

Deze inhoud is eigendom van Back to basic Sweden.
Dupliceren is NIET toegestaan!!