Het grote survival avontuur met Rogier en Ter

Auteurs: Rogier (gastschrijver) & Ter (Survival-bushcraft gids)

Ter

Ik ben op zoek gegaan naar een vrijwilliger om samen met mij het gebied te verkennen voor de Survival-bushcraft experience. En zo ontmoet ik Rogier, een reiziger en avonturier in hart en nieren. Door zijn opleiding in de buitensport heeft hij zelf al de nodige ervaring. De ideale persoon voor feedback, maar ook een extra uitdaging om hem nieuwe survival skills bij te brengen.

Met slechts een paar lagen kleding aan, een mes, fireflint en kompas op zak, gaan we op weg. Van een leger poncho-tarp, deken en touw wordt er een rugzak geimproviseerd met daarin wat koekjes, twee pakken noodles en een fles water. Voor de rest zijn we afhankelijk van de natuur om onze dorst en honger te stillen.

De nadruk voor deze trip ligt op het verkennen van het deels nog onbekende gebied. We (ver)dwalen dan ook letterlijk door de bossen, beter dan dit kan het niet worden. Ook maken we veel meer kilometers dan op een reguliere cursus. Door het hoge energieverbruik en gebrek aan water en voedsel vergt dit al snel zijn tol van het lichaam.

De nachten dalen in het vroege voorjaar tot net onder het vriespunt. De enige manier om warm te blijven zonder jas of slaapzak is door tegen elkaar aan te kruipen. Een vreemde ervaring als je dat niet gewend bent. Het grootste deel van de nacht word ik dan ook regelmatig rillend wakker. De knorrende maag maakt het er ook al niet makkelijker op om in slaap te komen. Ik kan niet wachten tot de lange nacht voorbij is en de zon weer op mijn gezicht verwarmt.

Maar wanneer ik s’ochtonds een slok van de op houtvuur gekookte bosthee neem terwijl ik over het prachtige met nevel bedekte meer kijk, zijn mijn ongemakken van afgelopen nacht alweer snel vergeten. Ik heb me overgegeven aan de schoonheid en stilte van de natuur. Als ik naast me kijk zie ik Rogier met een brede glimlach genieten van zijn pannetje mierensoep.

“Dit is wat ik noem, vrijheid en leven.”

Rogier

Wat een avontuur! Bij aankomst op de locatie en het paradijs van Ter en Annet kom je al gelijk in de sfeer. Een ongelooflijke inspirerende plek en inspirerende mensen waar een “simpel” back to basic leven wordt geleefd. Alles op een zo natuurlijk mogelijke manier met handige en slimme constructies om het leven goed en zelfvoorzienend te maken. Direct was me al duidelijk dat deze mensen – met hart en passie- hard werken om hun droom te realiseren.

Ik heb het geluk gehad dat ik als proefpersoon met Ter mee mocht om de 3 daagse tocht (2 overnachtingen) uit te proberen. En man wat een beleving was dat! Ik had zelf al enige ervaring met survival en bushcraft, maar ben altijd opzoek naar meer lessen groeimogelijkheden om mijn kennis en vaardigheden uit te breiden en bij te houden. Dit was zeker een nieuwe ervaring en enorm leerzaam en leuk.

Normaal gesproken ga ik goed voorbereid op pad en heb ik (te) veel spullen mee. Eigenlijk was dat altijd heel makkelijk en de survival kennis en oefeningen waren meer preventief en doen alsof, voor het geval je echt in een survival situatie komt. Deze cursus brengt iets veel echters en reëlers. Namelijk een ECHTE survival ervaring onder begeleiding zodat het altijd veilig blijft. Want niks bereidt je ze goed voor en is zo leerzaam als de real deal: “Op pad gaan met een zeer beperkte hoeveelheid eten en water, waardoor je voornamelijk afhankelijk bent van wat je in de natuur vindt en gebruikt, denk aan bessen, bloemen, bladeren en naalden en zelfs insecten als het nodig is! Slapen met alleen een dekentje een poncho en je eigen creativiteit.”

Deze cursus is super veelzijdig en een enorme leerzame ervaring. Niet alleen de kennis en skills om te leren overleven, maar juist ook het doormaken ervan! Leren hoe het voelt om echt honger te hebben en te merken hoe je lichaam en geest hierop reageren. Je bent lang niet zo helder meer met honger. Navigeren wordt uitdagender en rantsoeneren wordt steeds lastiger naarmate de honger toeneemt.

Ter, de gids, is een man met ongelooflijk veel ervaring en kennis die hij goed en met passie weet over te dragen, zodat je niet alleen ten alle tijden veiligheid bent, maar ook zelf enorm kan groeien in deze drie dagen. Ter kan zowel rustig als energiek zijn en heeft een enorm aangenaam karakter en eindeloze verhalen die je van begin tot eind kunnnen vermaken en inspireren. Je merkt direct dat hij dit doet vanuit passie en om deze mooie kennis en vaardigheden te kunnen delen en  negens anders heb ik zulke kwaliteit en persoonlijke aandacht kunnen vinden voor zo’n lage prijs.

De cursus biedt genoeg ruimte om (bijna) alle nieuwe kennis direct toe te passen en te oefenen zodat je het echt goed leert en beter onthoudt. Wat een onvergetelijke ervaring! Ik wil graag Ter en Annet nogmaals bedanken voor de mogelijkheid, de gastvrijheid, de verhalen, de inspiratie en de fantastische tijd!

Dankwoord

Rogier, ontzettend bedankt voor jou feedback en leerzame bijdrage aan de ontwikkeling van deze cursus. Ik heb enorm van jou gezelschap genoten. Je bent een schoolvoorbeeld en ideale partner wanneer het aan zou komen op een echte survival situatie.

Share the love

Deze inhoud is eigendom van Back to basic Sweden.
Dupliceren is NIET toegestaan!!