Courgette drogen voor de off the grid wintervoorraad

Drogen van courgette is een slimme manier van conserveren voor de wintervoorraad, wanneer je zelfvoorzienend off the grid leeft.”

De courgette geeft volop vruchten en vaak te veel om allemaal vers te eten. In de periode dat de courgette groeit is er namelijk nog veel meer groenten uit de tuin klaar om opgegeten te worden. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een methode om de courgette te kunnen bewaren zonder dat hier elektriciteit voor nodig is. Ik ondekte de manier van drogen aan de lucht vorig jaar en deze was tot mijn verbazing een groot succes. Ook dit jaar ben ik weer aan het drogen gegaan en wil dit nu graag met jullie delen.

Wat gebeurd tijdens het drogen met de vitamine en voedingswaarde van de courgette?

Een courgette bevat een grote hoeveelheid vitamine C. Een klein gedeelte hiervan gaat tijdens het droogproces aan de lucht verloren. De vele mineralen waaronder kalium, fosfor en magnesium blijven wel behouden. Dit geld ook voor de hoeveelheid calorieën, vezels en koolhydraten worden door het drogen niet beïnvloed.

Het conserveren van de courgette door middel van drogen aan de lucht

Ik oogst de courgette bij een dikte van ongeveer 2 cm. Als deze namelijk te veel volume bevatten zullen de schijven niet snel genoeg aan de lucht drogen, waardoor er meer kans op schimmelvorming ontstaat. Snijdt de courgette in plakjes van maximaal een halve cm dik.
Rijg de plakjes met naald en garen door de schil aan elkaar en hang de courgette te drogen. Zo creëer je een groter oppervlak aan de lucht en voorkom je dat tijdens het droogproces de schijfjes van de slinger afvallen.

Laat de courgette nu enkele weken op een donkere en goed geventilerende plek drogen. Vermijd in ieder geval direct zonlicht en vochtige ruimtes.

Na een aantal weken is het vocht uit de courgette onttrokken. Wanneer er een vochtigheidsgehalte van 15% of lager is bereikt, kunnen schimmels en bacteriën niet gedijen. De groente is nu geconserveerd en klaar om opgeslagen te worden.

Ik bewaar de courgette in een glazenpot, maar deze moet wel goed droog zijn om schimmel- en bacterievorming te voorkomen. Zet het weg op een donkere en koele plek.

Laat de courgette voor gebruik een aantal uur in koud water wellen.

Share the love

Deze inhoud is eigendom van Back to basic Sweden.
Dupliceren is NIET toegestaan!!