

Oesterzwammen van Samzwam kweken in de winter?
Over de gewone oesterzwam?
De gewone oesterzwam is een paddenstoel uit de familie Pleurotaceae. de zwammen groeien net als oesters op een oesterbank, wat de naam zou kunnen verklaren.
De oesterzwam zit vol vezels. Hij bevat onder meer de vitamines B2, B3, B11 plus de mineralen ijzer, fosfor, magnesium en kalium. Net als de meeste zwammen is het dan ook een goede aanvulling op een gezond eetpatroon.
De oesterzam in zijn natuurlijke omgeving
De gewone oesterzwam is een saprotrofe schimmel. Je vindt ze vooral in bossen op stammen van dode of beschadigde loofbomen. De oesterzwam houdt niet van droogte en direct zonlicht. Ze groeien het liefst in een schaduwrijke en vochtige omgeving.
Oesterzammen plukken
Oesterzwam verzamelen is een leuke bezigheid, maar niet zonder gevaren. De eetbare en giftige soorten zijn makkelijk met elkaar te verwarren. Een veiligere manier is door je eigen oesterzammen te kweken. Hierbij kunnen we de kennis van zijn groei in de natuurlijke omgeving toepassen.
Oesterzwammen kweken, off the grid in winter
Voor dit artikel gebruiken we de ervaring die ik heb opgedaan op de zelfvoorzienende thuisboerderij van Back to basic Sweden. Wanneer je in een houten off the grid boshut leeft van slechts 28 m², krijg je met een aantal uitdagingen te maken.
In Värmland voert de winter de ene dag helder blauwe ijskoude droge lucht aan, terwijl het vervolgens wekenlang bewolkt en vochtig kan zijn. Tel daar bovenop een houtkachel die voor zeer hoge luchtvochtigheids- en temperatuurschommelingen zorgt. Het resultaat, de minst ideale omstandigheid om oesterzwammen te kweken, maar niet onmogelijk.
De oesterzwam kweekset die Back to basic Sweden gebruikt
Voor mijn project heb ik de oesterzwam kweekset van Samzwam gebruikt. Samzwam is gespecialiseerd in de productie van eetbare paddenstoelen. Om die ervaring te delen maken zij producten waarmee het voor iedereen mogelijk is zelf paddenstoelen te laten groeien.
Al het voorwerk is door Samzwam gedaan en aan jou is de taak het af te maken. We doen het sam sam!
De producten van Samzwam zijn seizoensgebonden, daarom kan het voorkomen dat je soms even moet wachten.
De voorbereiding van de Oesterzam kweekset
Ik snijd met een scherp mesje 4 kruisjes van ongeveer 4 bij 4 cm in het plastic. Uit deze kruisjes zullen de paddenstoelen gaan groeien. De plaats van de kruisjes maakt niet veel uit. Het mycelium zal zelf opzoek gaan waar het meeste zuurstof vandaan komt en daar zullen de zwammen zich gaan vormen.


De beste staanplaats voor een oesterzam kweekset
Zet het kweekblok niet in direct zonlicht en niet te dicht bij de verwarming. Oesterzwammen groeien het best in een zuurstofrijke omgeving met een hoge luchtvochtigheid. De badkamer en keuken zijn over het algemeen de meest geschikte plekken in huis. In mijn geval is dat in het kastje onder de wasbak.
Creëer een microklimaat om de luchtvochtigheid te regelen
De ideale luchtvochtigheid voor de oesterzwam is 85 tot 90%. Ik heb een klein huis en stook op houtvuur waardoor de luchtvochtigheid veel te laag kan zijn. Hierdoor kunnen de zwammen uitdrogen.
Je kunt dit oplossen door een microklimaat te creëren. Leg een natte doek op bijvoorbeeld een dienblad en plaats vervolgens de kweekset er bovenop.
Wat is de ideale temperatuur voor de oesterzwam
In zijn natuurlijke omgeving groeit de oesterzwam het best rond de herfst. De ideale temperatuur ligt dan ook tussen de 5 en 15°C.
De zwammen kunnen kortstondig lichte vorst verdragen. Bij langdurige vorst zal de schimmel in slaapstand gaan waarbij de hoed afsterft. Zo lang de oesterzwam een voldoende vochtige omgeving heeft, groeit hij ook boven de 15°C. Al zal bij een oplopende temperatuur de kwaliteit en opbrengst steeds minder worden.
Onderhouden van de oesterzwamkweekset
Op dag 6 groeide de eerste cluster oesterzwammen. Zorg ervoor dat je tot die tijd het mycelium bij de kruisjes vochtig houd. Dit kan door water met een plantenspuit op de open plekken te spuiten. creëer met de informatie die je nu hebt de juiste omstandigheden en zorg dat je regelmatig een controle uitvoert.
Het groeiproces van de oesterzwam
Het groeiproces is een klein wonder. Het duurt soms even, maar als het eenmaal begint kun je de oesterzwamhoeden bijna zien groeien. Ik duik wel 10 keer per dag het keukenkastje in om te kijken.



De oesterzwammen zijn voor de oogst uitgedroogd, wat nu?
Wanneer de oesterzwammen vroegtijdig uitdrogen, kun je deze gewoon oogsten. Het maakt niets uit of ze al volgroeid zijn. Sommige smaakkenners beweren zelfs dat ze onvolgroeid lekkerder zijn. Na de oogst zal de schimmel energie steken in de groei van een nieuwe bank.
Wanneer kun je de oesterzwammen oogsten?
Er is niet echt een tijdsaanduiding voor wanneer je oesterzwammen kunt oogsten. Bij ons ligt dat rond de 20 dagen. Maar dit is geheel afhankelijk van de omgeving waarin ze groeien. Er zijn een aantal signalen waarop je moet letten.
Op het moment dat de oesterzwammen niet meer snel groeien is dat een aanduiding dat het tijd is voor de oogst. Je plukt ze vlak voordat de hoedjes volledig zijn opengeklapt. Dit doe je door de gehele bundel zwammen van het blok af te breken. De paddenstoelen kunnen nu worden verwerkt in een gerecht.

Hoelang kun je een oesterzwam kweekset gebruiken?
Uit de oesterzwamkweekset kan je meerdere malen oogsten. Er word gezegd dat het soms weken kan duren voor de volgende oogst, maar binnen enkele dagen begonnen er weer zwammen te groeien uit een ander kruisje die ik had gemaakt. Het hele proces kan 1 tot 3 keer worden herhaald. Maar die van mij is inmiddels al bezig aan zijn 6de oesterzwammencluster. Wanneer het blok volledig is uitgeput kan het uitstekend dienen als compost en wie weet groeien ze daar nog weer verder.