Gezellige familie slow life Sweden

Hoe ik mijn Zweeds persoonsnummer kreeg met eigen vermogen

Ruben en Suzanna: “Wij kregen ons Zweeds persoonsnummer op eigen vermogen super snel. Na twee weken lag het al in onze brievenbus!

Ruben, Suzanna, Reza en Lodi

Wij zijn Ruben, Suzanna, Reza en Lodi. Een jong gezin dat houdt van de buitenlucht, de natuur, avonturen en nieuwsgierig zijn naar anderen. We leren sinds een half jaar Zweeds online en gaan binnenkort op een cursus. De kinderen leren de taal momenteel op school.

Voor onze migratie naar Zweden woonde ons gezin in de Nederlandse randstad, vlakbij Leiden. Een mooie locatie met uitzicht op een meertje waar we vaak te vinden waren. Desalnietemin droomden we al meer dan 10 jaar van het leven op een boerderij ten midden van de natuur.

Half juli 2022 hebben we de droom waargemaakt. We wonen nu in de Zweedse provincie Örebro, net buiten het dorpje Vedevåg. We hebben er een boerderijtje gekocht met 7,5 hectare grond waar zich bos, weiland en een klein riviertje bevindt.

Wij zijn ontzettend blij dat het gelukt is om deze plek nu van ons te noemen. Heerlijk wakker worden in de stilte van de natuur met het geluid van vogeltjes op de achtergrond. Het lijkt ons erg gaaf om in de nabije toekomst meer zelfvoorzienend te leven en het land te verbeteren vanuit het permacultuur gedachtegoed.

Op welke manier genereer je in Zweden inkomen om het gezin in de onderhoud van de levensbehoefte te voorzien?

Wij bezitten een online bedrijf dat al tien jaar bestaat en dit voorjaar over gezet (herstart) in Zweden.

Daarnaast hebben we besloten om een deel van ons inkomen uit toerisme te gaan genereren. Als het nodig is kan Suzanna werk zoeken in het onderwijs, zorg of gemeente.

We spelen ook met heel veel ideeen waaronder het opstarten van een boerderij café met een aanbod van lokaal geproduceerde producten of uit onze eigen groentetuin.

Je hebt bij de aanvraag van het personnummer gekozen dit te doen door middel van eigen vermogen in plaats van een bedrijfsvorm

Dat klopt, we konden het eigen bedrijf gebruiken om de aanvraag van het personnummer te doen. Maar wij zijn geadviseerd dat het op basis van eigen vermogen het snelst zou verlopen.

Wat zijn de eisen voor een toezegging van het personnummer op basis van eigen vermogen?

Hoe wij het hebben gedaan, is dat we zijn uitgegaan van ongeveer €15.000 per volwassene en nog wat extra voor de kinderen. Wij hebben alleen een afschrift met €35.000,-  van ons spaargeld bijgevoegd. Overige gelden hebben we niet opgegeven. Ook andere inkomsten of een eigen bedrijf hebben we niet genoemd.

We hebben onze woning in Nederland eerst verkocht voordat we de aanvraag startte. Wij hadden na de koop van de boerderij dus geen ander vermogen dan ons spaargeld.

Doordat wij met ons eigen bedrijf inkomsten in Zweden genereren, hebben we recht op een ziektekosten verzekering. Het is namelijk zo dat als je belasting betaald in Zweden, je vanaf de eerste werkdag automatisch verzekerd bent voor de ziektekosten. Je moet dit echter wel eerst aanvragen bij de Försäkringskassan

Heb je de aanvraag als gezin ingediend of gescheiden gedaan?

De aanvraag hebben wij gezamenlijk gedaan. Om voor je partner en kinderen ook een persoonsnummer aan te vragen, moet je kunnen bewijzen dat je al een aantal jaar samenwoont. Daarom is het handiger om de aanvraag meteen als gezin in te dienen. Dit kan je aantonen doormiddel van een trouwboekje, gezamenlijke rekening, samenlevingscontract of iets dergelijks.

Hoe verliep het proces bij de aanvraag van het Personnummer op basis van eigen vermogen?

Toen wij augustus 2022 ons persoonsnummer aanvroegen hadden we al een huis gekocht in Zweden en dus een vast adres. We zijn ingeschreven in de kommun Lindesberg. Daar zit ook een Skatteverket waar je de aanvraag kan doen.

We hebben een afschrift van spaargeld, samenlevingscontract, Europese expat ziektekostenverzekering met zwangerschapsdekking!, koopcontract, schuldenvrij verklaring en kopieën van paspoorten aangeleverd.

Als expatverzekering hebben we een tijdelijke Oom verzekering aangevraagd met pakket comfort. Je bent verzekerd vanaf de eerste dag dat je in Zweden werkt. Je moet dan wel eerst langs de Försäkringskassan om het aan te vragen. Als je niet werkt en geen belasting afdraagt moet je de expatverzekering dus aanhouden.

Hoe lang heeft het geduurd voordat je het personnummer kreeg?

Wij hebben ons persoonsnummer super snel gekregen. Na twee weken lag het opeens in onze brievenbus!

Ik hoor om mij heen dat de wachttijden over het algemeen veel langer zijn en het proces vaak veel strenger verloopt. Ik kan dan ook niet helemaal verklaren waarom het bij ons zo soepel verliep. Kennissen in ons dorp hebben de zelfde ervaring als ons.

Misschien ligt het aan het beleid van de komunne waarin wij wonen. Het kan zijn dat er sprake is van leegloop en daarom gezinnen uit het buitenland makkelijker worden toegelaten. Maar zoals ik al aangaf, weet ik de reden ook niet.

Suzanna: “We konden het haast niet geloven, maar de registratie was in exact een week na de aanvraag afgerond.”

Back to basic Sweden heeft de brief als voorbeeld mogen plaatsen. Wegens privebescherming hebben we persoonlijke informatie weggestreept.

Hebben jullie nog advies voor lezers die naar Zweden willen migreren?

– Ga op zoek naar informatie

Je kan op de site van Skatteverket goed zien welke documenten je moet aanleveren in jouw situatie, want die kan voor iedere aanvraag anders zijn. Het is dus belangrijk om goed onderzoek te doen. Wij hebben besloten een adviesburo in te schakelen dat ons kon helpen met alle formulieren en het vertalen van documenten.

Leer Zweeds

Over het algemeen kunnen de Zweden wel goed Engels, al vinden ze het soms spannend om het daadwerkelijk te spreken. Daarom is het niet verkeerd om een paar woorden Zweeds te leren. Het helpt om het ijs te breken.

E-mailen kan, bellen is beter!

Wij hebben ervaring dat je in Zweden zowel kan bellen of mailen als je iets wilt regelen. Bellen gaat wel vaak een stuk sneller.

Zo haal je belastingvoordeel

Zeker eerst je zaken in Nederland afhandelen. Volgens onze informatie moet je namenlijk in Zweden winstbelasting betalen wanneer je later je huis verkoopt 🙂 

Waar kunnen onze lezers jullie avonturen volgen?

Vind je het leuk om meer te weten over de stap die wij hebben gemaakt? Of wil je meer weten over hoe wij meer zelfvoorzienend en zelfs co-voorzienend gaan leven? Volg ons dan op instagram @slowlifesweden of kijk op onze website www.slowlifesweden.com

Praat mee met Ruben en Suzanna of deel je eigen ervaring?

Praat met ons mee join our Facebook group button
Al lid? Ga dan direct naar de comments van deze post: klik hier

Share the love

Deze inhoud is eigendom van Back to basic Sweden.
Dupliceren is NIET toegestaan!!