
Hoe ik mijn Zweedse persoonsnummer krijg als zelfstandig ondernemer
Het geheim voor een sucesvolle migratie naar Zweden
In de serie “Ik vertrek naar Zweden” gaat Back to basic Sweden op zoek naar de formule voor een succesvolle migratie naar Zweden. In deze aflevering spreken wij met Nina en Thomas over hoe zij dit door middel van een onderneming hebben gedaan. Zij delen hun geheim en geven enkele tips om ook jouw aanvraag tot een succes te maken?
Thomas en Nina
Hej! Wij, Nina (39) en Thomas (43), wonen samen met onze dochter Lizzie (2) en onze drie katten in Acksjön, Molkom (Värmland). Na acht jaar vakanties in Zweden, reden we aan het eind van elke vakantie steeds vaker met tegenzin terug naar Nederland. Zweden paste voor ons gevoel veel beter bij ons: ruimte, natuur en rust. In april 2021 verhuisden we van Deventer naar Persberg (Filipstad) in Zweden. We kozen voor Värmland omdat we ons hier thuis voelen. We spraken niet meer dan enkele zinnen Zweeds, dus rondom en na de emigratie regelden we vrijwel alles in het Engels.

Had je voordat je naar Zweden emigreerde al in Nederland ervaring in het ondernemerschap?
Zowel Thomas als ik werkte als zzp’er in Nederland. We hadden beiden ons eigen bedrijf met werkzaamheden die deels overeenkwamen en deels in het verlengde van elkaar lagen. Na jarenlange loondienst besloten we vlak na elkaar om onze vaste banen op te zeggen en zelfstandig verder te gaan. Qua inkomsten gingen we erop achteruit, maar de vrijheid was voor ons vele malen belangrijker! We leefden in Nederland al kostenbewust, dus ook met een lager inkomen redden we het prima.
Thomas richtte zich met name op online advertentie-inkomsten en copywriting, en ik deed vooral redactieklussen voor uitgeverijen. We werkten in Nederland allebei enkele dagen per week. De rest van de week was bewuste vrije tijd, waarin we tijd hadden voor onze dochter en we eropuit konden.
Het handboek emigreren naar Zweden is een handige aanvulling op de informatie die te vinden is in ons magazine. Hij is ook verkrijgbaar als e-book. Handig voor als je al onderweg bent.
Je hebt voordat je daadwerkelijk ging emigreren een nieuw bedrijf in Zweden laten registreren. Is dit een bewuste keuze?
In de weken voordat we emigreerden naar Zweden hebben we alle documenten verzameld en formulieren ingevuld die nodig waren om een Zweeds bedrijf te starten. Twee dagen voordat we naar Zweden vertrokken, dienden we de documenten online in bij Bolagsverket. Dit deden we omdat we de aanvraag wilden indienen nádat we ons Nederlandse koophuis hadden verkocht. We wilden de aanvraag voor het bedrijf echter wel zo snel mogelijk insturen, omdat we deze nodig hadden voor de aanvraag van een Zweeds personnummer.
Hebben jullie voor een vennootschap gekozen of is een van beide in loondienst getreden?
Aangezien onze werkzaamheden in Nederland al in elkaars verlengde lagen en zelfs deels overlapten, was het voor ons het makkelijkst om in Zweden één gezamenlijk bedrijf op te richten. Nu werken we beiden onder dezelfde bedrijfsnaam, doen we de administratie gezamenlijk en hoeven we maar voor één bedrijf belastingaangifte te doen.
Het bezitten van een eigen bedrijf heeft een gunstige invloed op de aanvraag van het ‘personnummer’, maar er zijn enkele voorwaarden aan verbonden. Is er informatie die je met onze lezers kunt delen, zoals welke documenten heb je nodig?
Voordat we emigreerden, verdiepten we ons in de verschillende mogelijkheden om een personnummer aan te vragen in Zweden. De keuze was voor ons: een personnummer aanvragen op basis van eigen vermogen óf op basis van een eigen bedrijf in Zweden. We kozen voor het eigen bedrijf omdat we dit sowieso wilden opstarten.
Skatteverket hanteert geen minimale inkomensgrens voor een Zweeds eigen bedrijf als je een personnummer aanvraagt. Je hoeft zelfs het eerste jaar geen inkomsten te hebben, als je maar wel een goed onderbouwd bedrijfsplan hebt om te overleggen aan Skatteverket. Skatteverket wil zien dat je serieus bent over het ondernemerschap.
Naast het Zweedse bedrijf hadden we geen andere inkomsten. Ook hoefden we niet aan te tonen dat we over eigen vermogen beschikten en was er geen speciale zorgverzekeringseis (die er wel is als je op basis van eigen vermogen een personnummer aanvraagt).
De documenten die wij aanleverden bij de aanvraag van een personnummer waren:
- Het formulier ‘Anmälan Flyttning till Sverige’. Dit moet je voor iedere volwassene aanleveren. Het invullen kun je vooraf al doen, want het formulier is te downloaden op de website van Skatteverket. Het ondertekenen van het formulier moet echter onder toeziend oog van een Skatteverket-medewerker gebeuren.
- Gecertificeerde kopieën van onze paspoorten (in Nederland bij de Gemeente Deventer geregeld voor vertrek naar Zweden).
- Uittreksel uit de Akte van Partnerschapsregistratie.
- Geboorteakte van onze dochter.
- Afschrift uit de Basisregistratie personen van de Gemeente Deventer voor ons alle drie, om aan te tonen dat we een gezin vormen.
En tot slot documenten om aan te tonen dat we een Zweeds bedrijf opstartten. In ons geval waren dat:
- Het ingediende aanvraagformulier voor Bolagsverket. We hadden dus nog geen bedrijfsregistratiebewijs, maar het aanvraagformulier voldoet al bij de aanvraag voor een personnummer. (Uiteraard wel in combinatie met de overige aan te leveren documenten.)
- Bewijs van eerdere ervaring. Dit leverden we aan door middel van een Business register extract van de KvK in Nederland van onze beide bedrijven. Zo toonden we aan dat we dit werk in Nederland ook al deden en dus ‘bekwaam’ zijn om dit werk te doen.
- Een 13 pagina’s tellend (Engelstalig) marketingplan voor ons Zweedse bedrijf.

Hoe heb je het proces ervaren voor de aanvraag van het personnummer?
Alle documenten die benodigd waren voor de aanvraag van het personnummer, hadden we in Nederland al voorbereid. Er is aardig wat tijd in gestoken om aan alle documenten te komen en om het Zweedse bedrijf voor te bereiden. Bij aankomst in Zweden moesten we zeven dagen wachten (in verband met Zweedse Covid-inreisvereisten) voordat we naar Skatteverket mochten.
De aanvraag van een personnummer kan niet digitaal. Iedereen voor wie je een personnummer aanvraagt, moet aanwezig zijn bij Skatteverket. Je bepaalt zelf naar welk loket van Skatteverket je gaat om de aanvraag te doen. Wij kozen voor Karlstad omdat we uiteindelijk in die kommun gingen wonen (we hadden er al grond gekocht en wilden er een huis en een stuga bouwen).
De baliemedewerker keek tevreden naar de enorme stapel documenten die we voor hem neerlegden. Van alle documenten werden kopieën gemaakt, dus we kregen de originele documenten weer mee.
Vanwege Covid kon de wachttijd voor de aanvraag van een personnummer oplopen tot 18 weken, werd ons verteld. Uiterlijk na 18 weken zouden we een casemanager toegewezen krijgen, die onze aanvraag ging behandelen.
Aangezien we graag dóór wilden met andere regelzaken in Zweden, hoopten we zo snel mogelijk een personnummer te ontvangen. We hebben verschillende keren geprobeerd te bellen, zonder iemand te spreken te krijgen. Zodra we in het keuzemenu de optie ‘Personnummer’ intoetsten, werd de verbinding verbroken. Dan maar langsgaan in Karlstad om een update te vragen. De altijd vriendelijke baliemedewerkers keken in het systeem en zagen dat de wachttijd ‘gewoon’ heel lang was. We moesten geduldig afwachten. Na 19 weken gingen we wederom langs, want de 18 weken waren inmiddels verstreken! Deze keer pakte de baliemedewerker de telefoon en belde naar het kantoor waar onze aanvraag op de stapel lag. Helaas, de wachttijd was nog wat verder opgelopen en we moesten blijven afwachten.
Elke dag als PostNord langsreed, hoopten we een Skatteverket-envelop in onze brievenbus aan te treffen. Uiteindelijk gebeurde dit 21 weken (!) nadat we de aanvraag ingediend hadden. Zonder vragen om toelichting of extra documenten kregen we onze personnummers. Wat waren we blij! Met een personnummer op zak voelde het alsof we eindelijk verder konden met ons leven in Zweden.
Nog een weetje: in Zweden kennen ze geen geregistreerd partnerschap. Dit betekent dat als je een personnummer aanvraagt als (in Nederland) geregistreerd partners, deze burgerlijke staat in Zweden wordt geregistreerd als: getrouwd. Dit werd ons medegedeeld in de begeleidende brief die we ontvingen bij de toekenning van het personnummer. Zo waren we dus, van de ene op de andere dag, zonder het te weten met elkaar getrouwd.

Heb je nog advies voor de zelfstandig ondernemer om goed voorbereid naar Zweden te emigreren?
Verkoop je huis in Nederland voordat je gaat emigreren
Het is heel belangrijk dat je vóórdat je emigreert, je huis in Nederland verkocht hebt. Dit geldt voor iedereen die emigreert naar Zweden. Skatteverket is een vriendelijke organisatie, maar ze willen wel graag bijna 30 procent van je overwaarde hebben als je een huis met winst verkoopt. En dat wil je niet… Zorg ervoor dat je het grootste deel van het jaar nog in Nederland woonde (of in elk geval nog in Nederland ingeschreven stond) in het jaar waarin je je huis met winst verkoopt. Dan heeft Skatteverket geen recht op de belasting over de winst en heb je dat jaar nog vooral met de Nederlandse Belastingdienst te maken.
Een goede voorbereiding is het halve werk
Bereid zo veel mogelijk voor als je nog in Nederland bent, zodat alle documentatie klaarligt als je naar Zweden vertrekt. Dan kun je in Zweden direct aan de slag en snel een personnummer aanvragen bij Skatteverket. De wachttijden zijn volgens de website van Skatteverket inmiddels een stuk korter.
Spreek je nog geen Zweeds? Veel zaken kun je digitaal en in het Engels regelen
Wij hebben bijna alles in het Engels geregeld. Zweden spreken over het algemeen heel goed Engels en vinden het geen probleem om in het Engels met je te spreken of te mailen. Zweedse begrippen die je vaak tegenkomt bij regelzaken maak je je vanzelf eigen. In Zweden is bijna alles digitaal vindbaar, dus dat is fijn. En bij vragen zijn bedrijven vaak goed bereikbaar per mail. Skatteverket vermeldt op de website hoe lang het duurt voordat ze een mail beantwoorden, afhankelijk van het onderwerp van je vraag.
Bolagsverket en Verksamt zijn de centrale punten voor informatie
Bolagsverket is de organisatie die bedrijven registreert. Verder vind je veel informatie over het starten van een eigen bedrijf op Verksamt.
Koop een prepaid-simkaart
Het is handig om in Zweden meteen een prepaid-simkaart te kopen. Dit kan zonder personnummer. Je koopt zo’n ‘kontantkort’ bijvoorbeeld bij de servicebalie van de COOP of ICA. Een aanbieder van kontantkort is Comviq of Telia, controleer eerst welke provider bij jou bereik heeft. Het kan zo zijn dat als je afgelegen woont er maar 1 keuze is. Zo heb je alvast een Zweeds telefoonnummer en ben je bereikbaar voor bedrijven als ze vragen hebben.
Bereikbaarheid in Zweden
Zweden staat erom bekend dat het signaal van het mobiele netwerk niet overal even sterk is. Een telefoon met een goede antenne is dan ook onmisbaar. Annet gebruikt voor Bab – Belastingadvies buitenland de Samsung Galaxy A33. Deze pikt zelfs het zwakste signaal op. Zo blijf je zelfs off grid goed bereikbaar.
Waar kunnen onze lezers jullie volgen?
Naast onze Zweedse bedrijfswebsite hebben we een site voor de stuga die we verhuren: https://sjoochtrad.se/. Hierop vind je informatie over de stuga. Zoek je een huisje om voor langere tijd te huren, als je bijvoorbeeld overweegt om naar Zweden te emigreren? Dan bieden we graag een speciaal maandtarief voor de huur van onze stuga. Benieuwd naar ons leven in Zweden? Op onze website houden we ook een blog bij en vind je een link naar onze Instagram-account.