ei op stro

Hoe kan ik eieren langer houdbaar maken met gebluste kalk?

In de 19de eeuw werden de eieren in Nederland (Landsmeer) ander half tot twee meter onder de grond bewaard in putten gevuld met water en gebluste kalk.

Al jaren heb ik het plan om de methode van eieren bewaren in gebluste kalk te testen. Vorige winter merkte ik dat het toch erg fijn was geweest als we nog “verse” eieren in de wintervoorraadkast erbij hadden. Onze kippen stoppen namelijk al in oktober met eieren leggen. Gelukkig hebben we eind januar hier en daar af en toe weer een ei. Maar het optimaal eieren leggen begint pas zo rond april. Tot die tijd zou het erg fijn zijn om toch eieren te kunnen eten. Afgelopen augustus ben ik dan ook eieren gaan verzamelen voor deze winter.

Wat heb ik nodig voor het bewaren van eieren?

Gebruik een emmer die afgesloten kan worden. Ik zelf gebruik een oude mayonaise emmer. Het hoeft niet luchtdicht te zijn, zolang er maar geen verdamping plaats kan vinden en er geen stof bij kan komen. Je kunt ook een glazen pot gebruiken maar dan is de kans op het breken van de eieren groter. Uiteraard heb je ook koud drinkbaar schoon water en gebluste kalk nodig.

Wat is gebluste kalk

Ongebluste kalk (calcium oxide) is een wit kalkpoeder dat wordt gemaakt door kalksteen te verbranden. Vervolgens wordt het met water ‘geblust’ waardoor er een chemische reactie ontstaat. Hierbij komt warmte vrij. Er wordt een temperaturen van tot wel 85 graden Celsius bereikt. Het residu van dit proces noemen we gebluste kalk (calcium hydroxide)

Hoe maak je gebluste kalk mix voor eieren?

1. Bedek de bodem met een laagje gebluste kalk. Wees voorzichtig want deze poeder kan een allergische reactie veroorzaken.

2. Vul de emmer met een mix van water en kalk. Gebruik 30 gram gebluste kalk op 1 liter water.

3. Nu is het eieren rapen en verzamelen. Gebruik alleen verse, hele en schone eieren. Zit er poep of andere viezigheid aan gebruik deze niet. Was de eieren niet schoon voor je deze bewaard, je haalt dan de natuurlijk beschermlaag eraf.

4. Leg de rauwe eieren voorzichtig in de mix. Ik zelf gebruik hiervoor een lepel. Hoe meer eieren hoe groter de kans dat er 1 kapot gaat als je deze te hard in de mix neerlegd. Wees dus voorzichtig of bewaar de eieren verdeeld over meerdere emmers.

5. Zorg er voor dat de eieren ruim onder het water liggen.

Hoe gebruik je eieren bewaard in gebluste kalk?

Haal voorzichtig het benodigde aantal eieren uit de kalkmix en spoel deze voor gebruik met ruim water schoon. Controleer meteen of de eieren nog goed zijn. Je kunt er nu een heerlijke omelet van bakken of verwerken in een cake .

Hoe controleer ik of de eieren nog goed zijn?

Het gebeurt soms dat een ei slecht wordt. Dit komt meestal doordat er al een scheurtje in de schil zat of omdat je het ei iets te hard in de emmer hebt laten vallen. Je test of de eieren nog goed zijn door ze in een bak met water te leggen. Als ze blijven drijven zijn ze bedorven.

Hoelang blijven rauwe eieren goed in gebluste kalk?

Er word gezegd dat rauwe eieren in gebluste kalk zeker 2 jaar houdbaar zijn. Maar dit heb ik zelf nog niet kunnen testen. Voor ons is het belangrijk dat ze lang genoeg houdbaar blijven zodat we de winter door komen. Bij mijn test waren de eieren een half jaar bewaard en nog super “vers”.

Bewaar methode gebluste kalk eieren gaat terug tot in de 19de eeuw

Landsmeer was in de 19de eeuw één van de grootste leveranciers van kippen- en ganzeneieren. Vroeger werden deze eieren ander half tot twee meter onder de grond bewaard in putten gevuld met water en gebluste kalk.

Om de eieren op de beste manier te conserveren was er een vaste werkwijze. Deze werkwijze was als volgt:

  • 1. De putten werden gevuld met water en een paar zakken ongebluste kalkpoeder.
  • 2. Men tikte drie eieren tegelijk tegen elkaar om te horen of er exemplaren stuk waren.
  • 3. De put was vol als er tussen de 30.000 en 40.000 eieren inlagen.
  • 4. Er werd een zak ongebluste kalkpoeder overheen gestrooid zodat er een soort film op het water kwam te liggen. Deze laag sloot de putten luchtdicht af.

Op deze manier werden de eieren 6 tot 9 maanden bewaard.  De eieren werden er uitgeschept en met ongeveer 500 stuks tegelijk in de eierkisten gelegd. Deze werden rondgebracht bij de vele beschuitfabrieken en bakkers in de omgeving. 

Share the love

Deze inhoud is eigendom van Back to basic Sweden.
Dupliceren is NIET toegestaan!!