Bonen wecken zonder zout

“Verschillende soorten bonen uit onze eigen moestuin conserveren voor de wintervoorraad doe ik op houtvuur. Hiervoor gebruik ik een sappan die ook voor wecken uitstekend geschikt is.”

Niets smaakt lekkerder dan bonen die jezelf van zaadje af aan hebt gekweekt. Helaas blijven ze vers niet heel lang goed. Om er toch voor te zorgen dat wij in de wintermaanden bonen uit eigen tuin kunnen eten, conserveer ik deze. Wecken doe ik op houtvuur in een sappan die ook hiervoor uitstekend geschikt is. Je kan de bonen wecken met of zonder zout.

Weckpotten zijn eenvoudig online te bestellen. Zelf gebruik ik glazen groentenpotjes uit de supermarkt. Je kunt ze meerdere keren gebruiken. Controleer wel goed of het glas en de afsluitring van de deksel onbeschadigd zijn.

Ingrediënten en keukengereedschap

  • 5 kg bonen
  • water
  • 5 weckpotten van 600 ml
  • glasttang
  • mes en snijplank
  • weck/sappan

Bonen wecken in 9 stappen

  1. Was eerst de bonen en snijd ze in kleinere stukken.
  2. Kook vervolgens de bonen voor 3 minuten in een pan met ruim water.
  3. Spoel de bonen met koud water tot ze afgekoeld zijn.
  4. Vul daarna de steriele weckpotten met de koude bonen.
  5. Breng ondertussen 2,5 liter schoon water aan de kook.
  6. Giet het kokende water tot 1 cm onder de rand in de met bonen gevulde potten.
  7. Sluit het deksel stevig en weck de potten gedurende 120 minuten op 100 °C.
  8. Gebruik een glastang om de hete potten uit de pan te halen.
  9. Wanneer ze de kamertemperatuur hebben bereikt controleer je of deze vacuum zijn getrokken.

Hoelang kun je geweckte bonen bewaren?

Bewaar de geweckte bonen op een schone, koele, donkere plaats. Ze zullen enkele maanden tot zelfs jaren goed blijven; Getest op de off the grid zelfvoorzienende thuisboerderij van Back to basic Sweden.

Share the love

Deze inhoud is eigendom van Back to basic Sweden.
Dupliceren is NIET toegestaan!!