goudsbloem calendula

Calendula ook wel goudsbloem genoemd, is eenvoudig te kweken in je eigen moestuin. Je kunt het gebruiken in een heerlijke salade of als thee. Vanwege de herstellende en onstekingremmende werking, wordt de bloem ook toegepast in de volksgeneeskunde.

Calendula – goudsbloem oogsten voor thee

Om zelf calendula thee te maken uit eigen moestuin, gebruik je de bloemblaadjes van de goudsbloem. Het is belangrijk dat de bloemen droog zijn wanneer je ze oogst. Op die manier voorkom je dat de bloemen tijdens het drogen mogelijk kunnen gaan rotten.

Scheid direct na het plukken de bloemblaadjes van de stamper voor het verbeteren van het droogproces. De resten van de plant kun je bewaren als lekkernij voor je konijn.

Calendula – goudsbloem drogen voor thee

Nadat je de calendula bloemblaadjes van de stamper gescheiden hebt, is het tijd om ze te drogen. Ik gebruik zelf hiervoor een eenvoudig rooster of een bord. Vermijd direct zonlicht, zodat de kwaliteit van de blaadjes optimaal behouden blijft.

Zodra de bloemblaadjes knisperig droog zijn, stop je ze in een papieren zak of schone glazen pot. Bewaar op een droge donkere plek.

Calendula – goudsbloem thee recept

Om van calendula – goudsbloem thee te maken gebruik je per kop ongeveer 2 gram gedroogde bloembladeren. Overgiet met kokend water en laat tenminste 10 minuten trekken. Je kunt meerdere koppen per dag drinken.

Wil je de thee gebruiken als wondkompres of mondspoeling, dan kun je een sterker aftreksel maken. Dit doe je eenvoudig door meer bloemen te gebruiken en de thee langer te laten trekken.

Heb jezelf geen goudsbloem in de moestuin of op balkon, dan kun je deze thee die bestaat uit 100% goudsbloem ook kant en klaar kopen.

Calendula – goudsbloemthee, waarvoor gebruik je het?

Groen vinkjekruidenthee, omdat het gewoon lekker is
Groen vinkjereinigen en verzachten van de (beschadigde) huid
Groen vinkjewondkompres: ontstekingsremmend en wondhelend
Groen vinkjeverwijderen van make-up
Groen vinkjespoeling bij irritatie, wondjes en aften in de mond

Meer recepten ontdekken? Lees ook: Hoe maak je verse kaas van melkpoeder?

Share the love

Deze inhoud is eigendom van Back to basic Sweden.
Dupliceren is NIET toegestaan!!

Scroll naar boven