ingredienten havermelk

Hoe maak je havermelk?

Zelf havermoutmelk maken is niet alleen eenvoudig, maar ook lekker en gezond.

Wat is havermelk?

Haverdrink is plantaardige ‘melk’ gemaakt van havervlokken en water. Je brengt het eventueel met natuurlijke zoetstoffen of specerijen op smaak. Haverdrink is een goede smaakvervanger voor melk. Ideaal voor in de koffie, om pannenkoeken mee te bakken of in je havermout-ontbijt.

Lekker en gezond zelfvoorzienend leven

Havermout staat in de schijf van vijf. Het bevat koolhydraten, eiwitten, vezels, B-vitamines en mineralen. Haver draagt bij aan een gezond en sterk lichaam. Onmisbaar dus in een zelfvoorzienend leven.

Haver behoort tot de volkoren producten. Deze helpen bij het verlagen van de LDL-cholesterolgehalte in het bloed, wat weer bijdraagt aan een verminderd risico op hart- en vaatziekten. Ook de kans op diabetes type 2 en darmkanker wordt hiermee verkleint.

Zelf havermelk maken, hoe doe je dat?

Havermelk maak je eenvoudig zelf door 5 eetlepels havervlokken in 300 ml water een nacht te laten weken en vervolgens met de hakmolen fijn te malen. Gebruik vervolgens een fijne zeef of kaasdoek om de melk eruit te persen.

Door meer of minder havermout te gebruiken wordt de haverdrink dikker of dunner. Voeg eventueel vanille, kaneel, honing of een andere smaakmaker toe.

Soms wordt het weekwater voor het malen afgegoten en vervangen met vers water. Dit kun je beter niet doen om verlies van belangrijke voedingsstoffen te voorkomen. Gooi de haverpulp niet weg, want ook die is bruikbaar in een heerlijk recept.

Waarvoor kun je haverpulp gebruiken?

De pulp die overblijft na het maken van havermelk, smaakt heerlijk in de yoghurt of een smoothie. Omdat de haver goed geweekt en fijn gemalen is, kun je het tevens makkelijk in een deegrecept verwerken. Hiervan kun je vervolgens pannenkoeken, brood of koek van bakken.

koken op houtvuur

Haverkoek is binnen 10 minuten op tafel gezet. Koek van haverpulp als ontbijt is niet alleen lekker, maar ook heel gezond. Het suikervrije recept van ‘Back to basic Sweden’ is bovendien uitermate geschikt voor personen met diabetes.

Wat heb je nodig?

Voor 1 groot glas met 250ml havermelk heb je het volgende nodig:

  • 5 volle eetlepels Havervlokken
  • 300 ml water
  • Eetlepel
  • Zeef of kaasdoek
  • Hakmolen

De handgedreven hakmolen van tefal is een goed alternatief voor ‘off the grid’ gebruik. In een zelfvoorzienend leven maakt deze hakmolen het werk in de keuken een stuk gemakkelijker. Ook te vinden op de zelfvoorzienende thuisboerderij van Back to basic Sweden.

Hoe lang kun je havermelk bewaren buiten de koelkast?

In de koelkast kun je zelfgemaakte havermelk goed afgedekt ongeveer 2 dagen bewaren. Na een tijdje zal het water op de ‘melk’ gaan drijven. Dit los je op door voor het drinken goed te roeren.

Je kunt de havermelk in de winter ook op een donkere plek buiten de koelkast bewaren, bijvoorbeeld in een kelder. Ook hierbij geldt een houdbaarheidsduur van rond de 2 dagen. Het is dan wel belangrijk om de temperatuur zo stabiel mogelijk te houden. Zorg in ieder geval ervoor dat de havermelk onder de 10 graden blijft en niet bevriest.

Indien je over een aardkelder beschikt is het zelfs in de zomer mogelijk om de havermelk tussen de 24 en 48 uur te bewaren. Heb je niet de mogelijkheid om de havermelk koel te bewaren, dan is het aangeraden om iedere dag een nieuwe portie te maken. Op die manier kun je gegarandeerd van een optimale verse smaak genieten.

Is havermelk en haverdrink het zelfde?

Haverdrink wordt in de volksmond vaak havermelk genoemd. Wettelijk gezien mag de term melk hiervoor niet gebruikt worden. Zuivelnamen zoals melk, kaas en boter zijn om verwarring te voorkomen, beschermde aanduidingen. Melk mag dan ook alleen melk heten als het is verkregen uit de melkklieren van een dier.

Share the love

Deze inhoud is eigendom van Back to basic Sweden.
Dupliceren is NIET toegestaan!!