Mos als ramen isolatie

Hoe maak je raamisolatie van natuurlijke materialen
Zweedse stijl?

Tijdens de Romeinse tijd werd glas geintroduceerd in de architectuur, maar tot het einde van de middeleeuwen zullen glazen ramen slechts weggelegd zijn voor de zeer welgestelden.

Tot vlak na de eerste wereldoorlog hadden de meeste Europeese wonigen slechts een opening met een luik ervoor of een ‘warme ruimte’ zonder vensters. Je kunt je wel voorstellen, dat de winters (in Zweden) erg koud waren. Probeer je huis maar eens op een houtvuurtje te verwarmen met alle vensters open.

De opkomst van vensterglas

Tijdens het begin van de automatisering tussen 1900-1925 is de productie van vensterglas op gang gekomen. Hierdoor werden ramen steeds meer betaalbaar.

Het glas werd in houten frames verwerkt. Dit zorgde voor een verbeterde isolatie en windbescherming. Maar het nadeel van hout is dat het werkt. Dit zorgt veroorzaakt kieren die koude lucht en tocht doorlaten.

Mos gebruiken als traditionele isolatie – zelfvoorzienend leven Zweden

Mos wordt al heel lang als isolatie gebruikt. je vind het bijvoorbeeld terug tussen de op elkaar gestapelde balken van een houten blokhut. In de winter werd ieder kiertje in de muur en tussen de luiken afgedicht met mos. Deze traditie zie je soms nog terugkomen bij oude Zweedse boerderijen waar men zelfvoorzienend en off the grid leeft.

Hoe gebruik je groene mos als raamisolatie?

Mossen hebben een hoge zuurtegraad en zijn van nature antiseptic. Dat is maar goed ook, want het laatste wat we willen is dat onze houten raamkozijnen gaan rotten.

Je kunt groene mos verzamelen door ze als matten van de bodem los te rollen. Zorg dat deze ‘zuiver is’. Het mag absoluut geen schimmels of ander organisch materiaal bevatten.

Off the grid drogen van groene mos

Het is belangrijk om de mos voor gebruik zeer goed te laten drogen. Dit kun je op een droogrek in de zon doen. Op de Back to basic Sweden zelfvoorzienende thuisboerderij gebruiken wij hiervoor een houten rek van boomstammetjes samen gebonden touw.

Mocht het niet meezitten met het weer, dan kun je de plakken mos bijvoorbeeld binnen bij de houtkachel drogen.

Ramen isoleren met groene mos

Wanneer de mos goed droog is, kun je beginnen met het vullen van de raamkieren. Gebruik hiervoor je vingers of een stukje hout.

Ook de kozijnen moeten kurkdroog zijn voordat je begint. Om hiervan verzekerd te zijn, kun je het beste na een aantal droge dagen met een lage luchtvochtigheid beginnen met isoleren.

De voor en nadelen van isoleren

Het voordeel van isoleren, is een beter bescherming tegen de weerelementen. Het nadeel is dat er veel minder luchtcirculatie in huis plaats vindt. Hierdoor kan vocht moeilijker uit de woning ontsnapen, wat op zijn beurt weer de kans op schimmelgroei vergoot.

Het is dan ook voor ieder geisoleerde woning belangrijk om regelmatig te luchten. Dit doe je door bijvoorbeeld ieder ochtend, voordat je de kachel aanzet, een kwartier lang de deuren (en ramen) wijd open te laten staan. ja, het wordt even koud, maar doordat de lucht nu weer ‘droog’ is zullen de ruimtes sneller opwarmen en voorkom je schimmelvorming.

Wanneer moet ik het mos verwijderen

Zodra de temperatuur weer boven het vriespunt blijft, is het een goed moment om de mos te verwijderen. Reinig de kozijnen en laat ze goed drogen.

Onthoud, bij een houte huis is een goede luchtcirculatie en droge lucht van groot belang. Probeer de temperatuur minstens een paar uur per dag boven de 15 graden op te stoken bij vochtig en koud weer.

Of doe het op de Back to basic Sweden stijl en zoals de mensen dat tot 100 jaar geleden deden. Haak je eigen wollen outdoor trui (zie hier gratis patroon); en laat zodra de temperatuur buiten boven de 7 graden stijgt, de hele dag de ramen en deuren open staan.

Share the love

Deze inhoud is eigendom van Back to basic Sweden.
Dupliceren is NIET toegestaan!!