klimop, hedera

Hoe maak je natuurlijke wasmiddel van Hedera?

“Zelf natuurlijk wasmiddel maken is niet alleen leuk, maar ook nog eens beter voor het mileu”

Wasmiddel is een geweldige uitvinding maar natuurlijk wil je alleen maar biologische producten gebruiken. De zeepnoot uit het Himalaya gebergte is een goed voorbeeld hiervan.

Wasnoten maken uw wasgoed schoon zonder chemicaliën en daarmee dus zonder het milieu verder te belasten. Bovendien groeien deze noten aan bomen, die kooldioxide absorberen en zuurstof produceren. Dat is nog eens duurzaam wassen.

Maar er zijn nog een aantal andere alternatieven en daarvoor hoef je niet eens het vliegtuig te nemen of zelfs maar naar de winkel te gaan, want het groeit waarschijnlijk gewoon in je achtertuin.

Over de klimop

Hedera, gewoonlijk klimop genoemd, groeit bijna overal, misschien zelfs als onkruid in je achtertuin. Het is een winterharde plant die ook voorkomt in de zuidelijke delen van Zweden. Ook op de vensterbank groeit hij verrassend goed, waardoor de plant zelfs in de noordelijke streken van Zweden gehouden kan worden.

De bladeren bevatten een van nature antibacteriële stof genaamd saponine. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het blad door veel huisvrouwen gebruikt als alternatief voor het reinigen van het wasgoed. In de loop der jaren heeft goedkope massaproductie het vervangen door agressieve wasmiddelen, waardoor het wintergroen houdende gebladerte in de vergetelheid raakte.

Wat is de beste tijd om de klimopbladeren te plukken?

Je kan de bladeren van de hedera het hele jaar door plukken. De oudere donkergroene bladeren zijn het best te gebruiken. Deze bevatten de meeste werkzame stof saponine.

Hoe maak ik het wasmiddel?

Scheur of snijd een of twee handen vol klimopblaadjes in stukken zodat sappen makkelijker vrij komen. Breng het een aantal minuten aan de kook met een klein laagje water . Giet het hete mengsel in je wastobbe en vul het bij met extra water en laat de was een uurtje weken boven het houtvuur. Nog even goed schrobben en de was is gedaan.

Wij persoonlijk vinden het niet erg als er een vlek niet helemaal uit gaat. Het klimopblad zal een hygienische schone was opleveren, maar voor meer agressieve vlekken zoals penstrepen of olie zal je naar andere middelen moeten grijpen.

Top het wasmiddelrecept af met een natuurlijke geur

Laat je wasgoed naar bloemen ruiken. De klimop doet zijn werk fantastisch, maar het heeft van zichzelf geen geur. Om de was heerlijk fris te laten ruiken, kun je samen met de klimop een volle eetlepel (gedroogde) lavendel koken. Of als je net zoveel geluk hebt als ik met de locatie waar je woont, hang de was dan gewoon buiten om deze een ​​luchtige bosgeur te geven.

Share the love

Deze inhoud is eigendom van Back to basic Sweden.
Dupliceren is NIET toegestaan!!