Potje berkenstroop

Hoe maak je stroop van berkensap?

Stroop smaakt heerlijk op een pannenkoek. In Nederland verkrijgbaar in iedere supermarkt. Maar wist je dat je stroop ook zelf kan maken van berkensap? Wij leggen hier uit hoe je dat doet?

Hoeveel berkensap heb je nodig voor 1 liter stroop?

Berkensap bevat 1% aan suikers. Om 1 liter stroop te maken heb je 100 liter verse berkensap nodig. Afhankelijk van het klimaat waarin je woont, tap je het berkensap tussen de maanden maart en mei. Lees meer in het artikel ‘Alles wat je moet weten over berkensap tappen.’

Berkensap indikken

Om berkenstroop te maken moet je verse berkensap indikken. Gelukkig is de maand april in Zweden nog behoorlijk fris. Je kunt dan een grote pan met berkensap op de houtkachel plaatsen. Terwijl het vocht verdampt, blijf je de pan regelmatig aanvullen met vers getapte berkensap.

Door het karamelliseren van de suikers, zal het sap in de loop der tijd steeds donkerder kleuren. Na de laatste keer bijvullen, filter je het ingedikte sap door bijvoorbeeld een kaasdoek. Laat het nu verder inkoken, totdat het (nog warm) de dikte van siroop bereikt. Tijdens het afkoelen zal deze stroperig worden.

berkenstroop indikken
Berkensap aan het indikken

Hoelang duurt het om berkenstroop te maken?

Het duurde 2 weken om 25 liter berkensap op houtvuur in te dikken tot 250ml stroop. Het verdampen van het vocht is een langzaam proces, je moet aardig wat geduld hebben. Daarom is het af te raden om het indikken op een regulier gasfornuis te doen. Het zou namelijk een kostbare zaak worden.

Hoelang blijft zelfgemaakte berkenstroop houdbaar?

Berkenstroop kun je buiten de koelkast bewaren in een weckfles of afgesloten pot. Het hoge percentage aan suiker zal als conserveringsmiddel werken. Hierdoor blijft de berkenstroop lang houdbaar.

Share the love

Deze inhoud is eigendom van Back to basic Sweden.
Dupliceren is NIET toegestaan!!