
Hoe maak je sloffen van vilt?
Workshop Studio Namenia
“Wol fascineert mij. Het geeft warmte en comfort, laat zich goed vormen, is duurzaam en onvoorstelbaar veelzijdig.”
Onze ‘Back to basic – Magazine’ verslaggevers Ingrid en Rinus gaan op pad om een nieuwe ambacht te leren. Zij ontmoeten Inge van Studio Namenia, gespecialiseerd in het bewerken van ruwe wol. Lees hier het uitgebreide verslag van Ingrid en Rinus over hoe je met zelf gevilte stof kleurrijke sloffen maakt.
Welkom bij Studio Namenia
Het is zaterdag ochtend. We rijden richting Breukelen met de benodigde spullen voor de cursus: handdoeken, plastic tassen en schoenen die tegen water kunnen.
De aangegeven parkeerplaats van studio Namenia is makkelijk te vinden. Terwijl we bezig zijn met het uitladen van de spullen arriveren onze mede-cursisten. Samen gaan we opzoek naar de juiste locatie. Eenmaal aangekomen worden we hartelijk ontvangen door Inge.
Tijdens een kop koffie met wat lekkers krijgen de we uitleg over wat we mogen maken: ‘een tas of sloffen’.
Door het vilten, waar een rustgevende werking van uitgaat, oefent het kind spelenderwijs zijn concentratievermogen, de oog-handcoördinatie, de fijnere motoriek en het gevoel voor vorm en kleur. Naast veel praktische tips is ook de moeilijkheidsgraad bij elk werkstuk aangegeven. Vilten met kinderen is een overzichtelijk boek waar iedereen thuis, in een groep of op school zo mee aan de slag kan.
Hoe vilt je wollen sloffen in 6 stappen
1. Het maken van de mal
Wij kiezen voor de sloffen en de andere cursisten voor de tas. We krijgen een vel papier om de voeten op af te tekenen. Deze moeten uitgeknipt en vervolgens op thermofolie worden gelegd. De folie wordt iets groter afgetekend en ook uitgeknipt. Onze mal is klaar.



2. Meerdere kleuren gebruiken
Dan kan het werk beginnen. We hebben de mogelijkheid om uit diverse kleuren wol te kiezen.
Wanneer je twee kleuren neemt, moet je beginnen met de kleur voor de binnenkant.
Van de wol scheur je dunne laagjes, iets groter dan de mal. Per slof heb je 8 lagen wol nodig, dus 4 per kleur.



3. De wol opbrengen in lagen
Je brengt de wol laag voor laag aan op de mal door het goed nat maken met een combinatie van warm water en olijfzeep.
Begin door de eerste laag wol op de mal te leggen, door deze goed vochtig te maken. Goed aandrukken en wrijven, zodat het goed plat erop zit. Draai nu het volledige werkstuk om en vouw de overliggende zijkanten netjes en strak om de mal. Eventueel te veel wol voorzichtig eraf scheuren. Zo ga je om en om te werk totdat de vierde laag is aan gebracht.
Dan begin je met de andere kleur. Hier doe je precies hetzelfde mee. Als deze slof klaar is neem je de andere mal en herhaal je de procedure. Wanneer beide sloffen klaar zijn kun je ervoor kiezen om een versiering aan te brengen.




Lunchtijd
Tijd voor de lunch. Hiervoor gaan we naar een aparte ruimte, één verdieping hoger. De lunch is geweldig: een soepje met heerlijk brood en een salade. Na de koffie en thee gaan we verder met de sloffen.
4. De wollen sloffen vilten
Omdat we met ruwe wol werken, is het viltproces van de sloffen super eenvoudig. Hiervoor gebruiken we de handdoeken die we hebben meegebracht. Je rolt de sloffen er samen in op en begint het pakketje vervolgens flink over de tafel te rollen.

5. Knippen van het patroon
Na het vilten, knipt Inge de sloffen voor ons open. Knippen van het patroon is namelijk niet zo eenvoudig als dat je zou denken. Dan worden we aan het werk gezet om de sloffen in de juiste vorm te brengen.

6. De wollen sloffen in model brengen
Om de sloffen in model te brengen gebruiken we een mix van water en olijfzeep. Hiervoor moeten wij elkaar een handje helpen.
De slof moet aan de blote voet in een emmer van water en olijfzeep gedompeld worden. De andere persoon moet de slof om de voet ‘masseren’. Zo doe je dat met beide sloffen.
Daarna moet de zeep onder de kraan uit de sloffen gespoeld worden, waarna je ze laat drogen. Ondertussen zijn de andere cursisten ook bijna klaar met hun tassen.



Een geweldige ervaring
Dat was weer gezellig. Terwijl onze verslaggevers heerlijk nagenieten, maakt Inge nog een paar foto’s voor haar studio.
“Het was allemaal goed verzorgd en een ontspannen dag geworden. Hartelijke dank voor deze fijne dag,” Ingrid en Rinus



Over Studio Namenia – Ambachtelijk gemaakt
Studio Namenia staat voor bijzondere fashion items, interieurproducten en kunstobjecten van ambachtelijk gemaakt wolvilt, gecombineerd met zijde en andere natuurlijke vezels. Ook zijn items van handgeschilderde zijde in de collectie. Met de natuur als inspiratiebron: felt like nature. Ambachtelijke technieken als natvilten, naaldvilten en plantaardig verven, worden daarbij op een eigentijdse manier gebruikt.
