groei van basilcum

Hoe oogst en gebruik je verse basilicum?

 Basilicum is een plantensoort uit de lipbloemenfamilie. De naam basilicum is terug te voeren op het Oudgrieks, waar ‘basileus’ koning betekent, wat ook terug te vinden is in de alternatieve benaming koningskruid. Van oorsprong komt basilicum voor in de streken tussen Centraal-Afrika en Zuidoost-Azië. Maar ook bij Back to basic Sweden in Värmland groeit deze erg goed in de tuinkas en buiten.

Hoe gezond is basilicum?

Basilicum is een kruid waar o.a. de vitamine A en vitamine K in zit. Daarnaast bevat het ook een ruime hoeveelheid mineralen zoals kalium, mangaan, koper, magnesium en ijzer.

Hoe oogst je basilicum?

Om ervoor te zorgen dat de plant verder gaat groeien en zelfs sterker word kan je beter niet zomaar een paar losse blaadjes plukken. Het beste is om de steel circa 1 cm boven de plek waar de blaadjes uit de steel (oksel) groeien af te knippen (foto 1). Vervolgens zal er bij de oksels een nieuwe steel met blad groeien (foto 2). Dit geeft als resultaat een vollere plant.

Hoe bereid je verse basilicum om te eten?

Basilicum is rauw eetbaar, persoonlijk vind ik dit het lekkerst. Maar door een warm gerecht smaakt basilicum ook heel goed. Let op dat je deze dan pas op het einde van de bereiding aan het gerecht toevoegt. Want als je basilicum te lang meekookt of bakt kan het kruid een bittere smaak afgeven.

Share the love

Deze inhoud is eigendom van Back to basic Sweden.
Dupliceren is NIET toegestaan!!