surfen op computer en mobiele telefoon

Hoe reduceer ik CO2 uitstoot door minder surfen op internet?

Heb jij de “24/48 uur zonder internet” Challenge gedaan?
Deze personen gingen jou voor.

Iets opzoeken op het internet, een mailtje sturen of ontvangen of je Facebook-status bijwerken … We staan er niet vaak bij stil, maar daar is elektriciteit voor nodig en dat zorgt dan weer voor de uitstoot van broeikasgassen.

Wanneer je op het internet surft, gebruikt je niet enkel een toestel dat rechtstreeks is aangesloten op een stopcontact of batterij, maar ook miljoenen gegevens die zijn opgeslagen op servers. Die servers verslinden veel energie! Hoe komt dat? Door hun werking, maar ook door de manier waarop wij ze gebruiken.

Hoe groot is de impact van internet op het wereldwijde stroomverbruik?

De informatie- en communicatietechnologie (ICT) nam voor 2020 ongeveer 6 tot 10 % van het stroomverbruik wereldwijd voor haar rekening. Dat komt neer op 4% van de uitstoot van broeikasgassen. En dat cijfer stijgt in normale tijden al jaarlijks 5 tot 7 %.

Qua uitstoot van broeikasgassen, is het gebruik van het internet goed voor 3,7% van de wereldwijde uitstoot, d.w.z. het equivalent van al het luchtverkeer in de wereld. Dit cijfer zal naar verwachting verdubbelen tegen 2025. Concreet betekent dit, alleen al voor het internet, een gemiddelde uitstoot van 400 g CO2 per inwoner per jaar.

Maar dit is slechts een gemiddelde: de toegang tot IT verschilt wereldwijd sterk van regio tot regio. De uitstoot per persoon is dus veel hoger in een geïndustrialiseerd land waar internet alomtegenwoordig is, en neemt bovendien alleen maar toe.

Op 20 oktober 2020 telde de aarde 7.796.949.710 inwoners, waarvan 63,2% internetgebruikers. Tussen 2000 en 2020 is het aantal internetgebruikers in Europa verzesvoudigd, in Azië is hun aantal vermenigvuldigd met een factor 21, en in Afrika zelfs met een factor 139.

Wat is de impact per Nederlander?

Een groot internationaal IT-bedrijf schatte voor 2020 dat het internetgebruik in de Verenigde Staten in 2022 goed zou zijn voor 3 650 GB aan gegevens per persoon per jaar. Daarbij wordt het grootste datavolume ingenomen door onlinevideo’s.
Dit internetgebruik zal leiden tot een verbruik van 54,7 kWh elektriciteit en een uitstoot van 15,36 kg CO2 . 

Ter vergelijking: elke Nederlander stoot 12 tot 16 ton CO2 per jaar uit, voor alle toepassingen samen. Dat komt overeen met maar liefst 12 tot 16 retourvluchten Amsterdam-New York .

Hoeveel verbruikt…

…een e-mail?

Een e-mail van een megabyte (= 1 MB) stoot tijdens zijn totale levenscyclus 20 g CO2 uit. Dat is evenveel als een oude lamp van 60 W die 25 min brandt. Eén jaar lang 20 e-mails per dag en per gebruiker komt overeen met de CO2 die wordt uitgestoten wanneer er 1000 km met de auto wordt afgelegd.

…een internetserver?

Een gewone router verbruikt 10 000 watt (10 kW). Voor een zeer groot datacenter komt dat op bijna 100 miljoen watt (100 MW). Dat is 1/10 van de productie van een thermische centrale. Naast het verbruik dat nodig is om de servers te laten draaien, moeten de elektronische circuits ook nog afgekoeld worden met behulp van een klimaatregelingssysteem.

…een zoekopdracht?

Wanneer je een internetadres zoekt, kost dat 3,4 Wh (0,8 g CO2-equivalent). Maar dat loopt op tot 10 g als de zoekopdracht via een zoekmachine wordt uitgevoerd en vijf resultaten oplevert. In de veronderstelling dat een surfer gemiddeld 2,6 keer per dag op het internet zoekt, kan worden gesteld dat daarbij 9,9 kg CO2-equivalenten per jaar wordt uitgestoten.

…een jaar surfen op het internet?

Surfen op het net vergt voor een doorsnee internetgebruiker jaarlijks ongeveer 365 kWh elektriciteit en 2900 liter water. En dat komt dan weer overeen met de CO2-uitstoot van een auto die 1400 km aflegt.

Waarom is er zoveel elektriciteit nodig voor het internet?

Het bovenmatige stroomverbruik voor de werking van het internet komt gedeeltelijk door structurele problemen of problemen met het ontwerp.

 • Zo is er een overcapaciteit van de webinfrastructuren om gebruikspieken te kunnen opvangen. Een router draait bijvoorbeeld doorgaans op 60% van zijn capaciteit. Zelfs al zijn ze niet geactiveerd, dan nog is die apparatuur even energieverslindend als wanneer ze op volle toeren draait. En ze zijn niet uit te zetten tijdens de daluren.
 • Anderzijds zijn de applicaties op onze smartphone al te vaak inderhaast ontwikkeld om ze vlug op de markt te kunnen brengen. Daardoor zijn ze niet helemaal geoptimaliseerd, waardoor de batterij in één dag leeg raakt en we die vaker moeten opladen.
 • En dan is er nog de internet box die bij ons thuis staat geïnstalleerd. Die heeft geen stopknop en werkt dag en nacht. Hoe komt dat? Inschakelen, initialiseren en verbinding maken duurt doorgaans 90 seconden. Leveranciers gaan ervan uit dat wij, de klanten niet bereid zijn om één keer per dag zo lang te wachten …

Doe de “24/48 uur zonder internet” challenge

Kan jij 48 uur zonder internet? Doe zelf of met al je vrienden de “24/48 uur zonder internet” challenge en krijg een eervolle vermelding op onze website.

Wat moet ik doen voor een eervolle vermelding?

 • Meld je aan op onze Facebook groep
 • Geef het startsein.
  Vergeet niet deze post te delen en al je vrienden over jouw challenge te vertellen.
 • De “24/48-uur zonder internet challenge” is begonnen.
  Vanaf nu gaat je router en mobiel internet uit en niet stiekem vals spelen. Bellen en smsen mag dus gewoon.
 • Houd ons life op de hoogte, wij volgen jou.
  Haha grapje, dat gaat natuurlijk niet.
 • Plaats aan het einde van de challenge een leuk verslag op onze Facebook groep
  Hiervoor hebben we in de maand november en december speciaal een post vastgezet boven in de facebook groep.
 • Jouw verhaal op ons blog
  Heb je een super leuk verslag dan mag jij jouw verhaal ook nog eens als gastschrijver op onze website plaatsen.
 • Gefeliciteerd
  Jouw naam staat hieronder in de lijst van eervolle vermeldingen.

Deze personen hebben de challenge volbracht:

🏅24 uur
🏆48 uur

NaamVoltooid
Jackie
Annet
Ter
30 juni 2022
26 juni 2022
26 juni 2022
🏆
🏆
🏆

Vergeet niet deze challenge te delen.

Share the love

Deze inhoud is eigendom van Back to basic Sweden.
Dupliceren is NIET toegestaan!!