financieel onafhankelijk

Hoe reken je uit hoe zelfvoorzienend je bent?

Om te beginnen. Deze berekening is niet bedoelt als competitie materiaal. Deels of volledig zelfvoorzienend zijn, het is allemaal even geweldig. Want wist je dat je op die manier al gauw een steentje bijdraagt aan een beter milieu?

Wanneer ben je (financieel) zelfvoorzienend?

(Deels) zelfvoorzienend zijn is een breed begrip. Het is namelijk op diverse vlakken mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan:
• Voedsel verbouwen in de moestuin
• Vlees en eieren uit de eigen boerderij
• Zonnepanelen als stroomvoorziening
• Septic tank i.p.v. een rioolaansluiting
• Een eigen bedrijf opstarten (financieel zelfvoorzienend)
• Schuldenvrij leven, etc.

Is zelfvoorzienend wel zo zelfvoorzienend?

Wanneer met zelfvoorzienend, financiële onafhankelijkheid wordt bedoeld, dan betekent zelfvoorzienend niet altijd zelfvoorzienend. Bij de berekening wordt namelijk meestal geen rekening gehouden met indirecte financiële uitgaven. We leggen dit uit aan de hand van drie voorbeelden.

1. Zelfvoorzienend in voedsel

Je gebruikt alleen groente uit de eigen moestuin en kippen om de eieren en het vlees. Dan ben je 100% zelfvoorzienend in het verschaffen van je voeding, maar niet perse zelfvoorzienend in de vorm van financiële onafhankelijkheid.

Stel dat je vanwege de slacht regelmatig nieuwe dieren moet aanschaffen of een slager nodig hebt; Een vriezer gebruikt om het vlees te bewaren; Of iedere dag 10 euro aan kippenvoer kwijt bent omdat je zelf geen graan verbouwt. Dan is het al gauw goedkoper om naar de supermarkt te gaan. In dit geval ben je nu als consument juist meer financieel afhankelijk.

Dit geldt bijvoorbeeld ook wanneer je voor de moestuin zaden koopt, elektrisch gereedschap gebruikt of voedingsstoffen aanschaft. Dan ben je voor het verbouwen van voedsel voor een deel financieel afhankelijk als consument. Daardoor ben je uiteindelijk toch niet zo zelfvoorzienend als dat je in de eerste instantie zou denken.

2. Off the grid

Je hebt een septic tank dan ben je onafhankelijk van het netwerk. Je hoeft tenslotte geen rioolheffing te betalen. Klopt, maar die tank moet om de zoveel tijd worden geleegd. Daarvoor moet een vrachtauto komen en ook dat is niet gratis.

3. De zonnige insteek

Gelukkig je bent er nog. Tijd voor een complimentje.

Je neemt alleen maar in de winter stroom af van het netwerk. De rest van het jaar gebruik je hiervoor zonnepanelen. Dan ben je deels zelfvoorzienend en duurzaam bezig (duimpje op). Je zou dan doormiddel van een geldbesparing kunnen berekenen, hoeveel procent je financieel onafhankelijk bent.

Geld als maatbeker voor de berekening van financiële onafhankelijkheid

Zoals je aan de hand van bovenstaande voorbeelden begrijpt, is geld dus een goede maatbeker voor de berekening om te zien hoe daadwerkelijk zelfvoorzienend – financieel onafhankelijk  je bent.

100% Zelfvoorzienend – financieel onafhankelijk  worden

Tijdens mijn reizen diep in de jungles van Borneo, trof ik een stam aan die volledig van de natuur leefde. Geld was een begrip dat ze niet konden. De overheid keek niet naar hun om. Ik zag de ultieme droom in werkelijkheid.

In Europa is de realiteit helaas anders. Ik zie het gezicht van de ambtenaar al wanneer ik de belasting met 5 geiten, 3 schapen en 10 kippen betaal.

Toch geloof ik dat je met flink wat doorzettingsvermogen en de juiste instelling een heel eind kan komen. 80% Financiële onafhankelijkheid is een flinke uitdaging, maar volgens mijn berekening geen onmogelijk streven.

De weg naar financiële vrijheid

Met een gelukkig huwelijk, succesvolle onderneming en een dure levensstijl leek Scott Rieckens alles te hebben. Maar op een dag realiseerde hij zich dat hij overwerkt en ongelukkig was, en besloot het roer drastisch om te gooien. Hij zegde zijn baan op, overtuigde zijn gezin hun huis te verlaten en de uitgaven te halveren. Volg Scott en zijn familie op de weg naar financiële vrijheid, en het enige dat niet voor geld te koop is: een eenvoudiger en gelukkiger leven. Vol met inspirerende casestudy’s en adviezen.

Opbouw van de berekening

De berekening voor hoe zelfvoorzienend / financieel onafhankelijk je bent, is in dit voorbeeld opgebouwd uit vier onderdelen. Door de berekening in meerdere onderdelen op te splitsen krijg je een goed beeld op welk gebieden je zelfvoorzienend bent of juist nog meer financieel onafhankelijk kunt worden.

1. Off the grid  (elektra, gas, water en riool)
2. Zelfvoorzienend in voeding (voedsel, drank en specerijen)
3. Huishoudelijk
4. Financieel onafhankelijk*

*Totale jaaruitgave: Alles wat onder de eerste 3 valt en overige kosten zoals de aanschaf van dieren, dierenvoer, materiaal en zaden voor de moestuin, onkosten voor eigen bedrijf, renovatie, spijkers, gereedschap, naald en garen, hobbymateriaal, weckpotjes, onderhoud en plaatsen van zonnepanelen, brandhout, mobiele telefoon, etc. Echt alles dus.

Berekenen hoe zelfvoorzienend je bent

Bij de eerste drie onderdelen bereken je hoe zelfvoorzienend je bent, hierbij wordt geen rekening gehouden met indirecte financiële uitgave om dit tot stand te brengen.

Berekenen hoe financieel onafhankelijk je bent

Door uiteindelijk de uitgaven van alle onderdelen op te tellen en af te trekken van het minimale leefbaar budget kun je een percentage bereken om te zien hoe financieel onafhankelijk en daarmee daadwerkelijk zelfvoorzienend je bent.

Berekenen van het minimale leefbaar budget op basis van Nibud cijfers

Op Nibud vindt je de berekening van het minimaal budget om een ‘leefbaar’ leven te kunnen leiden in Nederland. Voor Zweden is dit iets hoger terwijl dit voor Spanje een stuk lager ligt.

Om een eerlijk beeld te krijgen van de berekening, wordt er uit gegaan van deze Nibud bedragen. Anders zou je met een inkomen van 50.000 euro per jaar de tweede auto weg kunnen doen en daardoor in de berekening deels zelfvoorzienend zijn.

zelfvoorzienend leven betekent duurzaam leven

Met meer dan 100 praktische tips voor een duurzamer en milieu bewuster leven, is het e-book ‘Duurzaam leven‘ de ultieme gids om je te helpen een steentje bij te dragen aan een duurzamere wereld. Van het verminderen van afval tot het verhogen van energie-efficiëntie.

Dit boek bevat 100 tips en een scala aan manieren waarop jij en je gezin kunt bijdragen aan een gezondere planeet. Je kunt zo gek niet verzinnen en het staat in dit ebook beschreven!

Bron: Nibud.nl

Share the love

Deze inhoud is eigendom van Back to basic Sweden.
Dupliceren is NIET toegestaan!!