Hoe repareer je een gescheurd schepblad? – Ter weet raad

Een gescheurd schepblad herstellen zonder elektrisch gereedschap? Ter weet raad.

In veel landen is de aarde gevuld met rots en steen. Die moeten eruit voordat je de moestuin in gebruik kunt nemen. En dan gebeurt het onvermijdelijke. Je steekt de schep in de grond en het blad scheurt. Weggooien? Dat doen wij natuurlijk niet.

In deze video laat ik zien hoe je een gescheurd schepblad weer kunt herstellen zonder gebruik te maken van elektrisch gereedschap. Wil je liever lezen, dan kun je hieronder verder gaan.

Waarom je eigen gereedschap repareren?

Regelmatig onderhoud van je gereedschap is in de eerste plaats de meest duurzame optie. Maar hoe goed je er ook voor zorgt, je kom er uiteindelijk niet omheen dat er iets stuk gaat.

Hergebruiken en herstellen van gereedschap is een belangrijk onderdeel in een duurzaam en zelfvoorzienend leven. Het maakt je niet alleen minder afhankelijk als consument (consuminderen), het is ook nog eens beter voor het milieu.

Bovendien, wanneer je over de juiste kennis en tools beschikt, ben je in een half uurtje klaar. Dat is vaak sneller en goedkoper dan een ritje naar de winkel.

Wat heb je nodig?

Reparatieduur: 30 minuten

Op onze zelfvoorzienende thuisboerderij leven wij off the grid. We maken voor dit project dan ook geen gebruik van elektrisch gereedschap. Ook verkrijgbaar bij bol.com:

Het herstellen van het schepblad zonder elektrisch gereedschap

Als je er snel bij bent en het schepblad niet te ver is ingescheurd kun je het herstellen door het beschadigde gedeelte eruit te zagen. Ik laat zien hoe je dit doet wanneer je off the grid leeft of geen beschikking hebt tot elektrisch gereedschap.

Het aftekenen

Zoek met een maatlat of winkelhaak vlak onder de scheur het midden van de schep. Bepaal de vorm. Een beetje puntig is het beste wanneer je het blad als steekschep wilt gebruiken. Maar maak de punt niet te scherp, want dan zal deze snel weer breken.

Gebruik een kraspen of oude schroevendraaier om de zaaglijnen erin te krassen.

Het zaagwerk

Zaag nu met een gewone ijzerzaag van buiten naar het midden van het blad. Doe hetzelfde vanaf de andere zijde. Zorg dat het zaagvlak goed schoon is om de levensduur van je ijzerzaag te verlengen.

Gebruik een fijne vijl om de zaagrand te ontbramen. Rond ook de punt af om breken te voorkomen. Je kunt eventueel de bladrand iets aanscherpen.

Ter weet raad

In de reeks ‘Ter weet raad’ geef ik tips en ideeën voor een duurzaam en zelfvoorzienend leven off the grid. Doormiddel van korte instructiefilmpjes laat ik onder andere zien hoe je met hergebruikte en natuurlijke materialen nieuwe dingen kunt maken. En dit alles zonder elektrische apparaten en met slechts klassiek en zelfgemaakt handgereedschap.

Ik hoop dat je de eerste aflevering leuk vond. Er staat nog een hoop in de planning met onderwerpen als:

  • Met natuurlijke materialen klussen.
  • Repareren en hergebruiken.
  • Landbouwterrassen aanleggen.
  • Natuursteen muren bouwen zonder cement.
  • Hooibalen maken zonder machine.
  • Ladder maken van rondhout zonder spijkers.
  • Van een oude emmer een slachttrechter maken.
  • Overleven in de natuur
  • En nog veel meer.

“Ter zegt, weer een klus goed geklaard!”

‘Safety first’

*Wanneer je tijdens het gebruik van een handijzerzaag jezelf dichtbij, ter hoogte van of onder het werkstuk bevindt, is naast handschoenen een veiligheidsbril een must.

Bij elektrisch gereedschap wordt er gebruik gemaakt van hoge toeren. Hierdoor zullen bij het zagen of snijden (ijzer)deeltjes rond geslingerd worden en voor het gehoor schadelijke tonen vrijkomen. Maak daarom in dat geval ten aller tijden gebruik van veiligheidshandschoenen, veiligheidsbril en gehoorbescherming.

Share the love

Deze inhoud is eigendom van Back to basic Sweden.
Dupliceren is NIET toegestaan!!