Hoe verzamelen je water in de winter en maak je het drinkbaar off the grid?

Het verzamelen van drinkwater off the grid in de winter is een compleet andere uitdaging. Geen sneeuw of ijs betekent simpelweg geen drinkwater.

Je hebt 40 liter compacte droge sneeuw nodig om 10 liter water te verkrijgen. Het is een langzaam proces. Zelfs als je het direct op vuur smelt.

Op extreem koude dagen duurt het bij ons in huis tot wel twee dagen om sneeuw te smelten naast onze houtkachel. Wij gebruiken daarvoor speciale kunsstof opslagbakken die temperaturen van tussen de -40 en 100°C aan kunnen.

het beter om sneeuw of ijs te smelten voor drinkwater?

Als je voldoende opslagcapaciteit of “schoon” oppervlakte water tot je beschikking hebt, is water in bevroren toestand een efficiënte manier om het in de winter op te slaan. Het is in vaste vorm compact en iedere kilo levert gesmolten 1 liter op. Bovendien smelt het sneller dan sneeuw omdat ijs geen luchtpockets bevatten.

Controleer de opslagcontainers goed op scheuren voordat je deze naar binnen brengt om ijs te smelten. Water is namelijk de enige vloeistof die uitzet in vaste vorm, waardoor de vaten kunnen barsten.

Anders is, zoals bij ons, sneeuw waarschijnlijk de aangewezen bron voor je drinkwatervoorziening. Net als lucht tussen de veren in je donsjas werken de airpockets in sneeuw isolerend. Hierdoor zal de sneeuw langzamer smelten. Een trucje om dit probleem op te lossen is wat water van de vorige batch te bewaren en hierin compacte sneeuw(ballen) bij de haard te smelten.

Gesmolten water drink veilig maken

Na het smelten, is het water nog niet veilig om te drinken. Regenwater en sneeuw kunnen na contact met de bodem of uit de lucht meegenomen bacteriën en virussen bevatten. Om het water veilig drinkbaar te maken, gebruiken wij bij Back to basic Sweden twee manieren. We koken het 5 tot 10 minuten af of gebruiken een geïmproviseerde zwaartekracht filtratie systeem.

De drinkwaterfilter in broekzakformaat

In het filmpje gebruiken we de Sawyer die meer dan 99,99% van de bacteriën en protozoa uit het vervuilde zoetwater haalt. Je kan er tot wel 375.000 liter mee filteren. Voldoende om je hele gezin voor de rest van je leven van drinkwater te voorzien.

Back to basic Sweden gebruikt al sinds 2014 de zelfde Sawyer Mini SP128. Het is een zeer compact, duurzaam en lichtgewicht waterfilter. We namen de Sawyer mee over de hele wereld voor bushcraft, survival en outdoor activiteiten. Nu is het de onmisbare zwaartekracht filter in ons ‘zelvoorzienend leven in Zweden off the grid’ project.

De bron van (over)leven

Wat je waarschijnlijk niet verwacht is dat onze regio in het Zweedse Värmland extreem lange peiodes met droogte kent. Daarnaast is het moeraswater in het beekje voor ons huis rijk aan mineralen en metalen. Misschien niet erg om een keer te drinken in een noodsituatie, maar wel schadelijk bij langdurig gebruik.

Meer dan eens, is door gebrek aan neerslag onze drinkwatervoorraad kritisch laag geweest. Als je eenmaal extreme dorst hebt gekend, wordt het iets dat angst inboezemd. Daarom gaan we met elke druppel om alsof ons leven ervan afhangt, want op onze off the grid boerderij is dat ook zo.

Share the love

Deze inhoud is eigendom van Back to basic Sweden.
Dupliceren is NIET toegestaan!!