Zweeds spreken

Als je nieuw in Zweden bent, leer je met de cursus Zweeds voor immigranten de basisbeginselen van de Zweedse taal. De gemeente waar je staat ingeschreven organiseert deze gratis cursus.

Wat is SFI?

SFI staat voor ‘Svenska för invandrare’. Het is bedoeld voor personen die nieuw zijn in Zweden en de taal nog niet (goed) beheersen. De cursus wordt gratis aangeboden door de gemeente, met als doel dat je de basiskennis van de Zweedse taal opbouwt om het immigratieproces te versoepelen.

De cursus is beschikbaar op verschillende niveaus en voor iedereen. Je kunt voltijds of deeltijds studeren. Vaak kun je je studie combineren met werk of een andere studie. Na de cursus ontvang je een certificaat.

Wat ga je leren?

Tijdens de SFI cursus leer je Zweeds spreken, lezen en schrijven voor toepassing in het dagelijks gebruik en het beroepsleven. Er wordt dieper ingegaan op de grammatica en uitspreektechnieken. Maar ook culturele eigenschappen, uitdrukkingen en omgangsnormen komen op tactische wijze aan bod. Doormiddel van klassikale oefeningen en opdrachten pas je de lesstof in de praktijk toe.

Voorwaarden gratis deelname SFI

SFI (Zweeds voor immigranten) is ontwikkeld voor personen die Zweeds niet als moedertaal hebben en de basiskennis van het Zweeds nog moeten verwerven. Je moet aan de volgende voorwaarden voldoen om gratis deel te mogen nemen:

  • beschikken over een verblijfsvergunning of persoonsnummer
  • staan ingeschreven in een gemeente
  • minimaal 16 jaar oud zijn

Hoe werkt het?

Check online of jouw gemeente (overzicht) een SFI punt heeft of neem contact op voor de dichtstbijzijnde locatie.

Op de website van het Nationaal Agentschap voor Onderwijs kan je meer lezen over wie het recht heeft om Zweeds te volgen voor immigranten en hoe de toelating wordt georganiseerd.

Als je deelneemt aan ‘etableringsprogrammat’, is Zweeds voor immigranten een van de activiteiten in het programma.

De lesboeken van SFI

Wil jij ook naar Zweden emigreren, maar niet wachten met het leren van de taal? Ga direct aan de slag met de lesboeken van rivstart (kan per gemeenten afwijken) die in veel gevallen door SFI worden gebruikt. Op die manier maak je al een flinke voorsprong. Handig als je belangrijke zaken, zoals het oprichten van een Zweeds bedrijf zonder persoonsnummer moet regelen.

Bron: Arbetsformedlingen

Share the love

Deze inhoud is eigendom van Back to basic Sweden.
Dupliceren is NIET toegestaan!!

Scroll naar boven