contracttekenen

Huis kopen in Zweden
zoeken, bieden en tekenen

“Waar moet je op letten wanneer je een huis koopt in Zweden? Met deze handleiding ga je goed voorbereid de Zweedse huizenmarkt op.”

Je woonkamer ligt vol wenslijstjes en fotocollages van jouw ideale droomhuis. Na maanden lang vergelijken op het web, naslagwerk doen en inlezen over de wet en regelgeving van diverse landen heb je het stukje aarde gevonden dat aan je wensen voldoet. Je bent verliefd geworden op Zweden. Tijd om de knoop door te hakken. De zoektocht naar een nieuw thuis gaat beginnen.

Huizenjacht – oefening baardt kunst.

Er zijn diverse forums waarop de zweedse makelaars vastgoed aanbieden. Hemnet.se (het funda.nl van Nederland) is de bekenste “marktplaats” met een zeer groot aanbod.

Via Hemnet.se bieden veel makelaars de mogelijkheid om je gratis online in te schrijven voor een melding van de slotprijs van soortgelijke woningen waar jij naar op zoek bent. Zo krijg je een goed idee van de vastgoedwaarde en biedingsverloop in de regio waar jij wilt kopen.

Bezoek een aantal open dagen. Stel een inspectielijst op met vragen over de omgeving, onderhoudsgeschiedenis en mogelijke gebreken van het vastgoed. “Oefen” het inspecteren van de staat van de woning en bijgebouwen. Het is een goede manier om te ontdekken bij welke makelaar jij een goed gevoel hebt.

Door je goed voor te bereiden weet jij wat jou te wachten staat en sta je sterk in je schoenen wanneer de grote dag komt.

Vooronderzoek

Dit is waar de voorpret begint en je het wenslijstje te voorschijn kan halen.

Hitta.se is een geweldige website waar je informatie over het kavel kunt vinden zoals, grenzen, oppervlakte maten, ligging ten opzichte van de zon, zonuren, etc. Je kunt zelfs zien hoe er in de regio gestemd wordt, welke auto populair is, wie je buren zijn, wat de gemiddelde leeftijd en inkomen is.

De meeste gemeenten hebben hun eigen website waarop je informatie over belasting, scholen, gemeenschapsvoorzieningen en andere zaken kunt vinden. De naam van de “Gemeente + Kommun” in de zoekbalk van je webbrowser typen zou al voldoende moeten zijn voor een gewenst resultaat.

Heb je speciale vragen zoals het bestemmingsplan van het grondstuk, onderhoud van het netwerk of geplande boskap bij je buren dan is het raadzaam om telefonisch contact met de gemeente op te nemen. Over het algemeen zijn de Zweden de Engelse taal goed machtig. 

Tijd slim indelen voor de zoektocht

Zweden is een groot land. Ondanks dat ik voor een beperkt aantal regios had gekozen, maakte ik voor mijn eigen zoektocht toch nog duizenden kilometers op de weg.

Om tijd en geld te sparen, stippelde ik een route uit met de naar mijn wensen passende vastgoed die ik op Hemnet vond. Voordat ik mij aanmeldde voor de open dag reed ik eerst het lijstje af om alvast een eerste indruk te krijgen van de woningen, omgeving en voorzieningen. Op die manier streepte ik 8 van de 10 woningen al af.

Dit alles deed ik in mijn zelfgebouwde Daihatsu Cuore tiny-camper. Hierdoor had ik niet alleen meer flexibiliteit, de zoektocht werd ook nog eens een heus vakantiefeest.

Aanbod van Zweeds vastgoed en werkelijke waarde

In bijvoorbeeld Nederland zijn wij gewend dat de aangegeven verkoopprijs rond de taxatie waarde ligt. In Zweden is dat een ander verhaal.

Met een aantrekkelijke aanbod lokken de makelaars jou naar hun websites en kantoortjes. Maar je zult snel merken dat overbieden met 50% geen uitzondering zal zijn. Dit kan soms tot het extreme aan toe oplopen. In Jämtland ging er tijdens mijn eigen huizenjacht een boerderij met startprijs 1.000.000 SEK voor 4.500.000 SEK weg. Goed om in gedachte te houden wanneer je een budget hebt ingepland voor de koop.

Niemand wilt een kat in de zak kopen. Daarom is het belangrijk om goed onderzoek te doen naar de marktwaarde en de staat van het vastgoed.

De nieuwste uitgave van wonen en kopen in Zweden legt de Juridische, fiscale, financiële aspecten uit bij vestiging en/of aankoop van onroerend goed in Zweden.

De opendag en verplichte inspectie

De kopersinspectie is een belangrijk onderdeel en tevens een recht en verplicht gesteld bij de zweedse wet. Bij het bezoeken van de open dag teken je meestal een aanwezigheidsdocument dat ook wordt geaccepteerd als inpectie.

Een huis mag door de verkoper met een disclaimer verkocht worden. Dit betekend dat kosten van “onvoorziene” verborgen gebreken na het ondertekenen van het koopcontract niet langer op de verkoper verhaald kunnen worden. Wel is de koper verplicht om bekende gebreken te vermelden. Worden deze achter gehouden dan is het mogelijk om juridisch stappen te ondernemen.

Wil je dus je onderhandelingspositie behouden, dan is het belangrijk om een goede inspectie te doen. Neem je tijd ervoor; stel vragen over de onderhoudsgeschiedenis; vraag naar rekeningen en documenten van goedkeuring van uitgevoerde renovaties.

Heb je geen goed gevoel bij de makelaar of verkoper, dan is het raadzaam om een onafhankelijke inspecteur in te huren of zelfs van de koop af te zien en met je zoektocht verder te gaan.

Het bieden

Dit is een genadeloze strijd waar het vikingersbloed naar boven komt. Bieden mag al van te voren en soms kan je het winnen, maar over het algemeen geeft de sluit van de opendag het startsein. Zet je vinger klaar bij de verzendknop.

Om toegang te krijgen tot de open dag kan je digitaal een aanvraag doen, maar dat gaat regelmatig mis. Het beste is om direct telefonisch contact op te nemen met de makelaar. Je kan dan alvast een paar vragen stellen en het helpt om een serieus (open) bod te plaatsen. Je hebt nog altijd de mogelijkheid om je terug te trekken of het bod te verlagen. Op die manier krijg je direct toegang tot de bieding en wordt je life op de hoogte gehouden va het verloop.

Afhankelijk van het grensbedrag dat de verkoper in gedachte heeft kan het een aantal weken tot maanden duren voordat het eindbod geaccepteerd wordt. Maar bij populair vastgoed gaat het vrij snel. Bij ons was het eerste biedslagveld al na twee dagen beeindigd. En uiteraard is Back to basic Sweden de trotse winnaar geworden.

De aanbetaling & voorlopig contract

Houd in gedachte dat de 10% aanbetaling en het tekenen van het voorlopig contract niet betekendt dat je de woning al binnen hebt.

Zolang de verkoper zijn of haar handtekening niet op het originele document heet geplaatst, is niets definitief. Terug trekken van jou kant betekent meestal dat je een boete moet betalen, terwijl de verkoper zonder straffen nog steeds kan afzien en ingaan op een hoger bod.

De notaris en tekenen van het koopcontract

De makelaar is ook meteen de notaris. Deze regelt voor jou de eigendomsakte, inschrijving bij het kadasterregister, aanvraag van het kadaster-belastingnummer (organisationnummer) en afdragingen bij Skatteverket (Zweedse blastingdienst.)

Controleer bij het tekenen van het contract of de staat van het vastgoed beschreven staat. Er zou ook in moeten staan dat tot aan de sleuteloverdracht kosten en waarde verlies door boskap, schade door bijvoorbeeld inbraak of wijzigingen aan de woning en het interieur die plaats vinden na de vastgoedinspectie op de verkoper verhaald mogen worden.

Boven op de de koopsom komt (op het moment van schrijven) een kopersbelasting van 1,5%. Deze wordt door de makelaar ingehouden en afgedragen.

Verder kan het zijn dat de jaarlijkse kosten zoals gemeente belasting en gemeenschappelijke bijdragen evenredig verrekend worden bij de betaling van het vastgoed. Maar dat is afhankelijk van de verkoper.

Laat je niet aan het lijntje houden

Zorg dat de contracten zo snel mogelijk door alle partijen worden ondertekend. Zij willen tenslotte geld aan jou verdienen, voor jou keus genoeg.

Je kan bijvoorbeeld (proberen te) laten vastleggen dat na de aanbetaling de verkoper zich niet meer zonder toestemming van beide partijen kan terug trekken.

In mijn aanbetalingsdocument stond dat de verkoper binnen een bepaalde termijn moest ondertekenen en wij anders zonder bijkomende kosten van de verkoop mogen afzien.

Huis kopen in Zweden – De 10 valkuilen

Een huis kopen in Zweden is een leuke ervaring, totaal anders dan dat je in Nederland gewend bent. Maar zoals het gewas niet alleen maar kan leven van zonnenschijn zal het kopen van een huis in Zweden niet altijd zonder vallen en opstaan gaan. Maar laat je niet afschrikken, dromen moeten worden nagejaagd. In dit artikel heeft Back to basic Sweden een samenvatting gemaakt van de top 10 valkuilen ervaren door kopers die jou vooraf gingen.

Share the love

Deze inhoud is eigendom van Back to basic Sweden.
Dupliceren is NIET toegestaan!!