
Is zelfvoorzienend leven in België mogelijk?
Voor een zelfvoorzienend leven hoef je natuurlijk niet alleen naar Zweden te emigreren. Zelfvoorzienend leven in België, kan prima. België biedt voldoende mogelijkheden voor een financieel onafhankelijk leven. Vertellen Ladinya en Ivan van doepserleven.
Welkom bij Ter en Annet van Back to Basic Sweden – Magazine. Het leukste online blad over zelfvoorzienend leven in Zweden, emigreren, duurzaamheid, moestuin, ambacht en meer.
Vandaag heten wij doepserleven welkom voor onze serie ‘kijkje bij de buren‘, waarin Back to basic Sweden personen bezoekt die zelfvoorienend leven over de hele wereld. Hiervoor reizen wij van België tot zelfs Nicaragua in Midden Amerika. Wij stellen de vraag: “Wat zijn de mogelijkheden voor een zelfvoorzienend leven in het buitenland?”
Elke tuinliefhebber wordt blij van dit uitgebreide bloemen-, kruiden- en groenten- kweekpakket Pakket met maar liefst 18 verschillende bloemen-, kruiden- en groentenzaden in 1 box door de brievenbus. Super leuk om deze dan ook aan iemand cadeau te geven.
Over Ladinya en Ivan van doepserleven
Ladinya en Ivan van doepserleven besluiten een zelfvoorzienend leven in België op te bouwen met het doel financieel onafhankelijk te worden. Om informatie te vergaren over dit onderwerp en geld te verdienen hebben ze de website doepserleven opgericht.
Back to basic Sweden sprak met hun over de voorbereiding en vroeg naar de 5 gouden tips voor een zelfvoorzienend leven in België en financieel zelfvoorzienend worden succesvol te realiseren.
We mogen weer zelfredzaam worden in verbinding met de ander, gedragen door de lokale maatschappij. Zorgdragend voor onze basisbehoeften op het gebied van voedsel, energie, wonen en meer. Het boek ‘zelfvoorzienend samenleven’ legt uit hoe je dit toepast.
Om te beginnen, hoe zijn jullie op de naam doepserleven gekomen en wat betekend dit?
Ik (Ladinya) verzin nogal graag woordjes als koosnaampjes etc. De honden werden altijd ‘de doepsers’ genoemd en daar is doepserleven uit ontstaan. Het heeft dus helemaal geen betekenis, maar is een mooie benaming voor ons niet zo normale leventje.
Jullie hebben België gekozen om een duurzaam finacieel onafhankelijk zelfvoorzienend leven op te bouwen. Waarom deze keuze?
In België is een zelfvoorzienend leven een stuk normaler als in Nederland. In België kun je ook nog huizen vinden met een grote tuin en dat is precies wat we zochten. Het is een half uur rijden naar het werk, wat goed te doen is. Dat maakt België voor ons het ideale land om ons avontuur te starten.
Wat zijn jullie doelstellingen om het zelfvoorzienend leven te bereiken en voor hoeveel %?
Doordat we al meer dan een jaar aan onze website bezig zijn en veel hebben geleerd over een zelfvoorzienend leven, hebben we gezien dat het vooral belangrijk is niet te overhaasten. Ons doel is dan ook ieder jaar zelfvoorzienender worden, door de moestuin ieder jaar groter te maken etc. Een belangrijk aspect van zelfvoorziening, voor ons althans, is financiële vrijheid. Hier willen we maximaal naar toe werken. Op deze manier kunnen we erg zelfvoorzienend zijn door het gebruik van ons eigen verdiende geld. Hierdoor kun je bv nog steeds meel of gereedschappen kopen. We zien het dan wel als een ruilmiddel. Uiteindelijk willen we qua groente, fruit en vlees volledig zelfvoorzienend zijn. Maar ook qua elektriciteit en water, door te investeren in grondwater en zonnepanelen.
Wat is het plan van aanpak om financieel onafhankelijk en zelfvoorzienend te worden. En binnen hoeveel tijd willen jullie dit bereiken?
We zijn net verhuisd, maar hebben ons voorgenomen om de zomer maximaal te gebruiken en in de winter weer te focussen op de financiële vrijheid. Binnen 5 jaar willen we het stuk grond maximaal benut hebben en financieel zelfvoorzienend zijn.


In de ideale wereld heb je voor een zelfvoorzienend leven geen geld nodig, maar zoals jullie al aangeven, is de realiteit anders. Welke middelen gebruikt doepserleven om het project financieel te steunen?
Momenteel doen we dat op basis van inkomen, maar door de website doepserleven werken we wel aan een website dat mogelijkheden biedt tot inkomsten door o.a. advertenties.
Ik, Ivan, ben ook eigenaar van een marketingbureau en hier werken we mee aan een stukje vrijheid vanuit het bedrijf. Maar ook voor ons samen,doepserleven, maken we gebruik van marketing om inkomsten voor ons te genereren door middel van meerdere websites te bezitten. Dit is ook een onderdeel waarin wij investeren om zo over een paar jaar zelfvoorzienend te kunnen zijn in geld.
Met de website doepserleven hebben jullie veel informatie weten te vergaren, welke 5 gouden tips zou je hieruit halen om een zelfvoorzienend leven in België te realiseren?
1. Focussen op vaste eetbare planten en permacultuur, zo helpt de natuur zich zelf en weet je een beter stukje groen op te bouwen.
2. Wil vooral niet te veel en zorg dat je een duidelijk plan hebt en het financiële plaatje ook op orde hebt. Zo heb je tenminste tijd te spenderen op je ‘homestead’. Wij werken stap voor stap en doen dit bij de moestuin en bij de financiële verplichtingen. Zo kunnen we het goed doen.
3. Probeer dingen gewoon uit. Vraag je bij alles af wat je doet en hebt, hoe dit gemaakt wordt en kijk zo hoe jij dit ook kan doen. Dit komt ook weer overeen met stap voor stap. Ga niet ineens verwachten dat je alles volledig zelf kunt doen, maar kijk naar wat je vandaag doet en hoe je hier weer een stapje onafhankelijker van kan worden
4. Werk om te investeren in je droom. Elektra is niet meer weg te denken, om dit zelf te kunnen voorzien ben je afhankelijk van zonnepanelen en die worden weer gemaakt. Geld is dus een onderdeel maar gebruik het om te investeren in je onafhankelijkheid. Uiteindelijk geeft dit je een goed rendement en helpt het bij je droom van zelfvoorzienend leven.
5. Begin nu al met een moestuintje! Je hebt geen grote tuin nodig om een paar van je favoriete groente te kweken, dit zal je veel leren en zo kun je zien of een zelfvoorzienend leven bij jou past.
Een moestuin die overal kan, zo groot of klein als jij wilt, die je maar een paar minuten per dag kost en toch een megaoogst per m2 oplevert. In dit boek ‘De makkelijke moestuin 2.0’ gaat Jelle Medema jou dit leren.

Back to basic Sweden wenst jullie, Ladinya en Ivan van doepserleven veel succes met het zelfvoorzienend leven project in België. Waar kunnen onze lezers jullie avontuur volgen?
We zijn uiteraard te vinden via onze website doepserleven.nl waar we 3x per week blogs plaatsen over zelfvoorziening, duurzaamheid, moestuinieren en nog veel meer!
Sinds we zijn verhuisd zijn we ook een youtube kanaal begonnen, waar we wekelijks een vlog op zullen plaatsen over ons avontuur naar zelfvoorzienend leven.
We hebben ook een facebook groep over zelfvoorzienend leven, een facebook pagina en Instagram.
Wil jij ook jouw ervaring plaatsen?
Heb jij ook een interessante gebeurtenis meegemaakt? Kan jij met jouw informatie anderen hulp bieden met de migratie naar Zweden? Of heb jij geweldige tips voor een duurzaam zelfvoorzienend leven off the grid?
Back to Basic Sweden is op zoek naar personen die hun verhaal willen delen. Wij plaatsen regelmatig een oproep, dus wordt snel lid van onze facebookgroep en deel nu jouw ervaring en misschien komt jouw artikel ook als gastschrijver in mijn verhaal – leven in Zweden.