Thuisonderwijs Zweden

Thuisonderwijs in Zweden

Met thuisscholing heb je de ‘vrijheid’ om je kind op jouw manier te onderwijzen.

Steeds meer ouders kiezen ervoor om hun kinderen thuis te onderwijzen. De rede hiervoor is dat thuisonderwijs als beter alternatief wordt gezien dan het openbare of particuliere onderwijs.

De voordelen van thuisonderwijs

Met thuisscholing heb je de ‘vrijheid’ om je kind op jouw manier te onderwijzen. Je hoeft je niet langer zorgen te maken over ‘indoctrinatie’ van buitenaf. Bovendien kun je zelf het leertempo bepalen, toegespitst op de capaciteiten van je kind.

Een ander voordeel van thuisonderwijs is dat je kind tegen invloeden van geweld, pesten, drugs en ander negatief gedrag wordt beschermd. Iets waarmee leerlingen op openbare scholen onvermijdelijk mee te maken krijgen.

Thuisonderwijs wordt in Nederland steeds meer toegepast. Maar hoe zit dat als je met je gezin naar Zweden emigreert? Is thuisonderwijs daar ook toegestaan?

Is thuisonderwijs in Zweden toegestaan?

In Nederland geldt een leerplicht. Zolang uw kind het recht op onderwijs geniet en u aan de wettelijke richtlijnen voldoet, mag u als ouder thuisonderwijs geven.

In Zweden geldt een schoolplicht van tenminste 10 jaar die begint op 6 jarige leeftijd. Schoolplicht houdt in dat kinderen zowel het recht als de plicht hebben om deel te nemen aan het onderwijs op een school. Als algemene regel geldt dan ook dat thuisonderwijs niet is toegestaan.

Afwijken van de schoolplicht in Zweden

Ook wanneer uw kind bijvoorbeeld een handicap heeft, moet je er alles aan doen om uw kind naar school te laten gaan. Dit kan in samenwerking met school of de gemeente.

Onder uitzonderlijke voorwaarden kan (tijdelijk) van de schoolplicht worden afgeweken. Maar dit moet met goede reden onderbouwt kunnen worden, want het komt zeer zelden voor dat de gemeente dit toestaat.

Wanneer je als ouder of voogd niet aan de schoolplicht houdt, kun je een fikse boete verwachten. Meer informatie over rechten en plichten omtrent het onderwijs vind je in de bronvermelding.

Bron: Riksdagen.se 

Share the love

Deze inhoud is eigendom van Back to basic Sweden.
Dupliceren is NIET toegestaan!!

Scroll naar boven