
Kan een courgetteplant vorst verdragen?
“De herfst is begonnen, de eerste kortstondige nachtvorst voor de komende 2 nachten is gemeld. Daarna zal het kwik voorlopig niet meer onder de 8 graden komen. Zonde om de courgetteplant nu al af te moeten schrijven, want deze is nog in volle bloei en groei. Daarom heb ik geprobeerd om haar in leven te houden zodat we nog lang kunnen genieten van verse courgettes op ons bord.“
De courgetteplant doet het uitstekend in Zweden, maar kan absoluut geen vorst verdragen. Back to basic Sweden bevindt zich op de grens van de Zweedse klimaatzone 4-5. Onze regio kent weinig neerslag en in vergelijking met Nederland slechts een korte zomer.
De courgettes kweek ik op een zuidelijk gelegen tuinterras. Deze hebben wij opgebouwd met natuurstenen die zijn vrijgekomen bij het ontginnen van de grond. De stenen houden de warmte van de zon lang vast. Des al niet te min moet iedere contact, dus ook met lichte grondvorst vermeden worden om te voorkomen dat de plant sterft.
Door de plant af te dekken, is het gelukt om de warmte die door de stenen in de grond wordt opgeslagen, iets langer vast te houden. Hierdoor werd de courgetteplant grotendeels tegen de kortstondige grondvorst afgeschermd.
De bladeren die toch nog aan bevriezing waren blootgesteld zijn afgestorven. Maar de delen van de plant die onaangetast bleven, geven dagen later nog steeds volop nieuwe bloemen en vruchten.
Foto reportage




