Oerprei (Allium ampeloprasum “Holmense”)

oerprei een vergeten groenten

De oerprei is winterhard en daardoor een aanwinst voor mijn tuin. Met het uiterlijk lijkt oerprei op een kruising van prei en sjalot. Het bovengrondse gedeelte onderscheidt zich niet van de gewone prei. Het ondergrondse gedeelte vormt de plant een klister van middelmatig grote bolletjes. Zowel het preiblad als de bolletjes zijn erg lekker om mee te koken. . De smaak verschilt van het blad niet sterk van de klassieke prei en de bolletjes hebben een zachte smaak die lichtjes naar knoflook smaken.

Ik ben dit jaar mei 2022 begonnen met twee oerprei, omdat ik gewoon weg niet meer kon vinden om te kopen. Het is namelijk geen groenten die ieder tuincentrum heeft. Maar als ze zich zo voortplanten als er beloofd word dan zal ik komend jaar al een stuk meer oerprei hebben. Dit jaar oogst ik dan ook niet om te eten maar alleen om te kweken.

Teeltwijze

Oerprei is een bolgewas, zoals een knoflook of de Sint-Jansui. De kleine bollen geven in hetzelfde jaar al nakomelingen in de vorm van kleine bolletjes die vast zitten aan de bol die jij hebt gepoot. Uiteindelijk kan 1 bolletje vele nieuwe bolletjes maken en in een paar jaar zorgen voor een grote opbrengst.

Als je de grotere bolletjes/uitjes wilt zul je elk jaar de bolletjes moeten rooien en een deel weer uitplanten voor nieuwe oogst. Zo krijgen de nieuwe bollen weer voldoende ruimte om genoeg bolletjes van een mooi formaat te maken. Het beste kan je deze bollen oogsten en herplanten in de nazomer of herfst. In de zomer (rond juli) sterven de planten bovengronds af, net als bij een ui verdort en verdroogt het blad en valt deze om. Je oogst dan de bolletjes, je herplant de mooiste en grootste bolletjes, op een afstand van zo’n 10 tot 15 centimeter (breedwerpig of in een rij). Binnen een week of 2 tot 3 lopen de uitgeplante bolletjes al weer uit.

Wil je vooral het blad oogsten dan plant je de kleinere mooie bolletjes. Je kan deze dan dichterbij elkaar plaatsen.

Bodem, bemesting, staanplaats

Oerprei groeit graag in humeuze losse grond die middelmatig bemest is. Wil je vooral bolletjes oogsten, plant dan vooral de wat grotere bolletjes en geef ze wat extra kali (voor de ontwikkeling van de bol). Wil je vooral  het blad oogsten, dan kun je wat kleinere bolletjes planten en dan geef je een wat meer stikstofrijke meststof (voor de ontwikkeling van blad).

Oerprei staat graag in de zon, maar in halfschaduw mag ook.

Oerprei kan meerdere jaren op hetzelfde stuk grond staan, dit is voor ons ideaal. Maar mocht je deze op een andere plek willen plaatsen houd er dan met de vruchtwisseling rekening mee dat ze familie is van de ui, prei en knoflook.

Oogsten

Begin juni als de wortelbasis enorm is gezwollen en er rondom de bol teentjes worden gevormd zoals het bij  knoflook kan je beginnen te oogsten. De buitenste vliezen moet je verwijderen zoals bij de ui en verder kan je de gehele plant verwerken zoals gewone prei. In juni/juli komen er harde vliezen rond de gevormde teentjes. Nu is het tijdstip aangebroken om alle oerprei die nog in de moestuin staat  te rooien, te pellen als een ui en opnieuw herplanten voor en volgende oogst.

Share the love

Deze inhoud is eigendom van Back to basic Sweden.
Dupliceren is NIET toegestaan!!