
Off the grid in Spanje
“Voor een milieubewust leven hoeft je niet in te boeten aan luxe.”
Maartje en haar man maakten twee jaar geleden tijdens een vakantie in Nederland op een terras de balans op: “Mooi huis, check. Goeie banen, check. Kids doen het goed, check. We vinden elkaar nog leuk, check. Maar wat knaagt er dan? Wat klopt er niet?”

Een knagend gevoel
We woonden op het tropische eiland Barbados en hadden daarvoor op Curaçao gewoond. En tijdens die tien jaar in het Caribische Gebied was ons iets duidelijk geworden. We zagen van dichtbij de desastreuze invloed van de opwarming van de aarde.
Elk jaar weer de dreiging van een passerende orkaan: Irma, Maria, Matthew, Elsa, we hebben ze allemaal voorbij zien komen. Wij hadden geluk, want alleen Elsa raakte ons eiland, en richtte niet al te veel schade aan.
Elk jaar zagen we de zee dichter bij komen en de strook strand verkleinen. Het tekort aan drinkwater werd steeds groter. Een dag zonder water uit de kraan was geen uitzondering.
Een beter milieu begint bij jezelf
Als aanhangers van de theorie dat global warming nog een halt toegeroepen kan worden als de mensheid zijn gedrag verandert, concludeerden we dat dat het was wat aan ons knaagde.
Een beter milieu, begint bij jezelf. We kunnen wel doorleven in ons mooie huis met onze goeie banen, maar we moeten ons steentje bijdragen! We hebben 80% van onze spullen weggegeven of verkocht.
Na 10 jaar in het Caribisch Gebied geleefd te hebben, wilden we niet meer terug naar een Noord-Europees klimaat. We besloten om naar Spanje te emigreren om daar op een meer eenvoudige manier verder te leven.
Het leven in Costa Blanca
De Costa Blanca is heel internationaal. We wonen in Spanje, maar ik zeg eigenlijk altijd dat we in Europa wonen. Er worden in onze regio wel 20 verschillende talen gesproken.
Daarnaast is het ook een erg toeristische regio. In juli en augustus stroomt de regio helemaal vol. Ons off the grid project ligt in de bergen, op zo’n 40 minuten rijden naar de hustle en de bustle van de kust. Als je het zoekt, kan je er naartoe, maar als je helemaal los wilt komen van alles, is dat ook mogelijk.
Wat ons erg opvalt, is dat men in onze regio niet zo bezig is met duurzaamheid en bewuster leven. Steden zoals Benidorm en Calpe blijven maar wolkenkrabbers bouwen. Wij vragen ons regelmatig af hoe men denkt dit allemaal in stand te blijven houden met het tekort aan water in de regio…
Daarnaast valt het ons ook op hoe weinig zonnepanelen er op de daken liggen, hoeveel er weggegooid wordt en dat er amper aan scheiding van afval wordt gedaan.
Off the grid leven in Spanje
De regio die wij gekozen hebben (de Costa Blanca) een groot voordeel, namelijk de zon. De zon schijnt 300 dagen per jaar. Dus het opwekken van stroom met zonnepanelen is een no brainer.
We hebben echter in onze regio ook een grote uitdaging: namelijk de droogte. Wij hebben op ons terrein twee grote natuurlijke waterdeposito’s, die weliswaar ingestort waren, maar die we hebben gerestaureerd. We zijn nu bezig met een (natuurlijk) systeem om het water dat van de bergen afkomt als het regent, op te vangen in deze deposito’s.
Daarnaast gaan we in het huis een waterinstallatie brengen waardoor we het water van douche, keuken, enz… opvangen en purifiëren en weer gebruiken. Ons doel is om nooit meer een WC door te spoelen met drinkwater!



Het duurzaam-vakantieproject?
Wij wonen niet op ons off the grid project. Gewoonweg met de reden dat dat te ver van school ligt en we twee jonge meisjes hebben. Ons plan is ook niet om in ons off grid huis te gaan wonen. Het idee is echter wel om dit huis te gaan verhuren aan toeristen die op een duurzame manier op vakantie willen.
Daarbij willen wij ze dan inspireren dat het mogelijk is om bewuster te leven zonder dat je daarbij hoeft in te boeten aan luxe. Het ultieme doel is dat mensen weer teruggaan naar huis en denken: misschien moet ik dat thuis ook maar eens gaan doen. Dat is een stuk beter voor het milieu!
Het huis is dusdanig gebouwd en georiënteerd dat het zichzelf warm houdt in de winter en koud in de zomer. Daarom bouwen we het ook volgens de oude manier weer op, met de oude materialen die we voor handen hebben (en zelf uit het huis gehaald hebben). Daarnaast zullen wij allemaal systemen in het huis gaan brengen om bewust om te gaan met water en elektra (sensoren, waterbesparende kranen, etc.)
De handen uit de mouwen steken
Zo’n 2 tot 3 dagen in de week rijden wij naar het project om daar te werken. Initieel deden we dat samen. Dit was in de periode dat de ruïne leeggehaald moest worden: het puin, de bomen, de planten en het ingestorte dak moesten eruit. Daar zijn we zo’n 3 maanden mee bezig geweest.
Na die periode moest er gebouwd worden en omdat we dat op artisanale wijze willen doen, hebben we daarvoor een team ingehuurd. Zij weten hoe om te gaan met de oude natuurstenen. Dit team ondersteunen wij met het ‘domme’ werk: opruimen, stenen op de juiste plek neerleggen zodat zij ze kunnen stapelen, zorgen dat er water is, ruimtes leegscheppen, enz…


De financiering van ons off grid project
Wij wonen momenteel in Altea, op zo’n 40 minuten rijden van ons project. Mijn man en ik hebben allebei nog een parttimebaan (online voor een bedrijf in Nederland en voor een organisatie in Barbados, waar we vroeger woonden) om de verbouwing te kunnen financieren.
Daarnaast hebben we nog een huis en een vakantiehuis in de verhuur in Nederland en verhuren we een appartement in Altea (onder het huis waar we zelf wonen). Met al deze inkomsten financieren we het project, waar we een budget van 200.000 Euro voor hebben gereserveerd.
Plannen voor de toekomst
Het is niet ons doel om de rest van ons leven in Altea te blijven wonen. Als ons project in de bergen af is, zouden we graag een off grid huis vinden in de buurt van de school van onze kinderen en daar gaan wonen. Tegen die tijd hebben we dan zoveel ervaring dat weer zo’n project aanpakken, geen probleem moet zijn 😉
Volg Maartje en het verloop van haar off the grid project op instagram
