Ter leest Back to basic Swede magazine

Taal is niet mijn ding

Over Ter en het Magazine

Als je een droom hebt, moet je die waar maken. Laat je niet uit het veld slaan en heb dovemansoren voor de kritiek van anderen.

Over Ter

“Zie het als een mannetje, de b lijkt op een buikje en de d zijn de billen,” snauwt meneer Hofstede geërgerd terwijl een spetter spuug op mijn gezicht belandt. Ik heb moeite om het voor me te zien. Nadenkend staar ik naar de steeds rood wordende leraar.

Maar dan valt plots het kwartje: “Meneer, als u mij nou kunt vertellen welke kant het mannetje opkijkt, dat zou erg h…”
“Achterlijke …. je hoort niet thuis hier.” Onderbeekt hij mij nu boos. Ik krijg een tik en word vervolgens aan mijn oor hardhandig de hoek in getrokken. De hele klas begint te lachen. “Ik wil geen woord meer uit die mond horen! Je blijft de hele dag daar zitten!”

Ik was nog maar een klein ventje, met slag en wimpel overgegaan naar de tweede klas onderbouw (groep 4). Het schooljaar van 1985 is net pas begonnen. “Dat belooft niets goeds!”

Taal is zeg maar niet echt mijn ding

Op die manier had ik nog een aantal schooljaren te verduren. Wie ziet nou het verschil tussen b,d,p of q niet. Het advies van de leraren was dan ook: “Dat kind hoort op de MLK-school thuis.”

Het duurde nog drie jaar totdat iemand er op wees dat ik wel eens woordblind zou kunnen zijn. De onderzoeken hiernaar waren nog in de ontwikkeling. Ik was een testobject. Tot mijn grote geluk, want de resultaten waren voor een keer in mijn voordeel. “Er is niets mis met de intelligentie van Ter. In tegendeel, hij scoort behoorlijk hoog. Er is sprake van een handicap, Ter heeft dyslexie!”

De leermethode werd aangepast. Ik ging met sprongen vooruit. Binnen een jaar liep ik niet alleen mijn achterstand in, ik was ook nog opeens de top van mijn klas.

Het favoriete toiletboek vol woordspelingen houdt je op een humoristische wijze een spiegel voor van de werkelijkheid. Paulien Cornelisse ziet taal niet als een teken van civilisatie, maar meer als een voortzetting van omgangsvormen uit de oertijd.

We zijn nog steeds bezig elkaar te vlooien en tegen elkaar te gillen, alleen doen we dat nu op een veel ingewikkelder manier. “Als ik even heel eerlijk ben,” lijkt de opmaat tot vriendelijk commentaar, maar is meestal de inleiding tot keiharde kritiek onder de gordel…

Wat is dyslexie

Zoals met alle nieuwe dingen, heeft het ook met dyslexie een tijd geduurd voordat deze hadicap erkent werd. Personen van mijn leeftijd en ouder die dyslexie hebben, zullen verhalen als deze herkennen. Het laat een litteken in het leven achter. Maar wat is dyslexie nu eigenlijk.

Als je dyslexie hebt is er spraken van een storing in de hersenverbinding. Dit zorgt ervoor dat iemand bepaalde patronen niet kan onderscheiden. Hieronder valt het geschreven schrift. Een andere benaming voor dyslexie is dan ook woordblindheid.

Wat betekent Back to basic (Sweden)?

Je kunt op onze website uitgebreid over het Back to basic Sweden project lezen. Maar het gaat niet alleen over zelfvoorzienend leven in balans met de natuur. Back to basic gaat ook over een stapje terugnemen, zelfontwikkeling en het herontdekken van jezelf. Op die manier vind je rust en vrijheid.

Ik heb altijd graag geschreven, maar nooit mijn verhalen willen delen uit angst op kritiek over mijn spelling. Immers niemand wilt voor dom worden uitgemaakt. Het leven op Back to basic Sweden heeft hier verandering in gebracht.

Er zijn hardlopers die met kunstbenen wereldrecords zetten; Je hebt personen verlamd in een rolstoel die tot de groep rijkste mensen behoren. Dus waarom kan iemand met dyslexie dan geen schrijver worden?

Als je een droom hebt, moet je die waar maken. Laat je niet uit het veld slaan en heb dovemansoren voor de kritiek van anderen. En dat is exact wat ik heb besloten om te doen.

De oprichting van het Back to basic Sweden – Magazine

Ik heb altijd al schrijver willen worden. Die droom maakte ik in eerste instantie waar door voor familie en vrienden te schrijven. Hiervoor opende Annet en ik in 2021 de website backtobasicsweden.nl

We hadden niet verwacht dat onze artikelen zoveel gelezen zouden worden. Daarom besloten wij zomer 2022 het Magazine voor een zelfvoorzienend leven (in Zweden) op te richten.

Ik zeg niet dat ik er super goed in ben, zeker als het om spelling gaat. Maar ik vind het fantastisch om het naast de werkzaamheden op de zelfvoorzienende off the grid thuisboerderij te doen.

Dakelement opbouwen

Ter

Oprichter, redacteur en artikelschrijver van het Back to basic Sweden – Magazine

“Geen woorden maar daden.”

Mijzelf uitdrukken met de spreektaal was nooit mijn sterkste punt. Ondernemen, dat is wat ik doe.

Originaliteit

Ook zo ziek van die ‘copy-paste’ websites. Alle artikelen in ons Magazine zijn geschreven na uitgebreide feiten onderzoek of uit eigen ervaring. Dat geld ook voor de orginaliteit van onze foto’s. De inhoud mag dan ook met oprecht origineel genoemd worden. Maar dat is dan ook wel te zien aan de spellingsfouten die er zo nu en dan insluipen 😉

Voor de gene die mijn ‘dislektietreening’ niets vinden, er zijn genoeg andere betaalde tijdschriften. Bovendien: “Niemand dwingt jou om mijn schrijfwerk te lezen!”

Het leukste zelfvoorziened tijdschrift gratis online

Het leukste onlineblad over zelfvoorziened leven (in Zweden) wordt momenteel gratis angeboden. Dat proberen wij zo te houden, ondanks dat het veel werk en tijd kost. Maar wij kunnen je hulp goed gebruiken.

Je vindt in het magazine onze bol.com partner. Als je via een van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie. Hiermee kunnen wij een klein deel van de snel stijgende onkosten vergoeden. Het mooiste is, je merkt er niets van, want het kost jou niks extra.

We gaan binnenkort ook een knop plaatsen voor open lidmaatschap. Hiermee kun je ervoor kiezen om op basis van een kleine bijdragen te helpen het back to basic Sweden Magazine online te houden.

Wil je bijdragen met een goed verhaal dat in onze magazine past, dan ben je van harte welkom om contact met ons op te nemen. We bieden bij het schrijven van het artikel tevens de mogelijkheid om tegen ruil van goederen of diensten gerelateerde reklame te maken of een link te plaatsen.

We zijn ook nog naar iemand op zoek die op vrijwillige basis ondersteuning wilt bieden met controle op het ‘spelingsflak’ van nieuwe berichten.

Een goed lopend magazine, dankzij jou

Dagelijks vermaakt het gratis magazine honderden lezers. En dan te bedenken dat backtobasicsweden.nl in eerste instantie bedoelt was om vrienden en kennissen op de hoogte te houden. Wij ontvangen het dan ook als een enorm compliment.

Daarom wil ik afsluiten met een reuze ‘dank je wel‘ aan al onze lezers, jou.

Share the love

Deze inhoud is eigendom van Back to basic Sweden.
Dupliceren is NIET toegestaan!!