Migrationsverket Zweden

Hoe vraag ik een Zweeds persoonsnummer aan?

Het aanvragen van een Zweeds persoonsnummer (personnummer) is verplicht wanneer je van plan bent om voor langere tijd in Zweden te gaan wonen of werken.

Waarom is een Zweeds persoonsnummer belangrijk?

Een Zweeds persoonsnummer geeft toegang tot de volledige burgerlijke rechten als bewoner van Zweden. Je hebt dit nummer nodig om onder andere je zaken bij de Zweedse overheid te kunnen regelen.

Voorbeelden van rechten waarmee je zonder Zweeds persoonsnummer geen gebruik van kunt maken zijn:

 • Een Zweeds bank-ID aanvragen
 • Legaal werken binnen Zweden
 • Gebruik maken van de Zweedse belastingvoordelen
 • Open toegang tot de Zweedse gezondheidszorg
 • Aansluiten op het Zweedse pensioensysteem
 • Een zweeds rijbewijs aanvragen
 • Zweeds ID-kaart aanvragen
 • Volledig toegang tot publieke diensten in Zweden
 • Zweeds stemrecht
 • En ga zo maar door

Het handboek emigreren naar Zweden is een handige aanvulling op de informatie die te vinden is in ons magazine. Hij is ook verkrijgbaar als e-book. Handig voor als je al onderweg bent.

Waar vraag ik een Zweeds persoonsnummer aan?

Je kunt een personnummer verkrijgen door je te registreren in het bevolkingsregister via de Zweedse belastingdienst bekend als Skatteverket. Persoonlijk registreren kan bij de plaatselijk Skatteverket. Er zijn er meer dan honderd in het hele land te vinden. 

Welke gegevens moet ik meebrengen voor de aanvraag van het Zweeds persoonsnummer?

Bij de inschrijving voor de aanvraag van het Zweeds persoonsnummer moet je een aantal documenten indienen. Hieronder staat een overzicht van gegevens die je in ieder geval moet verstrekken:

 • Geldig paspoort of identiteitskaart.
 • Een geldig woonadres in Zweden.
 • Bewijs dat je ten minste één jaar tegen ziektekostenverzekering bent gedekt. Lees hieronder meer.

Aantonen van een (expat) ziektekostenverzekering bij de aanvraag van een Zweeds persoonsnummer

Wanneer je een aanvraag doet van het Zweeds persoonsnummer ben je verplicht om aan te tonen dat je gedekt bent voor ziekte kosten. Deze moet in het land van vertrek zijn afgesloten.

Als je een uitkering of pensioen uit Nederland ontvangt voldoet de verzekering bij het CAK. Dit zelfde geld bij detachering. In beide gevalen moet je het S1 formullier overhandigen.

Indien je niet aan de bovenstaande voorwaarden voldoet, heb je geen andere keus dan het afsluiten van een expatverzekering.

bronvermelding: Skatteverket 2023

De voorwaarden waaraan de ziektekostenverzekering moet voldoen bij de aanvraag van het Zweeds persoonsummer

De eisen in de voorwaarden waaraan de ziektekostenverzekering moet voldoen zijn hoog. Momenteel zijn wij (Ter & Annet van Back to basic Sweden) bezig met een onderzoek hierover. Zodra dit is afgerond, zullen we hier een link naar het artikel plaatsen.

Heb je aanvullende informatie hierover, wees dan vrij om contact met ons op te nemen

Het verschaffen van aanvullende informatie voor de aanvraag van het Zweeds persoonsnummer.

Het succes van de aanvraag is afhankelijk van de persoonlijke leefsituatie. Bij de registratie van de aanvraag procedure van het Zweeds persoonsnummer wordt aan de hand van jou keuze aanvullende documenten gevraagd.

De ambtenaren van Skatteverket zijn de Engelse taal goed machtig. Maar wanneer je een mondje Zweeds spreekt gaan er deuren voor je open. Het boek ‘short stories in Swedish’ staat vol leuke en korte verhalen. Het is gericht op de beginnende spreker van de Zweeds taall

Het zweeds persoonsnummer aanvragen op basis van de persoonlijke leefsituatie

Je krijgt een aantal opties waaruit je kunt kiezen bij de registratie voor de aanvraag van het persoonsnummer. Zo kun je het Zweeds persoonsnummer aanvragen op basis van:

Meer informatie over emigreren naar Zweden

Het online magazine van Back to basic Sweden staat vol waardevolle informatie, die al talloze Nederlanders geholpen heeft met hun migratie naar Zweden.

In het hoofdmenu vind je de knop ‘Emigreren naar Zweden’. In het gratis archief staat heldere informatie verdeeld onder:

Hulp nodig bij uw vertrek uit Nederland?

Heeft u bij uw emigratie naar Zweden hulp nodig met het regelen van uw zaken in Nederland, dan kan Bab – Belastingadvies buitenland hulp bieden bij:

 • Belasting
 • Pensioen
 • Overheid

Vraag hier de gratis offerte aan.

Deze informatie wordt aangeboden door

Logo Bab - Belastingadvies buitenland

Bab – Belastingadviesbuitenland.nl

Share the love

Deze inhoud is eigendom van Back to basic Sweden.
Dupliceren is NIET toegestaan!!