
Het Sint Jan uitje, een kleine ui met een pittige smaak die zich alleen vegatief vermeerderd. Deze ui werd vroeger (en nu ook nog) voornamelijk in de omgeving van Utrecht gekweekt. Hierdoor kreeg ze de naam het Utrechtste uitje. Ik heb deze zelf twee jaar in Nederland gekweekt en de mooiste bolletjes meegenomen om in Zweden uit te poten. Dit deed ik vorig jaar in augustus. Het was even spannend of ze de winter zouden overleven omdat het hier toch een stuk kouder is dan in Nederland. Maar -25 graden Celcius en een berg sneeuw hebben ze weerstaan en zijn allemaal flink aan het groeien, de eerst bloemknoppen zijn al te zien.
Dit uitje is peervormig en geschikt om rauw te eten of in te maken. Na het koken word deze zoeter van smaak en bij bakken weëig.
Teeltwijze
Deze ui kan niet uit zaad worden vermeerderd, omdat ze triploïde is. Ze groeien wel bloemen en aan die bloemen ontwikkelen zich kleine bolletjes. Deze broedbolletjes kunnen worden geplant. Het duurt dan wel twee seizoenen voor er een ui van redelijk formaat ontstaat.
De meest gebruikte vermeerdering is door de bollen die ondergronds worden gevormd. Net als bij sjalotten, maar dan nog net iets kleiner.
De bolletjes poot je half augustus met een een afstand van 12-15 cm.
Wil je graag veel kleine uitjes poot dan de grotere bollen.
Heb je liever grotere uitjes, maar wel wat minder poot dan de kleinste bolletjes.
Bodem, bemesting, staanplaats
Uien groeien op elke grondsoort met een goede structuur, ze willen graag water maar houden niet van natte voeten.
De ui houd niet van verse stalmest of te veel stikstof, hierdoor krijgt de ui vooral loof maar weinig ui. Ze hebben graag af en toe wat kalium zodat de uibol gaat groeien.
De Sint Jans ui houd van een zonnige plek.
Oogsten
Rond 1 juni kan je de uien lossteken, zodat het loof sneller afsterft.
Voor 24 juni oogsten. Dat hij voor Sint Jan (24 juni) moet worden geoogst, kan een verklaring zijn voor de naam, maar mogelijk is er ook een verband met het kapittel van Sint Jan, dat naast de Utrechtse Dom een kruidentuin had.