Thuisboerderijzweden

Top 10 verschillen
zelfvoorzienend leven in Zweden of Nederland

Een zelfvoorzienend leven in Nederland heeft zo zijn eigen voordelen. Daar is niets mis mee. Maar waarom wilt iedereen dan naar Zweden emigreren? Ontdek het hier, in de top 10 verschillen tussen zelfvoorzienend leven in Zweden of zelfvoorzienend leven in Nederland.

Top 10 verschillen
Zelfvoorzienend leven in Zweden of Nederland

1. Populatie

Zweden heeft een oppervlakte van bijna een half miljoen vierkante kilometer met slechts 10 milljoen bewoners. Dat komt neer op een gemiddelde van ongeveer 10 bewoners per vierkante kilometer. Daarvan wonen de meeste mensen in en rondom de steden aan de kust en het zuiden van Zweden.

Laten we dat eens vergelijken met Nederland. Het knusse land heeft een snel groeiende populatie, met een aantal inwoners van 17,8 milljoen. Het gezellig volk leeft op een oppervlakte van maar slechts 41.500 vierkante kilometer. Dat komt neer op ongeveer 429 inwoners per vierkante kilometer.

Geen wonder dat het daar zo druk is. Ik weet niet wat jullie van plan zijn, maar mijn verhuisdozen zijn al ingepakt.

2. De natuur

We kunnen er lang en breed over praten, maar een ding is zeker. Ondanks dat 90 procent van de Zweedse Natuur bosbouwbestemming heeft, biedt het pracht en rust. Daar kan Nederland niet tegen op.

Het land is bezaaid met ontelbaar veel meren en rivieren. Heerlijk voor een frisse duik. Zodra je de steden van Zweden verlaat heb je de mogelijkheid om dagen, zelfs weken lang  te (ver)dwalen in de bossen.

En dat brengt ons op het volgende verschil tussen Nederland en Zweden.

3. Plukken en verzamelen

Plukken en verzamelen is een onmisbare bezigheid in het zelfvoorzienend leven. Wat dat betreft biedt Zweden alles wat daarvoor nodig is.

Je vindt er diverse soorten eetbare paddestoelen, waaronder het Zweedse goud de kantarel. Ook groeien er eetbare planten, kruiden en bloemen. Je struikelt haast over de frambozen en bosbessen. En zo kan ik nog wel even door gaan.

Het mooiste is, zolang al dat lekkers niet op priveterrein groeit, ben je ook nog eens vrij om het te plukken. Houd hierbij wel de gedragscode en regels van het allemansrecht in acht.

Door de vele bebouwing en agricultuur is er in Nederland helaas niet veel natuur meer te vinden. Bovendien is het bij de Nederlandse wet verboden om wild te plukken. Maar gelukkig is er een gedoogbeleid, zo lang je het met plukken rustig aan doet.

Lees hier meer over wildplukken in nederland en het gedoogbeleid van staatsbosbeheer.

Kantarel op weegschaal
Kantarel – Het Zweedse goud

4. Wilde dieren

Al dat groen in Zweden brengt nog een voordeel mee. Het zit vol leven. Je vindt er groot wild zoals de:
• (witte) Eland
• Rendier
• Bruine beer
• Wolf
• Lynx

Ook de vogelspotter kan zijn hart hier ophalen. In de winter leven er ontelbare soorten die in de rest van europa niet meer voorkomen. In de zomer worden de meren en velden van Zweden overspoelt door vliegende migranten uit Afrika.

Op een plukje bos en wat open velden na heeft Nederland qua wild niet veel te bieden. Maar gelukkig zijn er wel nog de veluwen en kinderboerderijen.

5. Jagen

Nu we het toch over wild hebben. Zweden staat bekend als het land van de jacht. Een jachtvergunning is daar relatief goedkoop en (op uitnodiging of met een Zweeds persoonsnummer) eenvoudig te verkrijgen.

Voor de zelfvoorzienende vleeseter is het een kans bij uitstek. Voor de vegetariers onder ons heb ik hieronder een leuk boek geplaatst met 50 recepten zonder vlees.

Makkelijk, zonder vlees en klaar in 30 minuten: Sven en Jen van Voedzaam en Snel geven je 50 recepten voor simpele, lekkere en gezonde hoofdgerechten zonder vlees.

6. Vissen

Het zelfvoorzienend leven is vaak hard en zwaar werken. Het is dan ook erg belangrijk om je lichaam gezond en sterk te houden. Maar als je zelfvoorzienend leeft dan wil je ook zo min mogelijk afhankelijk zijn als consument. Hoe kom je dan aan al die belangrijke eiwitten en voedingsstoffen voor de bouw en het herstel van de spieren?

Het antwoord is vis. In Zweden kun je al voor een paar Kronen een visvergunning aanschaffen. De meren en rivieren zitten boordevol snoek, baars en zalm. Door het ‘schone’ water is het bovendien niet nodig om je ongerust te maken over het binnen krijgen van giftige stoffen.

Maar wat is er in dit geval dan anders? Want in Nederland mag je toch ook gewoon vissen? Het wordt soms zelfs het snoekparadijs van de wereld genoemd.

Je hebt totaal gelijk. Maar sinds ik de statistieken van de Nederlandse waterschappen over de qualiteit van het water heb gelezen, is mij de trek in vis vergaan. Tevens raad het voedingscentrum het om diezelfde reden af.

7. Houden van dieren

Ben je niet zo van het jagen en vissen, dan kun je nog altijd een kleine zelfvoorzienende boerderij beginnen. Op die manier kun je op een onafhankelijke manier eieren, melk en wol verkijgen.

In het Zweedse boerenland is het vrij normaal dat ieder huishouden producten krijgt van de eigen boerderij. Dit biedt veel mogelijkheden voor een zelfvoorzienend leven in Zweden. In de wet en regelgeving van Jordbruksverket kun je lezen wat de mogelijkheden zijn.

Dicht bebouwde woonwijken in Nederland en een boze buurman kunnen een reden zijn dat de gemeente een beperking oplegt in het houden van (boerderij)dieren in je achtertuin. Ook worden de regels hierin door de overheid steeds meer aangescherpt. Dit kan de mogelijkheid voor de opbouw van een zelfvoorzienend leven in Nederland behoorlijk beperken.

twee Kippen

8.Het noorderlicht (Aurora borealis)

Het dansende licht aan de heldere sterrenhemel van Zweden. Het noorderlicht blijft een wonderlijk schouwspel.
In het zuiden van Zweden heb je grote kans de aurora borealis een paar keer per jaar waar te nemen. Hoe noordelijker je gaat des te groter de kans is dat je het ziet.

Wist je dat het noorderlicht soms zelfs in Nederland te zien is. Het noordelijkste puntje van Friesland is de aangeweze plek hiervoor. Je moet dan wel een heldere nacht hebben. Dit brengt ons naar het volgende onderwerp.

9. Het klimaat

De moestuin en het klimaat is onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dit heeft dan ook veel invloed op de mogelijkheden voor het opbouwen van een zelfvoorzienend leven. De keus van woonlocatie is dan ook een van de belangrijkste overwegingen wanneer je besluit om naar Zweden te emigreren.

Nederland heeft vrijwel in alle provincies het zelfde klimaat.
Het is vrij stabiel en biedt uitstekende opties voor de moestuin. Met een beetje groene vingers haal je zelfs een tweede oogst binnen.

Wat betreft het Zweedse klimaat kan ik een boek vol schrijven. Om het kort te houden, zijn er grofweg drie zones.

Het warme zuiden en kuststreken

Het klimaat van zuid Zweden is vergelijkbaar met die van Nederland. Tot iets boven de hoogte van Göteborg is het een genot in de moestuin.

Het bosrijke Midden van Zweden

Het binnenland van Zweden heeft een vrij stabiel klimaat met gewoonlijk veel zonuren. De dagen zijn lang in de zomer maar worden al snel erg kort rond de winter. Het moestuinseizoen duurt hier dan ook een stuk minder lang. Hoe noordelijker je woont, des te meer afhankelijk je van een tuinkas wordt. Een tweede oogst hoef je niet te verwachten.

Het ongerept Lapland

Lapland, het land van licht en duisternis. Het wordt beinvloed door de bergketen langs de grens van Noorwegen. Hierdoor heerst er een koel landklimaat met relatief weinig neerslag. Maar ieder jaar genoeg voor 6 maanden lang sneeuwpret. Geen wonder dat de kerstman het daar zo naar zijn zin heeft.

Thuisb boerderij in de winter
Back to Basic Sweden thuisboerderij in winter

10. stoken op hout

Over de kerstman gesproken. De koude winters van Zweden zijn heerlijk. Vooral het centrale deel en zeker Lapland kunnen extreem lage temperaturen. Als daar boven op ook nog eens een droge luchtaanvoer is, voelt hiet niet eens heel erg koud aan.

De volle maan reflecteerd op de sneeuw. Het geeft een sprookjes achtige gloed in het bos. Helder genoeg om een boek te kunnen lezen. Dit is het moment om te genieten van een glaasje bij de gezellige openhaard.

Zoals de Zweden zelf zeggen: “Er gaat niets boven de geur van haardvuur. Een herinnering aan de warmte van vroeger en thuis.”

Wil je weten of jouw wijk in Nederland al een houtstookvrije plicht heeft of krijgt opgelegd? Volg hier de ontwikkelingen.

Share the love

Deze inhoud is eigendom van Back to basic Sweden.
Dupliceren is NIET toegestaan!!