
Top 10 zaden
voor een zelfvoorzienend leven in Zweden
Een zelfvoorzienend leven beginnen in Zweden is met deze top 10 zaden gegarandeerd een succes.
Bij back to basic Sweden kweken wij het liefst groente waarvan we ook zelf zaden kunnen winnen. Op deze manier word je volledig zelfvoorzienend. Echter onder de eerste aankoop kom je helaas niet uit. Daarom besloten wij om jou op weg te helpen.
We hielden een test op onze zelfvoorzienende thuisboerderij in Värmland. En dit is het resultaat.
Top 10 zaden voor een zelfvoorzienend leven in Zweden
1.Bonen
Stambonen en stokbonen, Back to basic Sweden kweekt beiden. Stambonen zijn struikachtig en worden niet hoger dan 60 cm. Ondersteuning is niet noodzakelijk. De naam zegt het eigenijk al. Stokbonen hebben wel stokken nodig om langs te klimmen. Want ze kunnen tot maar liefst 2,5 meter hoog worden.
2. Courgette
Er bestaan meerdere courgette rassen, geel, rond, dik, en dun. De meest bekende is de groene black beauty. Deze plant geeft enorm veel vruchten. In 2022 was onze grootste courgette maar liefst 4kg.
3. Erwten/peultjes

Peultjes zijn de jonge peulen van een erwtensoort. Het zijn klimmers, maar in tegenstelling tot de stokboon hebben deze geen stok maar een gaas nodig om tegen aan te groeien. Ze kunnen als een van de eerste groente gezaaid worden.
4. Komkommer
Deze frisse groente wordt al meer dan 3000 jaar gekweekt. Maar houd er wel rekening mee dat in midden Zweden een tuinkas nodig is om komkommers te laten groeien. Ze hebben zon en een windvrije plek nodig.
5. Nieuw-Zeelandse spinazie
De Nieuw-Zeelandse spinazie is een eenjarige plant uit de ijskruid familie. Ondanks de naam spinazie is deze niet verwant aan de gewone spinazie. Door de noordelijke ligging van Värmland kwam de groei in eerste instantie langzaam op gang. Maar toen de dagen van de nachtzon kwam konden we er niet meer tegen op eten.
6. Paprika
Er zijn veel paprika rassen, van klein tot groot en van rond tot spits. Bij back to basic Sweden kweken wij deze in de tuinkas. In tegenstelling tot de kleinere rassen, blijven de grotere paprikas groen bij ons. Maar dit is geen ramp want groen zijn ze ook heerlijk.
7. Peper
Een peperplant heeft veel warmte nodig. Daarom staat deze in de tuinkas van onze zelfvoorzienende thuisboerderij in Zweden. Wij kweken verschillende soorten van deze specerij. De een is nog pittiger dan de andere.
8. Pompoen
Pompoenen zijn niet weg te denken in onze natuurlijke moestuin. Want deze blijven namelijk lang vers houdbaar en zijn zeer geschikt voor de wintervoorraad. We hebben getest hoe lang je een pompoen vers kan bewaren. Het resultaat was verrassend. Lees hier meer over de langst bewaarde pompoen in de zelfvoorzienende voorraadkast van Back to basic Sweden.
9. Suikermais
De suikermais word gekweekt voor de maiskorrel, deze is licht zoet van smaak. Daardoor heerlijk te gebruik voor door de chili con carne of een hele kolf op de bbq. Bovendien kun je de oogstresten gebruiken als voer voor de dieren.
10. Tomaat
De heerlijke sappigste tomaat is onmisbaar in de zelfvoorzienende tuinkas. De vrucht-groente is zeer gezond en rijk aan vitamine C, magnesium en calcium. Bovendien draagt het bij aan een gezond en sterk lichaam. Daarom is het gewas dan ook niet weg te denken in een zelfvoorzienend leven. De opbrengst van sommige soorten zijn ongelooflijk groot. Dat is geweldig, want de tomaat is makkelijk te verwerken in een weckrecept.