Besser tomaat

Winnen van zaden
waar moet je op letten

1. Voorkom kruisbestuiving met onbekende rassen

Wanneer je niet bekend bent met het kruisen van verschillende soorten gewassen zorg er dan voor dat er geen ongecontrolleerde bestuiving plaats vindt.

pompoen en courgette zijn een voorbeeld van gewassen die makelijk de raszuiverheid kunnnen verliezen. Want wist je dat deze soorten elkaar ook kunnen bestuiven?

Oplettenheid is vooral geboden wanneer er zich sierpompoenen binnen een straal van een kilometer bevinden. Deze kunnen de eetbare soorten giftig maken!

2. Houd het zaad raszuiver

Dek de vrouwelijke bloem af met heel fijn gaas of een zakje zodat er geen insecten meer bij kunnen. Wanneer de bloem open is wrijf je de meeldraden van een mannelijke bloem van de zelfde rassoort over de stamper van de vrouwlijke bloem.

Zorg er nu voor dat de vrouwlijke bloem insectenvrij afgedekt blijft, totdat deze volledig verwelkt is. De vrucht zal nu gaan groeien en niet meer kruisbestuifd kunnen worden.

Alleen van deze vrucht kun je nu raszuiveren zaden winnen. De andere vruchten aan de plant die niet afgedekt waren geweest kunnen kruisbestuifd zijn.

3. Win geen zaden van F1 of hybride rassen

F1 of hybriden zaden zijn speciaal gekweekt voor optimale productie, zodat deze grote vruchten en veel opbrengst leveren. Voor het bereiken van deze eigenschapen worden gewassoorten gekruist voor het winnen van deze zaden.

Dat betekent dus dat de nieuwe gewassen niet raszuiver zijn. Indien je hiervan zaden wint is de kans zeer groot de nieuwe planten niet dezelfde eigenschappen hebben en zelfs zwakker zijn dan die mooie plant waarvan de zaden komen.

Elke tuinliefhebber wordt blij van het kweekpakket van mysterycard. De doos bevat maar liefst 18 verschillende bloemen-, kruiden- en groentenzaden.

Het pakket past in de brievenbus. Je kunt online een vidoeboodschap inspreken die aan de meegeleverde kaart wordt gekoppeld. Daarom ook super leuk om aan iemand cadeau te doen.

Verkrijgbaar bij onze partner bol.com

4. Win alleen zaden van gezonden planten

Heeft je plant bijvoorbeeld een afwijking of (schimmel)ziekte gehad, win hier dan geen zaden van. Je wilt tenslotte komend jaar nieuwe sterke en gezonde planten kweken.

5. zorg voor de juiste opslag

Hou je zaden goed gescheiden en geef ze bijvoorbeeld een label met de datum wanneer je ze gewonnen hebt. De houdbaarheid en daarmee de kwaliteit is afhankelijk van de soort. Hoe dan ook het is belangrijk om ze op een donkere, droge en koele plek te bewaren.

Back to basic Sweden magazine is mede mogelijk gemaakt door Bab – Belastingadvies buitenland

Share the love

Deze inhoud is eigendom van Back to basic Sweden.
Dupliceren is NIET toegestaan!!