Top vijf vergeten groenten weetjes

1. Een vergeten groente die groeit als onkruid en heerlijk smaakt.

De aardpeer is makkelijk te kweken in je achtertuin. Het kweekproces is vergelijkbaar als die van de aardappel. Maar in tegenstelling tot de aardappel is deze groente vorstbestendig, waardoor het ook mogelijk is deze gedurende de winter in de grond te laten zitten. Dit maakt het een ideale aardappelvervanger voor in het voorjaar.

De aardpeer is te eten en smaakt als een romige aardappel met een vleugje spek. Een ideale aromavervanger voor iedereen die een stukje vlees mist. Lekker gewokt met een groentemix of als gebakken frietjes met een klontje zelfgemaakte mayonaise.

2. Deze vegie is een echte kouvechter!

De palmkool afkomstig uit Toscane in het Middellandse Zeegebied is een tweejarige winterharde plant die goed kou verdraagt. Het eeuwenoud gewas kan op alle grondsoorten geteeld worden.

De zaaitijd is vanaf maart en van de late zomer tot in februari kan er geoogst worden. Het blad smaakt naar boerenkool en is op zijn best als de vorst eroverheen is geweest.

Palmkool bloeit in het tweede jaar van mei tot in augustus met lichtgele bloemen. De zaden zijn van juli tot september oogstrijp. In de noordelijke streken van Europa komt de plant echter meestal niet tot bloei.

3. Voor de gezonde zoetekauw.

Rabarber is welbekend om zijn compote, maar wist je dat hij het ook goed doet als smaakmaker in cake? Maak een basis beslag met bloem, boter, suiker, ei en voeg vervolgens de in stroken of stukjes gesneden rabarber toe. Stook het vuur van de houtoven op en bakken maar.

4. Is het onkruid of een verborgen groenten?

Er zijn veel ‘ongewenste’ plantjes die heerlijk gezond smaken of zelfs helende werking hebben. De brandnetel, borden vol vitamines en mineralen is er zo een. Je kan hem als spinazie eten, maar hij doet het nog beter in de soep. Door de bladeren enkele minuten te koken gaat de brand eruit.

5. Groenten conserveren zonder koelkast.

Wecken is een methode waarbij door middel van verhitting schadelijke micro organisme gedood worden en vervolgens de inhoud luchtdicht wordt opgeslagen. Deze methode is rond 1809 tijdens de periode van Napoleon ontstaan. Hij bood een beloning van 12.000 Frank aan diegene die een manier bedacht om zijn troepen tijdens een veldtocht op een adequate manier van voedsel te voorzien.

Hier vind je een voorbeeldrecept voor het wecken van wortels.

Share the love

Deze inhoud is eigendom van Back to basic Sweden.
Dupliceren is NIET toegestaan!!