Van jonge dennenknoppen hoestsiroop maken

De dennenbomen hebben weer mooie jonge verse knoppen bordenvol vitamine C, tannines en etherische olie. Zowel vers als gedroogd heerlijk in een kop thee of om er een siroop van te maken. De ideale voorjaarskuur en aanvulling voor de wintermaanden om sterk en gezond te blijven.

Ingredienten

  • Een flinke handvol jonge dennenknoppen
  • 250 ml water
  • 250 gram suiker

Recept

1. Was de dennenknoppen en laat deze in een zeef uitlekken. 

2. Verwarm het water en voeg de suiker toe, door roeren tot de suiker goed is opgelost. Wil je een stroperiger drankje dan zal er meer suiker bij moeten.

3. Laat het suikerwater afkoelen tot deze handwarm is.

4. Vul een schone glazen pot met de dennenknoppen en voeg het suikerwater tot net onder de rand toe. 

5. Draai de deksel erop en laat het minmaal een week rusten om de smaak goed door te laten trekken.

Wat is de reden dat de dennenknopjes niet worden meegekookt?

Dennenknoppen zijn rijk aan vitamine C en tannines en etherische olie. Deze samenstelling maakt dennenknoppen zeer gewild bij kruidkundigen over de hele wereld.

Vitamine C is erg gevoelig voor verhitting. Wanneer je deze mee kookt in het water zal deze belangrijke bouwstof voor het lichaam verloren gaan. Door de dennenknopjes toe te voegen na dat het water is afgekoeld zullen de etherische olien en vitaminen optimaal behouden blijven.

Zo maak je de ideale hoestsiroop en voorjaarskuur om je lichaam gedurende de winterperiode gezond en sterk te houden.

Waarom moet ik zoveel suiker gebruiken?

Net als azijn en zout is suiker een uitstekend conserveringsmiddel. Door een grote hoeveelheid suiker toe te voegen aan het product helpt dit bij het voorkomen of vertragen van de groei van bacteriën, schimmels en gist. Hierdoor blijft de siroop langer goed.

Ditzelfde kan je ook bereiken door honing te gebruiken. Afhankelijk van hoe stroperig je de siroop wilt hebben voeg je water toe. Een manier die ik in de toekomst ipv suiker van de winkel met honing van mijn eigen bijen wil gaan doen. Een ideale oplossing voor een zelfvoorzienend leven.

Hoelang blijft de (hoest)siroop goed?

Omdat het geen vruchten en een hoogsuiker gehalte bevat zal deze in een goed afgesloten pot op een donkere plek ruim een half jaar goed moeten blijven. Controleer voor gebruik altijd op geur, schimmels en andere afwijkingen.

Share the love

Deze inhoud is eigendom van Back to basic Sweden.
Dupliceren is NIET toegestaan!!