van Zwolle naar Zweden

“De transparantie naar onze kinderen was de sleutel van het succes.”

Wij zijn Dick (42) en Janneke (38) van Zwolle. Samen hebben we drie zoons Thijs van 12 jaar, Robert van 11 jaar en Peter van 7 jaar. Ook Cocker Spaniël Fien en kattensnuitjes Moos & Nina zijn deel van ons gezin.

We waren nooit noordelijker dan Schiermonnikoog geweest

In januari 2022 kwam ineens het idee en verlangen om te oriënteren op emigratie naar Zweden. Dat deden we zo goed als we konden, want we wisten helemaal NIETS van het land. 

Dick en ik waren nog nooit noordelijker dan Schiermonnikoog geweest. We hadden dan ook geen idee waar we moesten beginnen. Maar mede dankzij onze emigratiecoach ging alles razendsnel!

Meer ruimte voor onze kinderen en vrijheid

Er is veel aanleiding geweest wat ons deze stap heeft doen zetten. Ik denk dat het hele gebeuren van de afgelopen jaren ons de ogen heeft geopend en ons gekneed heeft om naar Zweden te gaan. Bovendien droomden we al jaren van een leven zo anders als dat we hadden; Een klein boerderijtje en financieel onafhankelijk zijn van een baas of hypotheek.

Een paar belangrijke redenen om echt te gaan, waren vooral het meer ruimte hebben voor onze kinderen om te spelen, ravotten en te ontwikkelen; We wilden zelf groente kunnen verbouwen en zelfvoorzienender leven. Ook zijn we dol op natuur en rust. Nu eenmaal in Zweden hebben we alles waar we van droomden, hoewel sommige dingen nog in uitvoer zijn.

Nu moeten we het onze kinderen nog vertellen

We hebben onze kinderen in eerst instantie verteld dat we in Zweden op vakantie zouden gaan. We hadden zelf ook gewoon nog geen idee hoe alles zou gaan verlopen en of we zouden vinden wat voor ons het ALLER belangrijkste was: ‘een Gereformeerde kerk.’

Ondertussen begonnen we met de kinderen alvast een paar Zweedse woordjes te leren. Onze jongste was toen pas vijf jaar, maar telde binnen no-time van 0-20 in het Zweeds.

Ondanks dat onze plannen nog steeds niet duidelijk waren, was het moeilijk om het voor de kinderen te blijven verzwijgen. Na een tijdje konden wij ons niet langer meer stil houden. 

De familie van Zwolle gaat emigreren

Na een week hadden we Thijs, Robert en Peter toch maar verteld dat we van plan zijn om te emigreren en eigenlijk werd dat goed ontvangen. Natuurlijk was het even stil, werd er een brok doorgeslikt en hebben er ook wel wat traantjes gevloeid op dat moment.

Peter (de jongste zoon)
“Ik dacht, eigenlijk vind ik dat niet leuk en ik heb toen ook wel gehuild, want ik zou dan mijn vriendje achter moeten laten. Maar toen we er over hebben gepraat, dacht ik dat alles wel goed zou komen.”

Toen we hadden uitgelegd waarom we dachten dat het een goed idee was en wat dat voor hen zou gaan betekenen, was het ook wel weer iets om naar uit te kijken. We hebben ook gezegd dat we het van te voren goed zouden bekijken, we wilden er eerst heen natuurlijk en zij mochten mee. 

Transparantie was de successleutel voor onze emigratie

Zo’n keuze als dit moet je niet zonder je kinderen doen. Hoewel ze in feite geen keuze hebben, mogen ze zeker laten weten wat ze ervan vinden en die ruimte hebben ze van ons zeker gehad. Steeds vroegen wij Thijs, Robert en Peter wat ze ervan vonden. De één die had er helemaal zin in en de ander was iets minder enthousiast, maar er was er geen één die ‘Nee’ zei.

Nu hebben wij gewoon ontzettend geluk gehad dat geen van de jongens een echte boezemvriend had, net als wij trouwens. Ze hadden wel alle drie een beste vriendje, maar het was niet zo dat we ze los moesten scheuren zoals we bij anderen zagen. Ze hebben nu nog steeds af en toe contact, dat is erg leuk.

Ons wenslijstje

✔️ Gereformeerde kerk in Zweden

In de meivakantie zijn we 2 weken op emigratie-orientatie reis geweest, want in maart kregen we contact met de enige Gereformeerde kerk in Zweden welke in Tranås staat.

Dit is echt een mini kerkgemeente, maar wel met een ander Nederlands gezin met kinderen in dezelfde leeftijd als onze jongens. Dat was echt heel leuk en het klikte ook goed. Dus meteen hadden ze speelkameraadjes die ze gewoon konden verstaan.

✔️ Friskola (vrije school) voor onze kinderen

De kinderen van het gezin uit onze nieuwe kerkgemeente gaat naar een Friskola. Dat is een vrije school van een dorpsvereniging, erg uniek in Zweden. Daar zijn we toen wezen kijken en we waren meteen enthousiast. Nu hadden we 2 van de 3 dingen op ons wenslijstje al gevonden.

✔️ Ons eigen droomhuis

In die 2 weken hebben we ook nog als gezin een huis bekeken wat te koop stond. Super spannend en leerzaam, want we hebben ook geboden op dat huis.

Dat huis is het niet geworden, maar een week nadat we weer thuis waren zagen we een ander huis in hetzelfde dorpje! Dit kon geen toeval zijn en dus waren we binnen 3 weken wéér in Zweden om het huis te bezichtigen én te tekenen in 1,5 dag! 

Een goed begin is het halve werk

Al die tijd hebben we alles met de kinderen gedeeld en gecheckt wat zij ervan vonden. Die transparantie was echt de sleutel van het succes. Eind juli 2022 verhuisden we van Dalfsen naar Frinnaryd. Nu ruim 1,5 jaar later hebben we nog steeds geen seconde spijt en voelen we ons hier thuis.

Lees het vervolg waarin ‘Thijs, Robert en Peter vertellen‘ over hun emigratie naar Zweden.

Huis met grond kopen in Zweden

Van Zwolle naar Zweden, beleef het avontuur mee in hun eigen vlog.

Share the love

Deze inhoud is eigendom van Back to basic Sweden.
Dupliceren is NIET toegestaan!!

Scroll naar boven